Čaj pro zlepšení paměti

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Bylinné čaje a přípravky, Vydáno dne: 16. 01. 2007



10 g nati meduňky, 15 g nati zeměžluči, 15 g oddenku puškvorce, 100 g medu

Směs přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme zakryté stát až do vychladnutí. Přecedíme a rozmícháme s medem. Pijeme během dne po malých dávkách, po dobu asi 2-3 týdnů.

Dalšími prostředky jsou tinktura z jinanu dvoulaločného, nať nebo list rozmarýny, zelený čaj, nať vřesu, nať sporýše lékařského, nať světlíku lékařského, také syrový česnek anebo nálev z cesmíny paraguajské (maté) a olej ze semen pupalky dvouleté. Účinkuje tak i rozchodnice růžová a žen-šen, patřící mezi rostlinné adaptogeny.

Podle J. A. Zentricha