Táborový jídelníček (4.)

Autor: JiHo <jiho@jitrnizeme.cz>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 02. 05. 2004

Další část laktovegetariánského táborového jídelníčku. Praktická ukázka toho, že co je zdravé, může být i chutné.

Čtvrtek

Předkrm

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Ovoce

150,0

82,5

1,05

0,45

15,0

Snídaně - Kaše z pšeničného Mica

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Pšeničné Mico

70,0

249,5

7,42

203

50,0

Rozinky

20,0

16,0

0,83

0,9

1,2

Přírodní cukr

10,0

39,0

 

10,0

 

Kondenzované mléko

10,0

16,0

0,83

0,9

1,2

Ovoce

40,0

22,0

0,26

0,12

4,0

Ořechy

10,0

29,2

0,68

29

0,7

Celkem

 

498,2

10,84

6,70

9s,3

Oběd - Rýže s hráškem a sýrem

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Rýže

80,0

279,2

5,36

0,4

63,44

Voda

160,0

 

 

 

 

Sůl

20

 

 

 

 

Kurkuma

0,1

 

 

 

 

Hrášek s mrkví

50,0

20,5

1,5

0,1

3,8

Olej

3,0

26,1

 

295

 

Eidam

30,0

77,7

8,76

4,38

O,54

Sojová omáčka

1,75

 

 

 

 

Česnek

0,5

 

 

 

 

Zelenina

150,0

45,0

225

0,3

9,0

Lněné semínko, Rosovické koření, Orientální koření

 

 

 

 

 

Celkem

 

448,5

17,87

8,13

76,78

Večeře - Sekaná ze sojové drti

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Sojová drt

19,4

67,32

6,96

4,0

S,8

Pšeničné vločky

9,7

34,53

L03

0,28

6,93

Ovesné vločky

328

127,26

4,26

23

224

Voda

87,5

 

 

 

 

Vejce

0,15

0,12

 

 

 

Olej

1,5

13,04

 

1,47

 

Zelenina

100,0

30,0

1,5

0,2

6,0

Pečivo

100,0

256,0

6,2

1,0

54,9

Staročeské koření

0,1

 

 

 

 

Majoránka, česnek, tymián, Rosovické koření, sůl

 

 

 

 

 

Celkem

 

528,27

19,95

9,25

96,03

Čtvrtek celkem

 

1557,47

49,71

25,53

283.11

Snídaně: Kaše s pšeničného MICA

MICO promícháme s vlažnou vodou, přidáme přírodní cukr, spařené roziaky, kondenzované mléko a prohřejeme. Podáváme s dušeným ovocem a sypeme skořicí a sekanými ořechy.

Oběd: Rýže s hráškem a sýrem

Večer řádně promyjeme rýži a namočíme na 12 hodin. Ráno rýži vaříme se solí, olejem a kořením. Po uvaření rýži smícháme se strouhaným sýrem a zeleným hráškem (nebo jinou zeleninou - mrkev, celer, paprika apod), ochutíme sojovou omáčkou, lněným seminkem a zapečeme. Zdobíme zelenými natěmi a bylinami. Podáváme se zeleninovým salátem.

Večeře: Sekaná ze sojové drti

Sojovou drť asi 10 minut povaříme. Přidáme vločky, česnek, vejce, koření a vše promicháme. Pečeme na plechu vymazaném olejem a podáváme se zeleninou a pečivem.

Pátek

Večeře - Zeleninová polévka

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Brambory

60,0

49,12

1,2

0,12

11,2

Zelenina

60,0

18,0

0,9

0,12

3,6

Celozrnná mouka

20,0

712

23

0,58

14,3

Olej

20

17,4

 

1,96

 

Pečivo

100,0

256,0

6,2

1,0

54,9

Kmín, majoránka, sojová omáčka

 

 

 

 

 

Pátek celkem

 

411,8

10,6

3,78

84,0

V rámci týdenního soustředění je pátek navržen jako postní den. Učastníci si mohou dle svého uvážení zvolit bud půst o byliných čajích nebo rýžovou dietu.

Večeře: Zeleninová polévka

Brambory a zeleninu pokrájíme na malé kostky. Dusíme s olejem a kořením do měkka. Celozrnnou mouku (jemně přesátou) mírně opražíme a po vychladnutí smícháme s vodou. Uvařenou jíšku smícháme s podušenou zeleninou a zalijeme horkou vodou. Zdobíme zelenými natěmi.