Táborový jídelníček (1.)

Autor: JiHo <jiho@jitrnizeme.cz>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 27. 04. 2004

Další příklad jídelníčku z táborů jógy vám přinášíme tentokrát na pokračování. Najdete zde jak dávky surovin přepočtené na jednu osobu, tak i postupy přípravy.

Jídelníčky na týdenních soustředěních jógy nám mimo jiné mohou pomoci změnit nesprávné stravovací návyky. Koncentrační, meditační a energetizační techniky, fyzická cvičení a pobyt v přírodě zlepšují naši duševní rovnováhu, schopnost soustředit se a také přispívají k celkovému zklidnění. Následující jídelníček tomu byl přizpůsoben a usnadňuje proto zájemcům harmonický přechod na laktovegetariánskou stravu. Je ovšem nutné brát v úvahu, že zásadní změna stravovacích návyků je pro většinu lidí dlouhodobou záležitostí.

Pozor, tato dieta není určena pro trvalé stravování. Při dlouhodobém dodržování této diety by mohlo docházet k nedostatku některých živin. Také kalorická hodnota je poměrně nízká. Uvedený jídelníček tedy berte jako inspiraci a rozšiřte si jej podle zásad zdravé výživy.

Průměrný obsah živin pro jednu osobu na den

Energie

1500,0 kcal

Bílkoviny

60,0 g

Tuky

25,0 g

Sacharidy

268,75 g

Neděle

Večeře – Boršč a chléb

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Chléb

150,0

384,0

9,3

1,5

82,35

Zelenina

200,0

60,0

3,0

0,4

12,0

Olej

3,0

26,0

 

2,95

 

Kečup

3,0

3,5

0,12

0,03

0,74

Šlehačka

15,0

32,85

0,24

3,3

0,3

Sůl, citron, šfáva, bobkový list, nové koření

 

 

 

Celkem


506,35

12,66

8,18

95,39

Večeře: Bořšč

Pokrájenou zeleninu (kedlubnu, mrkev, petržel, celer na menší kostky, hlávkové zelí, kapustu na nudličky) podusíme s kořením na trošce oleje, až je měkká. Červenou řepu (celou) uvaříme zvlášť. Podušenou zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme kečup, citronovou šťávu, kyselé zelí, šlehačku a sůl. Polévku při podávání zdobíme na nudličky nakrájenou červenou řepou a zelenými bylinkami.

Pondělí
Předkrm

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Ovoce

100,0

55.O

0,7

0,3

10,0

Snídaně - Kukuřičná kaše

 

gramy

kcal

b(Ikoviny

tuky

sacharidy

Kukuřičná krupice

80,0

296,0

8,0

4,0

57,0

Kozinky

15,0

45,0

0,45

0,23

10,8

Cukr

5,0

19,5

 

5,0

 

Slunečnice

10,0

62,6

22

5,0

2,0

Ovoce

40,0

22,0

0,28

0,12

4,0

Kondenzované mléko

15,0

24,0

1,25

1,35

1,80

Skořice

 

 

 

 

 

Celkem

469,31

12,18

10,7

80,6

Oběd - Pohanka s rajskou omáčkou

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Pohanka

60,0

196,2

7,02

1,62

42,0

Olej

3,0

26,7

 

2,94

 

Zelenina

120,0

36,0

1,80

0,24

7,20

Lepek

20,0

72,0

16,0

 

2,0

Sůl

 

 

 

 

 

Celkem

 

321,6

24,82

3,82

51,20

Omáčka

 

 

 

 

 

Celozrnná mouka

20,0

712

3,32

0,58

14,28

Kondenzované mléko

20,0

32,0

1,66

1,80

2,40

Rajský protlak

10,0

10,0

0,36

 

2,24

Přírodní cukr

3,0

11,50

 

299

 

Olej

3,0

26,70

 

294

 

Bobkový list, nové koření, hřebíček

 

 

 

 

 

Celkem

 

153,1

5,79

4,49

240,1

Oběd celkem

4921

30,61

10,27

75,21

 

Večeře - Květák na mozeček

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Květák

150,0

30,0

2,55

0,15

5,10

Sojový pudr

15,0

52,05

5,38

3,09

4,50

Olej

3,0

26,10

 

294

 

Pečivo

150,0

384,0

9,3

1,5

82,35

Zelenina

100,0

30,0

1,5

0,2

6,0

Sůl, zeleninová nat, Iněné semínko

 

 

 

 

 

Celkem

 

521,15

18,73

7,88

97,95

Pondělí celkem

1538,35

62,22

29,15

263,76

 

Snídaně: Kukuřičná kaše

Ke kukuřičné krupici přidáme vodu v poměru 1:3-4. Vaříme 1/2 - 3/4 hodiny. Ochutíme přírodním cukrem, kondenzovaným mlékem, posekanými rozinkami a zdobíme směsí slunečnicových semen se skořicí a ovocem.

Oběd: Pohanková pečeně s rajskou omáčkou

Pečeně - pohanku spaříme a důkladně promyjeme. Zalijeme horkou vodou (1:1) a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme olej, hrášek, suchý lepek, koření a byliny. Ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a zapečeme.

Omáčka - na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1:3). Přidáme olej, koření, sůl, přírodní cukr a vaříme 20 ­30 minut (dle množství). Do hotové omáčky propasírujeme dušená rajčata, vmícháme rajský protlak, kondenzované mléko a krátce prohřejeme.

Večeře: Květák na mozeček a chléb

Sojovou mouku vaříme, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, najemno pokrájený uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem, sojovou omáčkou a zdobíme zelenými natěmi a bylinami.