Táborový jídelníček (3.)

Autor: JiHo <jiho@jitrnizeme.cz>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 30. 04. 2004

Další pokračování táborového jídelníčku. Skvělá inspirace pro začínající zájemce o zdravou bezmasou výživu.

Středa

Snídaně - Pohanková pomazánka

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Pohanková krupice

20,0

65,4

2,34

0,58

14,0

Rajský protlak

6,8

6,0

0,22

 

1,34

Kečup

6,0

4,2

0,14

0,03

0,89

Sojová omáčka

0,8

 

 

 

 

Sůl

0,15

 

295

 

 

Olej

3,0

26,1

 

295

 

Cukr přírodní

0,8

3,06

 

0,8

 

Zelenina

100,0

30,0

1,5

0,2

6,0

Pečivo

120,0

307,2

7,44

1,2

65,88

Lněné semínko

1,5

9,0

 

0,5

1,0

Česnek

0,1

 

 

 

 

Celkem

 

450,96

11,64

5,46

89,91

Oběd - Brambory s karotkou, hráškem a lepkem

 

gramy

kcai

bílkoviny

tuky

sacharidy

Brambory

300,0

249,0

7,2

0,9

55,8

Hrášek s karotkou

75,0

67,5

5,0

0,4

15,2

Kondenzované mléko

20,0

32,0

1,6

1,8

2,0

Celozrnná mouka

10,0

35,6

1,06

0,29

7,14

Přírodní cukr

20

7,66

 

1,99

 

Máslo

5,0

35,84

 

4,05

 

Lepek

15,0

54,0

120

 

 

 

20

17,38

 

1,96

 

Kmín, sůl, citron, lněné semínko, sojová omáčka

 

 

 

 

 

Celkem

 

498,98

26,86

9,40

8213

Večeře - Ovocná polévka a Jáhlový nákyp

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Polévka: Ovoce

60,0

33,0

0,42

0,18

6,0

Přírodní cukr

20,0

76,6

 

19,90

 

Agar

5,0

 

 

 

 

Nákyp: Jáhly

80,0

284,8

8,48

232

57,12

Ovoce

60,0

33,0

0,42

0,18

6,0

Přírodní cukr

10,0

38,3

 

9,95

 

Rozinky

20,0

60,0

0,6

0,3

14,4

Ořechy

10,0

29,2

0,68

29

0,7

Celkem

 

5549

10,6

5,88

114,7

Středa celkem

1504,66

49,1

20,74

286,16

 

Snídaně Pohanková pomazánka

Pohankovou krupici uvaříme na hustou kaši, přidáme ostatní koření a pochutiny. Důkladně promícháme a necháme vychladnout.

Oběd: Brambory s karotkou, hráškem a lepkem

Na malé kostičky pokrájíme karotku, smícháme s hráškem a dusíme. Podušenou zeleninu zalijeme teplou vodou a zahustíme opraženou moukou. Dochutíme kondenzovaným mlékem, přírodním cukrem, máslem a citronem.

Jako přílohu podáváme uvařené brambory s kmínem a lepkem, který nejdříve uvaříme, pokrájíme na malé kostky a ještě podusíme na trošce oleje s kmínem, sojovou omáčkou a lněným semínkem.

Večeře: Ovocná polévka a jáhlový nákyp

Polévka - podusíme ovoce s kořením, smícháme s přírodním cukrem a uvařeným agarem. Krátce povaříme.

Jáhlový nákyp - nejdříve jáhly 3x spaříme a potom vaříme asi 1/2 hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhlí a na ně vrstvu postrouhaných jablek smíchaných s přírodním cukrem, rozinkami, ořechy a posypeme skořicí. Horní vrstvu utvoříme zbytkem uvařených jáhlí. Pečeme asi 1/2 hodiny při teplotě 150 - 170 °C.