Nervové sušenky

Autor: Ukázka z knihy <@>, Téma: Bylinné čaje a přípravky, Vydáno dne: 11. 01. 2007

Další recept abatyše Hildegardy, tentokrát na stres a posilu nervů.


Upozornění pro všechny, kteří si sušenky upekli: Nepřekračujte dávkování uvedené v aktualizované verzi, muškátový oříšek způsobuje při předávkování těžké kóma. Aktualizováno 11.1.2006



,.A člověk at' upraví prášek z muškátového oříšku a ve stejné váze ze skořice a také trochu hřebíčku. A z tohoto prášku a z mouky na pečivo a vody at' připraví dortíčky a ty ať jí často a ze srdce a z duše se vypaří všechna trpkost a jeho otupělé smysly se otevřou, a jeho duše bude šťastná a všech jeho špatných šťáv v něm ubude. "

 

Mletý muškátový oříšek 45 g, mletá skořice 45 g, mletý hřebíček 10 g, jemná špaldová mouka 1000 g,  třtinový cukr 300 g, máslo 500 g,  vejce 4 ks.

Koření se promíchá, smísí se s moukou a přidají  ostatní přísady. Z toho se vypracuje těsto a nechá odpočívat (nejlépe přes celou noc). Těsto se pak vyválí a z něho vykrajují sušenky.  Také je možné těsto svinout a napříč nakrájet na  tenké plátky.

Péci pří 180 °C 5 až 6 minut.

Denně jíst asi 5 až 8 těchto sušenek (podle velikosti).  Sušenky chutnají skvěle a měly by vlastně být ustavičně v zásobě.

Je to také prostředek pro člověka,  který se dostal do zjevně bezvýchodné situace. V těchto krajních situacích otupí smysly, člověk zahořkne a neví co dál. Tady - vedle věcného posouzení všech okolnosti, odvahy k riziku v pozitivním smyslu  a modlitby - pomohou dostat se z nesnází i tyto „nervové sušenky". Ty zbystří smysly, obšťastní člověka a odejmou ze srdce hořkost  v těle množství škodlivých šťáv.  Člověk se stane prozíravějším, jeho horizont se rozšíří a takto posílen může najít řešení svého  problému.

Doplňková léčba:  Pouštění žilou, petrželové víno.


Podle knihy R. Schillera: Svatá Hildegarda a její léčebné metody.


Recept na nervové sušenky podle J. A. Zentricha:

Smícháme 45 muškátového oříšku, 45 g skořice, 10 g hřebíčku. Z této směsi dáme na 1 kg hladké mouky 50-80 g. Sušenky připravit podle běžného receptu. Dávkování 2-3x denně 1-2 sušenky o hmotnosti asi 15 g. Originální znění receptu je nezbytně nutné pro dosažení účinku přesně dodržet (je psaný nahoře kurzívou) je tak dodrženo, protože důležitý je v tomto případě poměr koření, nikoliv přesný způsob kuchyňské přípravy.

Problémy s vážením a dávkováním (je velmi náročné upéct sušenku o váze 15 g) viz článek Nervové sušenky - technologie a dávkování