Jarní očistné kúry - očista a posílení ledvin

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Bylinné čaje a přípravky, Vydáno dne: 14. 03. 2007

Ledviny vylučují odpadní látky z krve, jsou proto dalším z důležitých orgánů, na který jsou zaměřeny jarní očistné kúry.



Při sklonech ke tvoření ledvinových kamenů a písku nebo při potížích s nimi je nutno se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem šťavelanů: špenát, rajčata, angrešt, salát. Ledvinám také neprospívá přebytek sodíku, znamená to nejen přiměřeně solit, ale i vyhýbat se pravidelnému pití minerálních vod s přebytkem sodíku, tj. přes 100 mg sodíku Na+ na 1 litr. Jednotlivé očistné a preventivní kúry by měly trvat 10-20 dní.

Očistou ledvin se zabývá též článek Sedm kroků k očistě našeho těla.

1. Univerzální ledvinový čaj

Celík zlatobýl 4 díly, nať přesličky rolní 1 díl, nať rdesna ptačího 1 díl, nať rdesna blešníku Polygonum lapathifolium 1 díl

Základní bylina, celík zlatobýl, nesmí být v tomto případě nahrazen celíkem kanadským ani celíkem obrovským. J. A. Zentrich varuje, že v některých případech se prodává jako celík zlatobýl směs těchto druhů. Pokud není k dispozici některá z ostatních bylin, je možno ji vynechat, ale poměr celíku zlatobýlu a všech ostatních složek musí činit 1:1. Užívá se jako nálev z jedné polévkové lžíce na 250 ml vody, 3x denně před jídlem. Pokud nejsou ledviny v pořádku a nastanou nějaké problémy, kúru je nutno přerušit a pokračovat až po odeznění.

2. Ovsový odvar

Připravuje se z ovsa, sbíraného v době mléčné zralosti. Sklenici ovsa zalijeme 2 litry mléka, svaříme na 650-700 ml. Po přecezení se pije během dne. Kúra trvá jeden měsíc.

3. Kokoška

4-6x denně odvar z kokošky pastuší tobolky, po něm mírně povařený odvar ze směsi 40 g březového listu, 20 g drcených šípků, 20 g nati turanu kanadského, 10 g mateřídoušky, 10 g nati rdesna ptačího, 250 ml.

4. Čerstvá šťáva ze zelí

Denně 1-2 sklenice čerstvé zelné šťávy.

5. Čerstvá celerová šťáva

Denně 1 sklenice čerstvé celerové šťávy.

6. Pórková směs

Pórek nakrájíme na plátky a udusíme doměkka v menším množství vody. Propasírujeme a pijeme 1-2x denně 150 ml před jídlem.

7. Ořechový olej

Jádra vlašských ořechů podrtíme a naložíme na měsíc do stejného množství panenského oleje (lisovaného za studena). Užívá se 1 polévková lžíce před jídlem.

8. Odvar z přesličky rolní

35 g nati přesličky dáme do půl litru studené vody, 15 minut vaříme přikryté na malém plameni. Necháme 15 minut stát, denně pijeme 3-4x 150 ml.

9. Celík

20 g nati celíku zlatobýlu dáme do půl litru studené vody a 2 minuty mírně povaříme, necháme 10 minut stát. Pije se po celý den.

 

Podle J. A. Zentricha