Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 22. 10. 2020     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Francouzský osvícený právník a spisovatel Françoise de Pitaval (*1673 - 1743):
Jakékoliv setkání s právem znamená katastrofu pro každého, ať je již vinen nebo ne.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Aktuální stav
(12. 01. 2018, 2861x)
Svět se mění
(19. 11. 2017, 2800x)
Naslouchejte si každou vteřinou
(02. 11. 2017, 2788x)
Váš rok
(02. 01. 2018, 2459x)
Mayský sněm promlouvá
(15. 11. 2017, 2416x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Komentáře

ke článku: Šťovíkové polévky
ze dne 26.07.2007, autor článku: Ivana Paukertová

Komentář ze dne: 26.07.2007 15:59:10     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Mno nevim.
Četla jsem, že vařená kyselina šťavelová je pravé peklo pro klouby a kosti, zvláště pak ve spojení s vařeným vápníkem. Prospěšná, a to hodně, je jenom syrová.

Komentář ze dne: 27.07.2007 23:53:32     Reagovat
Autor: [Naďa 2] - Naďa Řepy (nadamail@seznam.cz)
Titulek:
To myslíš vážně? Šťovíkové polévky máme moc rádi a vaříme je poměrně často.

Komentář ze dne: 27.07.2007 23:59:39     Reagovat
Autor: [Naďa 2] - Naďa Řepy (nadamail@seznam.cz)
Titulek:
"Polévka Germiny (francouzská)" .....9 žloutků cayenský pepř, černý pepř ... Po zhoustnutí postavíme do chladna a podáváme studené." ------- Všechny typy šťovíkových polévek jsou v létě osvěžující, pokud jsou podávány studené. Ale těch 9 žloutků bych tam raději nedávala :-)))))))

Komentář ze dne: 28.07.2007 12:07:05     Reagovat
Autor: neregistrovaný - Selma (@)
Titulek: Re:
Nevim Naďo jistě, žádné laboratorní zkoušky jsem nedělala. Ale vidím to na dětech. Pokud to mají čerstvé, ani by je nenapadlo to jíst vařené. Leda by fakt měly hlad a nic jiného by k jídlu nebylo.

Komentář ze dne: 28.07.2007 12:50:51     Reagovat
Autor: [Naďa 2] - Naďa Řepy (nadamail@seznam.cz)
Titulek: Zjistím v Googlovi
Taky mám ráda čerstvý šťovík, to je fakt, ale polívka je polívka. Podívám se do Googleho na tu kyselinu šťavelovou. Já jsem si naopak myslela, že se například do špenátu přidává mléko nebo smetana, aby se tam neutralizovaly reakce kyseliny šťavelové při tepelném zpracování. Snad je to dokonce i v té velké kuchařce od Vrabce, co jsme podle ní svého času vařili všichni, protože jiná nebyla :-)

Komentář ze dne: 29.07.2007 22:01:11     Reagovat
Autor: neregistrovaný - (@)
Titulek:
Čerstvý i vařený šťovík (stejně jako špenát) obsahuje šťavelany, které mohou při nadměrné konzumaci způsobit oxalátové močové kaménky. K neutralizaci šťavelanů slouží mléko anebo smetana, proto jsou anebo mají být součástí všech receptů. Při konzumaci rozumného množství špenátu nebo šťovíku připraveného s mlékem zdravotní komplikace nehrozí. Osobám se sklony k tvorbě oxalátových kamenů se ale konzumace špenátu ani šťovíku nedoporučuje.

Komentář ze dne: 29.07.2007 23:11:28     Reagovat
Autor: [Naďa 2] - Naďa Řepy (nadamail@seznam.cz)
Titulek: Zaplať pánbůh za ty dary
Zaplať pánbůh za ty dary, že mě vždycky a v pravou chvíli potká něco tak absolutně normálního jako tento příspěvek... Děkuji, neznámý autore, dokonce si myslím, že v tom má své světelné prstíky můj anděl strážný :-)))))))))) V každém případku vám oběma moc děkuji a slibuji přátelskou pomoc kdykoliv budete potřebovat :-)

Komentář ze dne: 30.07.2007 00:05:49     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Tak abys to neměla tak jednoduchý:-) Kyselina šťavelová je v syrové zelenině a jejich šťávách organická, a jako taková je nejen užitečná, ale životně důležitá pro fyziologické funkce těla. Naproti tomu v uvařených nebo zpracovaných potravinách je kyselina šťavelová mrtvá nebo anorganická, a proto nebezpečná a škodlivá. Kyselina šťavelová se spojuje snadno s vápníkem. Jestliže jsou oba v organické formě, vznikne konstruktivní spojení, neboť kyselina šťavelová podporuje vstřebání vápníku v zažívací trubici a současně povzbuzuje peristaltiku. Jestliže se kyselina šťavelová vařením potravin stane anorganickou, tvoří pevné spojení s vápníkem ostatních potravin, které byly současně snědeny, a tím zničí výživnou hodnotu obou. Vede to k nedostatku vápníku, způsobujícího odbourávání kostí. Z tohoto důvodu nejím nikdy vařený špenát nebo špenát z konzervy. Kyselina šťavelová sama je potom často příčinou tvorby anorganických krystalků v ledvinách.

Komentář ze dne: 30.07.2007 00:28:53     Reagovat
Autor: [Naďa 2] - Naďa Řepy (nadamail@seznam.cz)
Titulek: Pomooooc berou mi i špenát :-)
Selmo, i ty, Brute? Pomoc, vařený špenát je jedno z mých nejmilejších jídel... No nevadí, aspoň klacíčkem budu si šťourat v představách do písku malovaných....pryč s láskou, pryč se špenátem... SELMO! A co ten klacík? Není také nějak závadný? ;-)

Komentář ze dne: 31.07.2007 08:17:14     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Pomooooc berou mi i špenát :-)
Vařený špenát jsem taky mívala ráda, ale vlastně jenom kvůli soli, česneku a máslu. Samotný vařený špenát brrrrrr. Syrový je vynikající. Zvláště třeba novozélandský. Zkoušela jsem ho i jenom spařit, ale už to taky nebylo ono. Nebuď smutná Nado, však to znáš. Když něco krásného končí, něco jiného zase začíná:-)

Komentář ze dne: 31.07.2007 21:46:48     Reagovat
Autor: [Naďa 2] - Naďa Řepy (nadamail@seznam.cz)
Titulek: Re: Re: Pomooooc berou mi i špenát :-)
"Vařený špenát jsem taky mívala ráda, ale vlastně jenom kvůli soli, česneku a máslu. " ---- Člověče Selmo, já mám ráda vařený špenát hlavně kvůli špenátu :-))))))))))) (Promiň, zase srandičky, jasně - vím, jak to myslíš) Jenže když máme mít k jídlu špenát, tak nemůžu na stůl vysypat ošatku listů a říci - tady si berte a přikusujte :-) "Nebuď smutná Nado, však to znáš. Když něco krásného končí, něco jiného zase začíná:-)" ---- Ne, Selmo, ztrátu špenátu nelze překonat tak lehce. Promiň, ty JSI možná silný jedinec, ale já mám křehkou duši a člověk musí vědět, na co mu síly stačí a na co ne. Cítím silné vnitřní pnutí obrátit se na příslušné specialisty :-))))

Komentář ze dne: 31.07.2007 22:34:47     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Pomooooc berou mi i špenát :-)
Nadenko, papej si co chces a var svym milovanym co uznas za vhodne. Hlavni je, abys byla se sebou spokojena a meli te radi, no ni:-) A jestli je to diky tomu, ze uvaris stovikovou polivku, tak zaplat panbu za ni!

Komentář ze dne: 30.07.2007 07:20:40     Reagovat
Autor: [JiHo] - Jiří (jiho@jitrnizeme.cz)
Titulek: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Rozlišování na "organická" a "vařenou" vydávat za "anorganickou" není zas tak absolutně správné. Zkusili jste třeba žvýkat šťavel ("jetýlek")? Jako děti určitě. Tak to zkuste a všímejte si, co to dělá se zubní sklovinou. Že by kyselina šťavelová podporovala vstřebávání vápníku ve střevech? To máš Selmo odkud? Možná ve stopovém množství, ale jinak je tomu právě naopak - váže vápník do prakticky nerozpustného oxalátu vápenatého, který může vytvářet i ony zmíněné oxalátové krystalky v ledvinách (nikoliv samotná kyselina šťavelová).

Komentář ze dne: 30.07.2007 10:32:57     Reagovat
Autor: [Ivana] - Ivana Paukertová (ipaukertova@volny.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Kyselina šťavelová (oxalová, oxalát) je silná dikarboxylová kyselina (chemický vzorec HOOC-COOH). V organismu vzniká endogenní biosyntézou (tj. přirozeně a neustále) z aminokyselin glycin a serin. (Aminokyseliny jsou základní stavební kameny ze kterých se skládají všechny bílkoviny, bílkoviny si tělo štěpí na aminokyseliny, aby je mohlo strávit a dále metabolizuje). Takto vzniká 80-95% veškeré kyseliny šťavelové v organismu, z potravy pochází 5-20%. Aminokyseliny glycin a serin se oxidují za vzniku glyoxalátu a na jeho množství pak závisí, kolik kyseliny šťavelové bude tělo tvořit. V lidském organismu není kyselina šťavelová již dále metabolizovatelná a je vylučována ledvinami. Za prekursory (tj. látky, ze kterých vznikají) kyseliny šťavelové jsou obecně považovány glykolát, glyoxylát a kyselina askorbová (tj. vitamín C). Vysoký obsah vápníku v potravě napomáhá tvoření nerozpustného kalciumoxalátu, který je v trávicí soustavě těžce vstřebatelný. Syntézu (tvorbu) kyseliny šťavelové

Komentář ze dne: 31.07.2007 21:55:31     Reagovat
Autor: [Naďa 2] - Naďa Řepy (nadamail@seznam.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
No Ivo, ty mi dáváš!! KŠ je dikarboCO???, vzniká endoČím??? ...z glycinu a serinu. A ty se ve mně berou zase odkud??? Musím přiznat, že tomu nerozumím, ale uklidnilo mě, že špenát za to může max. dvaceti procenty. Selmo dobrá zpráva, vařený špenát můžeme dál. Kyselina šťavelová do nás leze jinudy- resp. je vytvářena nějak jinak a nakonec je stejně vylučována ledvinami. Ještě že je máme :-)))) Tak Ivo a JiHo díky za dobré zprávy ;-).

Komentář ze dne: 30.07.2007 10:34:31     Reagovat
Autor: [Ivana] - Ivana Paukertová (ipaukertova@volny.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Syntézu (tvorbu) kyseliny šťavelové neovlivňují zánětlivé a nádorové procesy, tvorba není ani ovlivněna dietou. Zdroje: P. Karlson: Základy biochemie Murray RK, Granner DK, Myaes PA et al: Harpers Biochemistry, LANGE Medical book, 1993 http://www.mzcr.cz/data/c764/lib/ajbjm.htm (stránky Ministerstva zdravotnictví) Díky za zopakování biochemie, skoro jsem zakrněla.

Komentář ze dne: 30.07.2007 10:46:46     Reagovat
Autor: [Ivana] - Ivana Paukertová (ipaukertova@volny.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
V liodském organismu (ani v přírodě) to nefunguje tak jednoduše, že když mám A, vznikne z toho B, pak C a pak D. Lidský organismus je složitý systém, který si neuvěřitelně přesně udržuje vnitřní rovnováhu a vnitřní koncentrace některých látek. Takže když mám A, může z toho vzniknout B a pak C, ale když je B příliš velké množství, vnikne třeba rovnou D, anebo to půjde po úplně jiné metabolické dráze a vznikne P, R nebo X. V lidském organismu ani v přírodě nefungují jednoduchá řešení (takže pokud to nebudu opravdu, ale opravdu přehánět, tak se mi močové kameny nevytvoří ani z vysokých dávek vitamínu C).

Komentář ze dne: 31.07.2007 08:31:39     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Já vím, všechno je to poněkud komplikované. Už jste slyšela o nových objevech na poli genetiky? Pěkný guláš, to Vám povím:-) Co ale s tím, když se chystáte vařit nedělní oběd? Stejně se spoléháte na své instinkty a chutě a vybíráte z toho, co máte k dispozici to nejlepší, jaké každé jiné boží hovado.

Komentář ze dne: 31.07.2007 12:45:02     Reagovat
Autor: [Andegard] - Andegard (elaela@seznam.cz)
Titulek: v tom mi je Selmí blízká
Mě naprosto děsí ty poučky o jídle, vitamínech a minerálech. To bych se opravdu nenajedl a snad je to toho cílem. :-D A i kdybych to nakrásně upachtěně sestavil, mám silný pocit, že by to bylo možná horší, než kdybych se řídil třebas čichem. Třeba sestava na někoho úplně jiného. Nebo na jinou situaci. Jinou formu, náladu, napětí. Chemický stav těla. Jedna malá věc, která by právě u mě to vše hodila do mínusu. Myslím, že by se člověk měl primárně učit sebeuvědomování, přirozenosti, tichu, v němž sebe, i hlas těla, uslyší.

Komentář ze dne: 31.07.2007 21:35:12     Reagovat
Autor: [JiHo] - Jiří (jiho@jitrnizeme.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Co máš Selmo na mysli za "nejnovější objevy na poli genetiky"? O nějakém závratném "guláši" nevím, že by mi něco uniklo? Problém je spíš v tom, když o genetice píšou naprostí laici, například novináři. To je potom opravdu guláš, který si jako biolog dokážu obzvlášť vychutnat. Je to něco podobného, jako duchovní komercionalizace jedné fyzikální teorie (kšefty s tachyony). :-(

Komentář ze dne: 31.07.2007 22:09:26     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Co se tyka prumyslovych patentu na geny, tak jsi asi stejny odbornik jako ja. Nevim jak ty, ale ja do toho gulase strkat nos nehodlam. Ja jsem spis pres vymenu genu a vytvareni novych kombinaci jaksi in natura. V tom jsem skutecne dobra a mam prakticke vysledky. Mam take spoustu zajimavych poznatku z obdobi, kdy jsem v sobe nosila genofond nekoho jineho, kdyby te to zajimalo.

Komentář ze dne: 31.07.2007 22:12:35     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Ale to ke stovikovym polivkam fakt nepatri, takze jestli se po mne prostoduche a prece pysne chces vozit, tak radeji mejlem, ju?

Komentář ze dne: 01.08.2007 12:20:52     Reagovat
Autor: [JiHo] - Jiří (jiho@jitrnizeme.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Můj názor je, že průmyslové patenty genů jsou asi stejný nesmysl, jako zaknihovávat si vlastnictví pozemků na Měsíci a na Marsu. O tom že stejně zatím nejsou známé všechny podrobnosti o funkci genofondu nepochybuji. Naopak - čím víc toho vím, tím víc vím, že nic nevím. Hlásání nezvratných pravd je doménou těch, co si tuto základní skutečnost neuvědomují. A k tomu "genofondu někoho jiného" - předpokládám že mluvíš o že mluvíš o části svého a části genogondu toho, kdo se podílel na vzniku zcela nové kombinace... ;-) Ale musím sám sobě vynadat za OT. Tohle nemá se šťovíkovou polévkou opravdu, ale opravdu nic společného! Ty ty ty, JiHo!

Komentář ze dne: 31.07.2007 08:25:17     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Čerpám z knih Normana Walkera, jsou ke stažení na netu. Zubní sklovinu ničí i kyseliny z ovoce, tvrdí to nejen stomatologové, ale i lidé, kteří se jím převážně živí. Řešením je po zkonzumování ovoce požvýkat nějaké zelené byliny. V sadu to není problém a po ovoci je i na zelenou bylinku chuť. Lidé z města si mohou koupit třeba Chlorellu v tabletách, požvýkat si jednu večer po vyčištění zubů a už ji nevyplachovat. Celou noc bude na zubech pracovat. S tím vázáním vápníku do oxalátu vápenatého ... asi sis to Jirko špatně přečetl, o tom přece Walker píše.

Komentář ze dne: 31.07.2007 21:47:22     Reagovat
Autor: [JiHo] - Jiří (jiho@jitrnizeme.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Copak jsem špatně přečetl? Že existuje organická a anorganická kyselina šťavelová? Hmm, z anorganické i z organické chemie jsem zkoušky dělal, ale že by se od té doby až tak změnily na Zemi poměry? ;-) Suma sumárum, když se chci najíst, snažím se jíst pestře, podle chuti i podle intuice. Když bych měl dodržovat zásady makrobiotiky, veganství, vitariánství a dalších a dalších směrů, asi bych nakonec umřel hlady, nebo začal být z donucení brethariánem. :o( Jak praví klasik: "Nejíst, nepít, nedýchat!" :o)

Komentář ze dne: 31.07.2007 22:28:16     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
Jirko a ucili vas na skole, jak se z nezive hmoty stane ziva, potazmo jaky je mezi nimi rozdil? Asi ne. Jinak by sis tezko zalozil web o duchovnu. Bez badat na zahradu, biochemiku, tam to mas napsano cerny na bilym.

Komentář ze dne: 01.08.2007 12:17:55     Reagovat
Autor: [JiHo] - Jiří (jiho@jitrnizeme.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
A ty dokážeš udělat z neživé hmoty živou? Pokud ne, tak je tato diskuse jen plácání. Plést si hrubohmotné a jemnohmotné jevy může být dost nebezpečné, zvlášť pokud je to jen v rovině vyčtené teorie.

Komentář ze dne: 01.08.2007 12:42:50     Reagovat
Autor: [JiHo] - Jiří (jiho@jitrnizeme.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
A pardon, nejsem biochemik, alébrž biolog. V tom je dost velký rozdíl. ;-)

Komentář ze dne: 01.08.2007 13:26:31     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
A kteryze to biologicky obor pojednava o jemnohmotnych a hrubohmotnych jevech? Ja znam jenom hrubou a hladkou mouku. Mozna bych si o tom mela neco precist, ale vis jak. Lidi desne kecaj a ja to casto nepoznam. Poznam ale rozdil mezi zivym a nezivym. Treba tu mouku od pisku. Nekdy pravda az po snedeni. Nase Johanka se teprve uci, tak basti i ten pisek. S tim genetickym materialem ...

Komentář ze dne: 01.08.2007 13:39:05     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
jasne, kdyz smichas mouku s piskem, tak vznikne smes, kterou od sebe uz tezko oddelit. Ale zkusennost ti dovoluje abys obe stale rozeznal. Pitome je, ze s tim oddelovanim smichaneho ma problem i nase telo. Treba kdyz smichas stovik s mlikem a obe navic uvaris (vsimej jak se elegantne vracim k tematu:-) Nerikam ze to vubec nejde, ale rekni sam, neni to zbytecna prace? Taky nerikam ze vareni ...

Komentář ze dne: 01.08.2007 13:42:38     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaplať pánbůh za ty dary
ze vareni je apriori spatne. Jen kdyz vidim, jak lidi bezmyslenkovite strkaji vsechno hned do hrnce, zatouzim upozornit na krasu jidla takoveho, jak ho Buh stvoril. A to se tyka i zen:-)

Komentář ze dne: 01.08.2007 16:01:09     Reagovat
Autor: [Andegard] - Andegard (elaela@seznam.cz)
Titulek: Réééééé, ó mocný bože Ré !
Špenát a vaření, Zusce: Mně to opracování špenátu po česku přímo symbolizuje tu touhu zničit všechnu energie, zvláštnost, vůni té které rostliny a ze všeho učinit nevábnou uniformní hroudu připomínající... Ta česká nahnědlá kaše vs. řecká chórta, jen lehce spařené velké listy špenátu, zeleňoučky zelené, křupavé, kapka citrónu, kapka oleje...

Komentář ze dne: 01.08.2007 16:07:13     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Réééééé, ó mocný bože Ré !
Andy, jak vidím v telce řeckou kuchyni tak slintám! Jdu hledat nějaké recepty:-D

Komentář ze dne: 01.08.2007 16:12:25     Reagovat
Autor: [Andegard] - Andegard (elaela@seznam.cz)
Titulek: Re: Re: Réééééé, ó mocný bože Ré !
A to ji ještě necítíš, na tom oliváči to voní, není to to, co se z českých kuchyní táhne... Strava to není rafinovaná, vůbec ne pracná, to tím horkem je a zdravou leností... energie plným talířem a usměvem tě domácí pohostí. ~~~~~~~~~~ (vlnky symbolizují nejen můj odchod z jitrnice, ale i moře, jež požehnanou řeckou zem omyvá) :.)

Komentář ze dne: 01.08.2007 16:31:14     Reagovat
Autor: [Selma] - Selma (zusrom@ok.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Réééééé, ó mocný bože Ré !
No nic lidi, já mizim. Kdybyste mně hledali, jsem v Řecku:-D

Komentář ze dne: 01.08.2007 16:35:33     Reagovat
Autor: [Nada] - Nada (evanada@seznam.cz)
Titulek: Re: Re: Re: Re: Réééééé, ó mocný bože Ré !
Jedete spolu? tý jo, tý jo :-) Ahoj :)

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
07. 10. 2020:

Ladislav Petráš: " Vůbec se nedivím USA, SRN VB a dalším zemím, že mají z Ruska strach. Vždyť žádný jejich občan by asi neustál to, co občané Ruska: Skripal a jeho dcera a jako poslední (zatím) případ Navalnyj. Ten prý odolal dokonce zdokonalenému Novičoku. To je opravdu hrozba zejména pro členské země NATO. Představte si, že takto chemicky odolný Rus přijede třeba do ČR a začne tady okolo sebe sypat Novičok (jako kdyby nestačil ten zpropadený ricin v kufru). No hrůza jen pomyslet... "

Celý článek...

Pozn. red.:  U všech afér, dezinformací i "informací" je vždy na místě stará otázka: Kdo z toho má prospěch?


26. 09. 2020:

Vytvoření koalice proti dokončení výstavby Nord Stream 2 vedené Spojenými státy naznačuje, že Washington nastoupil na cestu „hospodářského lupičství“, píše bulharský deník Duma. Jak si je jistý autor bulharského vydání, USA se tímto způsobem snaží nejen eliminovat konkurenta, ale také nadále udržovat Evropu na krátkém vodítku.

Celý článek...


18. 09. 2020:

Jan Schneider: "Tak nám zase někoho otrávili. Jegora Gajdara v Irsku (2006), Skripalovy ve Velké Británii (2018), a teď Navalného v Německu? Kdyby ho ale opravdu otrávili nervovým jedem na bázi organofosfátů v Rusku, byl by dávno nebožtík a kolem něj by bylo mnoho dalších. Kdyby ho otrávili toutéž látkou v Německu, dopadlo by to stejně. To je moc divných věcí najednou. Ti novodobí Goebbelsové ale tvrdí, že se tak opravdu stalo, a že na odebraných vzorcích tu shodu potvrdilo několik laboratoří. Má to jen jeden háček. Ty vzorky nebyly odebrány forenzně průkazným způsobem. Neobstály by před jakýmkoliv soudem jako důkaz ani v případě ukradené koloběžky..."

Celý článek...


11. 09. 2020:

Jan Keller: Novičok patří spolu s ricinem do skupiny vysoce toxických chemických látek, které Rusko používá ve třech jasně definovaných případech.

  • Za prvé tehdy, když má pocit, že minulé sankce, které proti němu byly přijaty, jsou příliš slabé, ztrácejí svoji účinnost a potřebovaly by zdůraznit.
  • Za druhé Rusové k některé z těchto látek sahají, když mají dojem, že jejich diplomatické vztahy s jinou zemí jsou jakžtakž uspokojivé, takže je nutno je náležitě vyostřit a zdramatizovat. Za tímto účelem se někdy spokojují pouze s fingovanou hrozbou, kterou se snaží široce medializovat s pomocí těch nejvěrohodnějších mediálních kanálů.
  • Nejběžnější je třetí případ, kdy sahají k novičoku proto, aby zhatili některý z projektů, na němž s partnerskou stranou léta spolupracovali a od něhož si slibují velký ekonomický přínos. V posledním případě šlo o to, že Rusové potřebovali, aby v Německu vznikl odpor proti plynovodu Nord Stream 2, který je právě před dokončením. Protože Německo zůstávalo hluché vůči americkým výhradám proti tomuto energetickému projektu, museli Rusové sáhnout k novičoku, aby měli odpůrci rusko-německé spolupráce v oblasti energetiky silnější argumenty.

Celý článek...


10. 09. 2020:

„Díky sankcím zavedeným v roce 2014 je dnes Rusko mnohem méně závislé na přílivu zahraničního kapitálu, takže pandemie způsobila jeho ekonomice menší škody," vysvětlila v rozhovoru pro agenturu Bloomberg Elina Ribakova, zástupkyně hlavní ekonomky z Institutu mezinárodních financí ve Washingtonu.

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!