Kašel, chrapot a pastinák

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Bylinné čaje a přípravky, Vydáno dne: 28. 01. 2007

Všude kolem řádí nachlazení, kašel, chřipka a další choroby. Pastinák nám může pomoci.



Mléčný odvar

Dva kořeny pastináku jemně nastrouháme a v jednom litru mléka vaříme mírným varem 12 minut. Přecedíme a přidáme tři polévkové lžíce cukru. Užívá se každou půlhodinu jedna polévková lžíce. Působí i při tuberkulóze a zánětech plic.

Pastinákový likér

Kořen pastináku jemně nastrouháme a dáme do skleněné nebo porcelánové misky. Přidáme trochu studené vody, aby vznikla kaše. Necháme stát tři hodiny a pak vymačkáme. Šťávu nalijeme do 40% alkoholu (vodky), můžeme přidat chmel. Za občasného protřepání (asi 1-2x denně) necháme stát 10 dní, přefiltrujeme. 70 g kořene pastináku na 150 g (175 ml) 40% lihu. Užívá se po lžičkách, asi 2-4x denně.

Pastinákové víno

Z pastinákové šťávy připravené stejným způsobem můžeme připravit i víno. Připravuje se obvykláým způsobem jako domácí víno (cukr, kvasinky atd.)

Podle J. A. Zentricha