Sojové maso

Autor: Převzato <@>, Téma: Zdravá výživa, Vydáno dne: 31. 05. 2006

Sója se řadí mezi luštěniny a je typická hlavně tím, že má vysoký obsah proteinů. Její nejčastější latinské označení je Glycine max a patří mezi bobovité rostliny. Její výška může dosáhnout až půldruhého metru.

Po revoluci v roce 1989 se sójové maso začalo postupně dostávat i na naše trhy a do našich restaurací. Ale hodně záleželo na úpravě sójového masa. A tak někdo sójové maso odsuzoval a někdo naopak pochvaloval, že je od pravého masa k nerozeznání.

Krom masa se sója používá také na výrobu sójového mléka, které má s mlékem společnou snad jen barvu. Hojně se však využívá ve veganském jídelníčku, právě jako náhražka živočišného mléka. Převážně se toto "pseudomléko" používá v Japonsku a v Číně, ale poslední dobou i v Evropě. Nechá se sehnat v obchodech se zdravou výživou, ale i v některých supermarketech.

 

TOFU

Více než sójové mléko je u nás znám produkt, který je právě z tohoto mléka. Jmenuje se tofu a občas se mu říká tofu sýr. Můžete ho sehnat neochucené /které bych nedoporučoval těm, kteří si ho půjdou koupit poprvé, protože nemá žádnou chuť/ a nebo marinované, uzené, bylinkové, s mořskou řasou etc. Má mnoho a mnoho dalších příchutí. Ochucené tofu je například výborné k snídani.

 

Potřebujeme:

ochucené tofu, nejlépe dva druhy,
sójová omáčka pikant,
sójová omáčka sladká,
kečup,
voda,
pečivo.

Dále potřebujeme japonské misky nebo nějaké jiné vhodné /pro dva lidi nejlépe čtyři větší a tři menší/ a dvoje čínské hůlky.

Rozbalíme tofu, můžeme opláchnout čistou vodou a na prkénku nakrájíme na malé kostičky.

Do dvou větších misek vložíme jeden druh a do dalších dvou další druh.

Větší misky máme již naplněné a teď si vezmeme tři menší.

Do první nalijeme trochu pikantní sójové omáčky a naředíme ji vodou 1:1 až 1:2 ve prospěch vody.

Do druhé nalijeme trochu sladké sójové omáčky a naředíme stejně jako u omáčky první.

Do třetí nalijeme kečup, nejlépe ostrý. Místo kečupu můžeme použít například i majonézu, tatarskou omáčku, bylinkovou omáčku, francouzskou omáčku a tak podobně - prostě vše dle chuti.

Jíme tak, že používáme hůlky a namáčíme kostičky tofu do omáček a zakusujeme pečivem. Pochopitelně můžeme použít klasickou vidličku nebo lžičku nebo nůž /nebo ruce/.

 

SOJOVÉ KOSTKY A JEJICH ÚPRAVA

Sójové kostky vždy upravujeme tak, jak je psáno v návodu na obalu. Některé se máčí jen několik minut ve studené vodě, některé se máčí několik minut v horké vodě a některé se vaří několik minut. Většinou to je 10 až 30 minut.

Prodává se sójové maso, které je již ochucené, takže do vody není třeba přidávat žádné koření. Do masa, které ochucené není je dobré přidat minimálně sůl. Ale můžeme do vody přidat drcenou kurkumu /kořen/, kari koření, sladkou papriku nebo například podravku.

Z vody maso vyndáme buď lžící nebo naběračkou a nebo přelijeme přes vhodné síto. Použít můžeme i hrnec na špagety, který má otvory, nebo arabský hrnec. Z masa vymačkáme vodu a můžeme ho použít k dalšímu vaření, smažení etc.

 

SÓJA PO MEXICKU.

Potřebujeme:

Sojové kostky,
menší cibulka /nakrájená nadrobno/,
máslo,
pekingské zelí nebo salát /nakrájený na kousky/,
kukuřice ve slaném nálevu /konzerva/,
zakysaná smetana /asi 200 ml/,
sáček Tacos original marináda na maso,
sáček Tacos original směs na dresing.

Tacos se prodává i v supermarketech.

1. Sójové kostky připravíme dle návodu na sáčku /záleží na druhu sojového masa, jak jsem uvedl výše/.

2. Do vhodné nádoby nalijeme zakysanou smetanu. Do ní přidáme obsah sáčku Tacos směs na dresing a důkladně promícháme. Necháme odstát v lednici.

3. Na pánev dáme máslo a necháme ho rozpustit. Přidáme cibulku. Asi po dvou minutách přidáme sójové maso a obsah sáčku Tacos original marináda na maso. Důkladně promícháme a přidáme pekingské zelí /nebo salát/ a kukuřici. Povaříme asi pět minut.

Dáme na talíř a přidáme dresing. Podáváme s pečivem, nebo s rýží.

Můžeme přidat i další zeleninu např. rajčata, salátovou okurku, fazole v nálevu etc.

 

SÓJOVÉ KOSTKY V OMÁČCE

Potřebujeme:

Sójové kostky /nejlépe holandské již ochucené/,
hotová omáčka /například sladkokyselá, neapolská etc/,
máslo,
menší cibulka,
stroužek nebo dva česneku,
rajčata,
menší salátová okurka,
paprika etc.

1. Připravíme sójové kostky dle návodu na sáčku.

2. Na pánev vložíme máslo a necháme rozpustit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a asi dvě minuty orestujeme.

3. Přidáme sójové kostky a hotovou omáčku a chvilku podusíme.

4. Před koncem přidáme čerstvou zeleninu nakrájenou na kousky /např. rajčata, okurky, papriky/. Podáváme s rýží. Zeleninu přidáváme až ke konci, aby si zachovala svou chuť a obsah vitamínů.

 

SÓJOVÉ KOSTKY JAKO ČÍNA

A na závěr recept ala Čína.

Potřebujeme:

Sójové kostky,
máslo nebo olej,
česnek,
cibulka,
arašídy,
bambusové výhonky /konzerva/,
kečup sladký,
hořčice plnotučná,
sójová omáčka pikant,
koření,
kari,
kurkuma,
chilli.

1. Připravíme sójové kostky dle návodu na sáčku.

2. Na pánev dáme rozpustit máslo nebo olej a přidáme nadrobno nakrájenou menší cibulku, stroužek až dva česneku, arašídy a orestujeme.

3. Přidáme sójové kostky, bambusové výhonky, jednu až dvě polévkové lžíce sójové omáčky a koření dle chuti.

4. Asi po pěti minutách přidáme dvě polévkové lžíce kečupu a jednu polévkovou lžíci plnotučné hořčice. Na mírném plameni za stálého míchání ohříváme ještě několik minut.

5. Podáváme pochopitelně s rýží.

 

U sójového masa skutečně platí to, že ho můžeme použít všude tam, kde používáme běžné maso. Jeho příprava je většinou stejně časově náročná jako příprava klasického masa a jeho cena je podstatně menší. Takže dobrou chuť.

JAROSLAV DEMETER PTÁČEK
se souhlasem redakce převzato
z www.putnici.sk

Poznámka redakce JZ:

Často se diskutuje na téma škodlivých účinků sójových fytoestrogenů a dalších látek ze sóji. Také se diskutuje o vlivu sóji z hlediska GM rostlin (rozsáhlý článek na toto téma je na www.mwm.cz). Faktem je, že jakékoliv přehánění čehokoliv je škodlivé. Agresivní odpor vůči sóji a produktům z ní většinou vedou odpůrci vegetariánů. Vegetariáni naopak zdůrazňují kladný vliv sóji.

Za zamyšlení určitě stojí například to, že v každé úrovni potravinové pyramidy se koncentrují i nečistoty z životního prostředí, typicky cca 10x. Takže když jsou třeba v rostlinách těžké kovy, pokud je "přepasírujeme přes prase", tak v mase dostaneme jejich koncentrát...