Barbařiny domácí hořčice

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 30. 01. 2007

Několik originálních receptů na domácí hořčici od Australanky Barbary Beckettové.



Ostrá medová hořčice

půl hrnku semínek černé hořčice (Brassica nigra), půl hrnku medu, 3 lžíce vinného octa

Hořčici rozdrtíme na prášek. Med zahříváme, až změní barvu, přidáme hořčičný prášek a dobře mícháme. Přidáváme po částech ocet, až se vytvoří hladká pasta.

Sezamová hořčice

2/3 hrnku hořčičných semínek, 1 hrnku sezamových semínek, čajová lžička mořské soli, 1 a 1 hrnku neslazeného bílého hroznového džusu nebo vína

Přísady smícháme a necháme uležet 24 hodin. Pak rozmixujeme v mixeru, nahrubo. Uložíme do sklenic a necháme 2 týdny uzrát.

Sladká zázvorová hořčice

hrnek hořčičných semínek, 4 lžíce vinného octa, 1 lžičky chilli, 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce medu, půl lžičky soli. Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka.

Estragonová hořčice

1 a 1 hrnku žlutých hořčičných semínek, 1 hrnek bílého vinného octa, 2 lžíce nakrájené nati estragonu, 1 hrnek olivového oleje, 2 lžíce cukru

Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka, naplníme do sterilizovaných sklenic a necháme 14 dní uzrát.

Tymiánová hořčice

1 a 1 hrnku žlutých hořčičných semínek, 1 hrnek bílého vinného octa, 2 lžíce nakrájené nati tymiánu, 1 hrnek olivového oleje, 2 lžíce cukru

Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka, naplníme do sterilizovaných sklenic a necháme 14 dní uzrát.

Mátová hořčice

1 a 1 hrnku žlutých hořčičných semínek, 1 hrnek bílého vinného octa, 2 lžíce nakrájené nati máty nebo lžíce mátového prášku, 1 hrnek olivového oleje, 2 lžíce cukru

Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka, naplníme do sterilizovaných sklenic a necháme 14 dní uzrát.

Rozmarýnová hořčice

1 a 1 hrnku žlutých hořčičných semínek, 1 hrnek bílého vinného octa, 2 lžíce nakrájené nati rozmarýnu, 1 hrnek olivového oleje, 2 lžíce cukru

Hořčičné semínko rozdrtíme a necháme namočené v octě 12 hodin. Rozmixujeme dohladka, naplníme do sterilizovaných sklenic a necháme 14 dní uzrát.

Bazalková hořčice

půl hrnku dijon hořčice, 1 lžíce nasekané bazalky, 1 lžička vinného octa

Vše smícháme na hladkou pastu.

Olivová hořčice

půl hrnku dijon hořčice, 3 lžíce nasekaných oliv (zelených nebo černých), 1 lžička vinného octa

Vše smícháme na hladkou pastu.

Citrónová hořčice

půl hrnku dijon hořčice, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy

Vše smícháme na hladkou pastu.

Koprová hořčice

půl hrnku dijon hořčice, 2 lžíce nasekaného kopru, 1 lžička vinného octa, lžička medu

Vše smícháme na hladkou pastu.