Čumáčkův jarní budíček

Autor: Hawkey <hawkey.kj@centrum.cz>, Téma: Recepty čtenářů, Vydáno dne: 21. 01. 2007

Od čtenáře Hawkeyho jsme dostali recept na vylepšený Budíček maďarských kohoutů. Děkujeme a těšíme se na další Vaše oblíbené recepty.



Potřebujeme: vepřové maso (může být kuřecí a nebo i obojí), několik druhů klobásek, kysané a sterilované zelí (poměr 2:1 nebo 1:1), staročeské koření (může být smícháno s mletým zázvorem, poměr 2:1 nebo 1:1), sladká paprika, houbové koření nebo jen mletý kmín, sůl, cibule, česnek, dobrý špek, smetana, popř. plnotučný budvar a tmavý kozel na podlití, všeho přiměřeně dle množství a chuti.

Kysané a sterilované zelí můžeme pokrájet a dáme i s lákem vařit s utřenými (nebo prolisovanými) stroužky česneku se solí, okořeníme houbovým kořením nebo jen mletým kmínem, můžeme přidat i špetku staročeského koření.

Na vyškvařeném špeku zpěníme přiměřené množství usekané cibule (může jí být na objem, co je masa), přidáme  klobásky a maso (pokrájené na kostky),   osmahneme, okořeníme, můžeme okořenit i špetkou indického kari, osmahneme, stáhneme z plamene, okořeníme přiměřeným množstvím sladké papriky (můžeme přihodit i špetku pálivé) a ihned podlijeme horkou vodou, promícháme, spojíme se zelím, promícháme, zahustíme smetanou a krátce povaříme, příp. můžeme ještě podlít plnotučným Budvarem či tmavým velkopopovickým kozlem (můžeme i obojím přiměřeně dle množství a chuti). Necháme odležet do druhého dne, kdy to podáváme s houskovým knedlíkem.

Před tím než se pustíme do vaření můžeme nakrájená masa nechat chvíli marinovat v dezertním víně nebo dobré staročeské medovině.

Dobrou chuť přeje Hawkey