Likér věčné svěžesti a sirup duševní čilosti na zkouškové období

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 17. 01. 2007

Dva recepty podle Péti Vařiče. Nedejte se zmást slovem likér – oba jsou nealkoholické.



Před přípravou prvního receptu je potřeba pomeranče pořádně kartáčkem vydrbat pod tekoucí vodou, je to proto, že pomeranče bývají často stříkané různými přípravky – nepočítá se s konzumací oplodí (kůry) .

Opus 1 - Likér abstinentů

Také tzv. likér magického součtu 22 + 22. Základní pomůckou je kouzelnická hůlka. Ale nemusí být. Předpoklad úspěchu: trpěli­vost. Na hromadu sneseme 1 litr vody, pokud možno pramenité, 22 kostek cukru, 22 zrnek kávy, 2 pomeranče, 1 tyčinku vanilky. Třikrát tovar obkroužíme magic­kou hůlkou, do každého pome­ranče 11 x píchneme špičkou nože a vzniklými dírkami vtlačí­me pod kůru kávová zrna. Ká­vou špikované pomeranče vloží­me s 22 kostkami cukru a vanil­kou do dvouapůllitrové kompo­tové sklenice. Zalijeme prameni­tou vodou. Hermeticky uzavře­me. Necháme louhovat 14 dnů. Čas od času sklenicí zatřepeme. Až předepsaná doba vyprší, vy­jmeme pomeranče z lázně a dů­kladně vymačkáme všechnu šťá­vu. Přefiltrujeme, smícháme s ná­levem. Likér věčné svěžesti, když nic nezkazíme, nás za trpělivost bohatě odmění.

Opus 3 - Kávový sirup

Šikovný extrakt, vhodný k rych­lému použití při mejdanech, také však k uchováni duševní čilosti například v zkouškovém období, kdy se už klíží oči, ale skript ne­ubývá... Potřeby: 200 g mleté kávy a 750 g cukru. Nic se nele­kejte ceny za kávu, sirup sice jde dost draho, zato ale vydrží! A teď: rozpustíte cukr v nevelkém množství vody. Smícháte s kávou a dáte zvolna vařit. Okamžik O se dostaví, když černohnědé kapičky zkusmo odkapávané do studené vody se vzájemně neslévají, spíš jen sedají jedna k druhé. To tresť odstavte, vychlaďte, slejte do láhve. Použití: Kalíšek sirupu + sodovka + led.