O konzumaci obilí

Autor: Auro <auro@centrum.cz>, Téma: Zdravá výživa, Vydáno dne: 09. 07. 2006

Narazil jsem na zajímavý článek o problematice konzumování obilí

Největším nebezpečím, které dnešní šlechtěná pšenice (Triticum aestivum) v sobě skrývá je gluten. Gluten je velmi lepkavá, velmi tuhá, průhledná, mazlavá látka, která se přenáší do krve a lymfy a tam se asimiluje a způsobuje, že se krev a lymfa stávají husté a patologicky změněné. Gluten, ovlivňující přirozené vlastnosti tělních tekutin a mukoproteinů, má strukturu cizí tělnímu metabolismu; na všechno se lepí a zapouzdřuje menší molekuly jako cukr, cholesterol, tuky a soli, které jsou pak odváděny do krve neúčinně strávené. Vedlejší produkty glutenu se do krve dostávají velmi rychle, dokonce během hodiny, zvláště poškozenými střevními stěnami. Zdravý člověk má ve střevech vydatnou výstelku a zdravou bakteriální flóru, takže mnoho glutenových částic se vyloučí ve stolici. Když je člověk nemocný je hlavní způsob přepravy glutenu tenkým střevem odtud se dostává do jiných orgánů, jako jsou játra, slezina, slinivka a žlučník, a porušuje jejich funkci.

Gluten v současných druzích obilí je hlavním faktorem, který narušuje všechny trávicí procesy, a to mnohem více než mnohé jiné látky, zvláště v ranných obdobích života - batolecí věk, dětství a dospívání. Gluten se dostává do krve, jako kdyby to byl opravdový protein, ale je to cizí útočník. Naše tělo samozřejmě potřebuje proteiny, jaké se nacházejí ve všech obilninách, ale současné glutenové směsi jsou škodlivé, protože jsou nesnadno odplavitelné; jejich molekulární váha a hustota je tak vysoká, že se jim daří imitovat lidské proteinové řetězce, ale jejich molekulární činnost je úplně jiná.
...
Když je tenké střevo plné tohoto lepkavého hlenu, "dobré" baktérie v takovém alkalickém prostředí nepřežijí a celé tenké střevo osídlí Candida albicans a jiné patogeny. Tyto běžné kvasinky pak bují a ničí zbývající užitečné baktérie. Tím dochází k špatnému trávení potravy a výsledkem je, že člověk není správně vyživován. Gluten je přítomen v těle dnešního člověka v takovém množství, že v některých případech dosahuje až jedné pětiny celkové tělesné váhy. Je přítomen v kloubech, v nervových tkáních ve formě vláken atd. a hodně glutenu se zřejmě dostává do mnoha tkání těla krví. Zvláště obyvatelé západního světa jsou zvyklí jíst tolik chleba, sušenek, těstovin, müsli apod., že glutenová zrna tvoří většinu jejich potravinového příjmu. Mohou se vyskytnout problémy s klouby, jako je artróza.
... atd.

celý člán ek
http://www.jidlo-piti-ziti.cz/stareobiloviny.html