Sójové maso 2.

Autor: Převzato <@>, Téma: Zdravá výživa, Zdroj: putnici.sk, Vydáno dne: 02. 06. 2006

Reakce na argumenty pro a proti, které se objevují na Internetu v diskusích o sóji a sójových produktech.

Někdo má se sójou dobré zkušenosti.
Někdo zase špatné zkušenosti.
Někdo sóju a produkty ze sóji hájí a obhajuje.
Někdo zase haní a zatracuje.
Někdo tvrdí, že je sója zdravá.
Někdo tvrdí, že je nezdravá.
Někomu chutná.
Někomu nechutná.

Ne, to není pokus o báseň na téma "sója". To jsou poznatky z debaty pod článkem SÓJOVÉ MASO z minulého týdne. A jak je to tedy se sójou ve skutečnosti? Nečekejte, že napíšu jednoznačnou odpověď. Je to trochu složitější. To co někomu prospěje, jinému zase může uškodit.

Některé prameny uvádějí, že například v Japonsku a Číně nemají ženy nepříznivé projevy klimakteria a že právě v těchto zemích procházejí klimakteriem naprosto bez obtíží. A přičítáno je to právě produktům ze sóji. Sója má prý též dobrý vliv na snižování cholesterolu.

SÓJA OBSAHUJE:

lecitin,
fytoestrogeny,
isoflavony,
vápník,
kyseliny,
vitamín E,
bílkoviny,
etc.

FYTOESTROGENY

Fytoestrogeny jsou prý dobrou prevencí například proti rakovině prsu a chorob, které mají souvislost s oběhem krve. Fytoestrogeny dále příznivě působí právě při memopauze u žen a také proti osteoporóze.

ISOFLAVONY

Dále sója obsahuje i látky zvané isoflavony a to zejména genistein, dadzein a glycetein. Podle RNDr. Petra Fořta, CSc. jsou to látky, které mohou preventivně působit proti rakovinovému bujení. Ovšem nadměrné užívání těchto látek zase může údajně zapříčinit neplodnost u žen, což nebylo doposud ale spolehlivě prokázáno. Dále doktor Fořt uvádí, cituji: "Významně vyšší konzumace sójových produktů se příznivě projeví u osob, trpících dědičnou krvácivou telangiectasií (HHT), projevující se častým krvácením z nosu, krvácením do GIT (zažívacího traktu) a migrénami!"

KYSELINA FYTOVÁ

Kyselina fytová, je známá tím, že omezuje střebávání železa. Na druhé straně obsahuje sója dostatek železa, takže při její nadměrné konzumaci je více pravděpodobné, že dojde k nadměrnému přísunu železa do těla.

LECITIN

Sójové produkty obsahují lecitin, který snižuje krevní tlak a také snižuje cholesterol. Říká se, že má dobrý vliv též na pamět a také je dobrý u alkoholiků, protože snižuje toxický účinek alkoholu na játra a má kladný vliv taktéž proti opilosti. Lecitinové tabletky užívají i lidé, kteří mají problém s tím, že jim vypadávají vlasy. Tyto tabletky totiž při dlouhodobém užívání omezují vypadávání vlasů. Krom toho podporují i imunitu organismu. Lecitin často užívají sportovci /nejen v kulturistice/ jako doplněk stravy.

VÁPNÍK

O vápníku netřeba se moc rozepisovat. Takže jen stručně. Vápník /kalcium/ je základní složkou naší kostry. Má vliv i na krevní srážlivost.

VITAMÍN E

Vitamín E působí příznivě na nervovou soustavu, působí například proti kornatění cév a některé zdroje uvádějí jeho působnost i proti Parkinsonově nemoci. Používá se při sportu jako doplněk stravy a to hlavně proto, že celkově posiluje organismus. U žen je také dobrý jako prevence proti spontánnímu potratu.

BÍLKOVINY

Bílkoviny jsou pro naše tělo naprosto nepostradatelné. Sójové maso obsahuje 45 gramů bílkoviny na 100 gramů sójového masa a přitom má jen 2 gramy tuku na 100 gramů sójového masa. V porovnání například jogurt obsahuje pouze 4,2 až 5,9 gramů bílkovin na 100 gramů jogurtu a přitom má mnohem více tuku než sójové maso /3,5g na 100g/. Pro srovnání: hovězí svíčková obsahuje 20 gramů bílkovin na 100 gramů masa /tedy o víc než polovinu méně než maso sójové/ a k tomu má 100 gramů svíčkové přes 7 gramů tuků. Dál to nemá smysl více komentovat.

SÓJA A ALTERNATIVNÍ MEDICÍNA

Sójové produkty mají hojné využití v alternativní medicíně - hlavně sójové mléko a sýr tofu, který se z tohoto mléka dělá. Z tofu se například dělá účinná náplast a někteří japonci doporučují vždy mít v ledničce kousek tofu pro případ první pomoci.

Tofu náplast

V našich končinách seženeme tofu většinou v obalech např. v prodejnách se zdravou výživou. Nejlépe k tomuto účelu použijeme tofu natural /bez příchuti/. Tofu vyjmeme a vymačkáme z něj všechnu tekutinu. Pak z něj uhněteme pastu a přidáme špetku zázvorového koření a trochu bílé mouky. Tofu náplast se přikládá na postižená místa třeba při opaření, popáleninách, proti vzniku otoků a podobně. Využívá se též jako zábal při horečkách a uvádí se, že horečku absorbuje. Tofu je dobré i při zánětech, bolestech kloubů, zubů a dásní.

SÓJA: ANO – NE?

Zde jsem načrtl jen zlomek z toho, jak nám může sója a sójové produkty pomoci. Pochopitelně je nezbytné se o všech aplikacích alternativní léčby poradit vždy s lékařem, protože každý člověk je unikát a co jednomu může pomoci, druhému může uškodit.

A je tedy sója zdravá?

Ano i ne, jak pro koho. O žádném jídle nemůžeme nejspíš říct, že je zdravé či nezdravé. Je zdravé pít mléko? Je zdravé pít vodu ze studánky? Je zdravé chodit po ulici, když je tam smog, výfukové plyny? Je zdravé být doma? Co když na můj dům spadne letadlo. Je zdravé žít? Stejně umřeme. Je zdravé rodit děti, když jednou zemřou? Je vůbec zdravé si pokládat tyto otázky? Jediné, co můžeme říct je toto: sója JE a má určité chemické složení. Někomu bude vyhovovat a někomu ne.

JAROSLAV DEMETER PTÁČEK
Zdroje:
Michio Kushi: Macrobiotic Home Remedies /české vydání 1996, Votobia/.
Internetová stránka: celostnimedicina.cz
Internetová stránka: stob.cz

Se souhlasem redakce
převzato z www.putnici.sk