Pastinák setý je známá zelenina, má ovšem také léčivé účinky.
Pastinák je statná, hojná rostlina luk, mezí, příkopů. Má žluté květy, jako všechny mrkvovité rostliny Daucaceae ve složených okolících. Kvete v červenci až září, plody jsou dvounažky, silně smáčklé.
Používá se kořen pěstovaných kultivarů, méně semena.
Obsahuje silici, provitamín A, B vitamíny, vitamín C, tokoferol, kyselinu listovou, cukry, škrob, minerální látky, zejména hodně draslíku, dále pektin, furokumariny, organické kyseliny.
Působí proti křečím, je močopudný, zlepšuje zažívání a chuť k jídlu. Je vhodný při bolestech při močových kamenech a písku. Také se používá při kašli a na chrapot.
Podává se nálev, 2-3 sklenice denně, před jídlem. Jako čistící prostředek se používá čerstvá šťáva, samostatně nebo smíchaná se šťávou z mrkve, zelí nebo červené řepy. Podává se 2x denně, ráno a v poledne 75 ml (celkem 150 ml denně), předávkování podráždí ledviny. Vzhledem k obsahu furokumarinů se nedoporučuje při užívání pobyt na slunci, u citlivých osob vznikají fotodermatózy.
Záměna kořene jako zeleniny hrozí s petrželí, ne vždy a všude se v obchodech rozlišují. Existují ale charakteristické znaky, podle kterých se odlišit dají. Planě rostoucí pastinák má většinou menší a dřevnatý kořen, takže se víceméně nepoužívá. Ten, kdo by chtěl sbírat planý pastinák musí velmi dobře znát mrkvovité rostliny.
Použití a obsahové látky podle J. A. Zentricha.