Petrželové víno

Autor: Ukázka z knihy <@>, Téma: Bylinné čaje a přípravky, Vydáno dne: 15. 01. 2007

Srdeční víno - další z receptů abatyše Hildegardy. Užívá se při srdečních problémech jako bolesti u srdce, stařecké srdce, oběhové potíže.



Stonek petržele s natí 7 až 10 kusů,  vinný ocet 1 až 2 polévkové lžíce, med 50 až 150 g,  víno 1 litr.

Petržel vařit ve směsi vína a vinného octa asi 5 minut. Pak přidat med a nechat 10 minut bublat  na malém plamínku.

Hotové srdeční víno procedit přes plátýnko a slít  horké do vyvařených láhví a hned uzavřít.

Tohoto vína se užívá 2 až 3krát denně jedna plná  likérová sklenka. Při obtížích s usínáním je  možné zvýšit večerní dávku na půl šálku, protože varem klesl obsah alkoholu na úplné minimum.


Podle knihy R. Schillera: Svatá Hildegarda a její léčebné metody.