Jarní recepty pro zdraví - řebříček a popenec

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Recepty z planých rostlin, Vydáno dne: 05. 04. 2007

Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček, ke které přinášíme inspiraci.

Řebříček obecný je další  zpestření jídelníčku. Mladé lístky mají výraznou kořeněnou chuť. Popenec břečťanovitý  také stojí za pozornost. Jako všechny jarní rostliny obsahuje  vitamíny (A,C), minerální a biologicky aktivní látky. Lístky  popence jsou drsné, proto je třeba ho velmi jemně posekat,  zejména neprojde-li tepelnou úpravou.



Řebříček obecný (Achillea millefolium)

Salát

Velice chutná je směs se šťovíkem a jitrocelem. Mladé lístky jitrocelu a šťovíku nakrájíme a zalijeme svojí oblíbenou zálivkou. Řebříček  posekáme nadrobno a posypeme salát.

Pomazánka

Běžným způsobem rozetřeme tvaroh (s mlékem, solí nebo  vajíčkem, případně s paprikou a máslem nebo margarínem)  a přidáme hodně drobně nasekaného řebříčku.

Další použití je podobné jako u petrželky nebo pažitky.  Drobně sekaným řebříčkem sypeme chleba s máslem nebo  pomazánkou, dáváme do polévek, nádivek, omelet, obalujeme  sýrové koule a tak dále.

 

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea

Selská omeleta

Osmahneme brambory a cibuli nakrájenou na kolečka. Vejce rozšleháme  a přidáme usekaný popenec, okořeníme a nalijeme na pánev.

Bramborový salát

Ve slupce uvařené brambory nakrájíme a uvaříme několik vajec natvrdo. Cibuli nakrájíme na větší kostky a vhodíme do vařící  vody. Ihned odstavíme, necháme stát asi 3-5 minut a slejeme.  Připravíme nálev z octa, soli a cukru (můžeme část octa  nahradit vínem). Nálevu připravujeme málo - musí se všechen  vsáknout do brambor. Vychladlé brambory smícháme s vychladlou  cibulí a zalejeme nálevem. Vmícháme nadrobno nasekaný  popenec, opepříme a dobře promícháme. Navrch salátu nasypeme  nadrobno nakrájená vejce a necháme uležet v chladničce.

Plněné brambory

V troubě upečeme brambory se slupkou do poloměkka. Vydlabeme.  Náplň: brambory (vydlabaná hmota), tavený sýr, popenec, máslo, utřený česnek, vejce. Naplnit, 20 min.  zapéct. Na jednu osobu 3 brambory.

Popenec se hodí též na chleba s máslem, do pomazánek, do  bramborové polévky, do nádivek.