Jídelníčky na týdenních soustředěních jógy nám mimo jiné mohou pomoci změnit nesprávné stravovací návyky. Koncentrační, meditační a energetizační techniky, fyzická cvičení a pobyt v přírodě zlepšují naši duševní rovnováhu, schopnost soustředit se a také přispívají k celkovému zklidnění. Následující jídelníček tomu byl přizpůsoben a usnadňuje proto zájemcům harmonický přechod na laktovegetariánskou stravu. Je ovšem nutné brát v úvahu, že zásadní změna stravovacích návyků je pro většinu lidí dlouhodobou záležitostí.
Pozor, tato dieta není určena pro trvalé stravování. Při dlouhodobém dodržování této diety by mohlo docházet k nedostatku některých živin. Také kalorická hodnota je poměrně nízká. Uvedený jídelníček tedy berte jako inspiraci a rozšiřte si jej podle zásad zdravé výživy.
Energie |
1500,0 kcal |
Bílkoviny |
60,0 g |
Tuky |
25,0 g |
Sacharidy |
268,75 g |
Večeře – Boršč a chléb
|
gramy |
kcal |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
Chléb |
150,0 |
384,0 |
9,3 |
1,5 |
82,35 |
Zelenina |
200,0 |
60,0 |
3,0 |
0,4 |
12,0 |
Olej |
3,0 |
26,0 |
|
2,95 |
|
Kečup |
3,0 |
3,5 |
0,12 |
0,03 |
0,74 |
Šlehačka |
15,0 |
32,85 |
0,24 |
3,3 |
0,3 |
Sůl, citron, šfáva, bobkový list, nové koření |
|
|
|
||
Celkem |
|
506,35 |
12,66 |
8,18 |
95,39 |
Večeře: Bořšč
Pokrájenou zeleninu (kedlubnu, mrkev, petržel, celer na menší kostky, hlávkové zelí, kapustu na nudličky) podusíme s kořením na trošce oleje, až je měkká. Červenou řepu (celou) uvaříme zvlášť. Podušenou zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme kečup, citronovou šťávu, kyselé zelí, šlehačku a sůl. Polévku při podávání zdobíme na nudličky nakrájenou červenou řepou a zelenými bylinkami.
|
gramy |
kcal |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
Ovoce |
100,0 |
55.O |
0,7 |
0,3 |
10,0 |
Snídaně - Kukuřičná kaše
|
gramy |
kcal |
b(Ikoviny |
tuky |
sacharidy |
Kukuřičná krupice |
80,0 |
296,0 |
8,0 |
4,0 |
57,0 |
Kozinky |
15,0 |
45,0 |
0,45 |
0,23 |
10,8 |
Cukr |
5,0 |
19,5 |
|
5,0 |
|
Slunečnice |
10,0 |
62,6 |
22 |
5,0 |
2,0 |
Ovoce |
40,0 |
22,0 |
0,28 |
0,12 |
4,0 |
Kondenzované mléko |
15,0 |
24,0 |
1,25 |
1,35 |
1,80 |
Skořice |
|
|
|
|
|
Celkem |
469,31 |
12,18 |
10,7 |
80,6 |
Oběd - Pohanka s rajskou omáčkou
|
gramy |
kcal |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
Pohanka |
60,0 |
196,2 |
7,02 |
1,62 |
42,0 |
Olej |
3,0 |
26,7 |
|
2,94 |
|
Zelenina |
120,0 |
36,0 |
1,80 |
0,24 |
7,20 |
Lepek |
20,0 |
72,0 |
16,0 |
|
2,0 |
Sůl |
|
|
|
|
|
Celkem |
|
321,6 |
24,82 |
3,82 |
51,20 |
Omáčka |
|
|
|
|
|
Celozrnná mouka |
20,0 |
712 |
3,32 |
0,58 |
14,28 |
Kondenzované mléko |
20,0 |
32,0 |
1,66 |
1,80 |
2,40 |
Rajský protlak |
10,0 |
10,0 |
0,36 |
|
2,24 |
Přírodní cukr |
3,0 |
11,50 |
|
299 |
|
Olej |
3,0 |
26,70 |
|
294 |
|
Bobkový list, nové koření, hřebíček |
|
|
|
|
|
Celkem |
|
153,1 |
5,79 |
4,49 |
240,1 |
Oběd celkem |
4921 |
30,61 |
10,27 |
75,21 |
|
Večeře - Květák na mozeček
|
gramy |
kcal |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
Květák |
150,0 |
30,0 |
2,55 |
0,15 |
5,10 |
Sojový pudr |
15,0 |
52,05 |
5,38 |
3,09 |
4,50 |
Olej |
3,0 |
26,10 |
|
294 |
|
Pečivo |
150,0 |
384,0 |
9,3 |
1,5 |
82,35 |
Zelenina |
100,0 |
30,0 |
1,5 |
0,2 |
6,0 |
Sůl, zeleninová nat, Iněné semínko |
|
|
|
|
|
Celkem |
|
521,15 |
18,73 |
7,88 |
97,95 |
Pondělí celkem |
1538,35 |
62,22 |
29,15 |
263,76 |
|
Snídaně: Kukuřičná kaše
Ke kukuřičné krupici přidáme vodu v poměru 1:3-4. Vaříme 1/2 - 3/4 hodiny. Ochutíme přírodním cukrem, kondenzovaným mlékem, posekanými rozinkami a zdobíme směsí slunečnicových semen se skořicí a ovocem.
Oběd: Pohanková pečeně s rajskou omáčkou
Pečeně - pohanku spaříme a důkladně promyjeme. Zalijeme horkou vodou (1:1) a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme olej, hrášek, suchý lepek, koření a byliny. Ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a zapečeme.
Omáčka - na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1:3). Přidáme olej, koření, sůl, přírodní cukr a vaříme 20 30 minut (dle množství). Do hotové omáčky propasírujeme dušená rajčata, vmícháme rajský protlak, kondenzované mléko a krátce prohřejeme.
Večeře: Květák na mozeček a chléb
Sojovou mouku vaříme, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, najemno pokrájený uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem, sojovou omáčkou a zdobíme zelenými natěmi a bylinami.