Velikonoční nádivka Devatero sil

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Recepty z planých rostlin, Vydáno dne: 03. 04. 2007

Pokud připravujeme nádivku s kouzelnou směsí Devatero sil, pak vězme, že působí pouze na Zelený čtvrtek. Podáváme s láskou a přáním všeho nejlepšího svým bližním. Dobrou chuť a hodně síly.



Zeleninový nebo masový vývar

8 žemlí

4 vejce

strouhanka, sůl, majoránka, pepř

Pro masožravce 200 g masa, salámu, nejlepší jsou drůbeží játra, 200 g slaniny

Pro nemasožravce 200-400 kořenové zeleniny, nakrájené na malé kostičky a předvařené

směs bylin zvaná Devatero sil: mladé listy pampelišky, kopřivy, šťovíku, řebříčku, rdesna hadího kořene, rozrazilu potočního, rozchodníku bílého, šťavelu a bršlice kozí nohy. Pokud se smíříme s tím, že přijdeme o kouzlo, postačí směs mladých lístků rostlin, které získáme bez větší námahy, tedy patrně kopřiva, pampeliška, šťovík, jitrocel, sedmikráska, popenec.

 

Nakrájené žemle zalijeme horkým vývarem a necháme změknout. Vývaru přilijeme nejprve sklenici a postupně přidáváme tolik, aby žemle změkly, po každém přilití necháme chvíli žemle nasáknout a občas zamícháme. Přidáme maso a slaninu nebo zeleninu, žloutky a nadrobno nakrájené spařené rostliny. Směs zahustíme strouhankou. Okořeníme spoustou majoránky a trochou pepře, máme-li, přidáme i petrželku, pažitku nebo libeček (málo). Nakonec vmícháme sníh z bílků. Dno pekáčku nebo kastrolu vymastíme, vložíme nádivku a upečeme.