Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 02. 06. 2007

Něco z čínské kuchyně, extravagantní, ale dostupné i u nás.



denivka plavá Hemerocallis fulva

300 g nudliček (masových nebo sojových)

sójová omáčka

lžička škrobové moučky

větší cibule

3 lžíce oleje

20 g sušených namočených hub nebo 50 g nakládaných

5-7 poupat denivky (Hemerocalis fulva) – velmi často pěstované okrasné rostliny, právě začíná kvést, viz obrázky

lžička cukru

2 lžíce dezertního vína

sůl

Na omeletu 2 vejce, trochu glutasolu, lžíce dezertního vína

denivka plavá Hemerocallis fulva

Masožravčí varianta:

Vepřové maso z plecka nakrájíme na nudličky a necháme hodinu odležet smíchané se sójovou omáčkou a škrobem v chladu.

Vegetariánská varianta:

Připravíme sójové nudličky jako v receptu na sójové maso na karí.

denivka plavá Hemerocallis fulva

Postup:

Rozehřejeme olej, osmahneme cibuli, přidáme nudličky a cukr. Opečeme (sójové nudličky přidáme až už je cibule téměř hotová, vepřové dříve), přidáme poupata denivky nakrájená na 2-3 cm dlouhé kousky a nakrájené houby. Krátce podusíme, podle potřeby podlijeme trochou vody. Na jiné pánvi uděláme omeletu z vajec rozšlehaných s vínem a glutasolem. Hotovou omeletu natrháme na kousky o velikosti sousta a přidáme k masu. Promícháme a dochutíme, tekutina by se měla téměř vydusit.

Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.