Jarní recepty pro zdraví - pampeliška

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Recepty z planých rostlin, Vydáno dne: 09. 03. 2007

Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček, ke které přinášíme inspiraci.

Smetanka lékařská (alias pampeliška)  ( Taraxacum officinale) je další rostlina, která nám na jaře  pomůže harmonizovat unavený a zatížený metabolismus.



Listy  obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A. Kořen obsahuje  inulin, látku podobnou škrobu, která je vhodná pro diabetiky. Z mladých listů připravíme saláty a řadu dalších chutných  jídel. Listy jsou trochu hořké. proto se doporučuje je  používat ve směsi. Hořkost se sice dá odstranit vyluhováním  listů ve vodě, tím se ovšem zase připravíme o řadu cenných  látek.

Saláty

1. Pampelišky, hlávkový salát, pažitka, pepř a jogurt.

2. Miska listů pampelišky, 3 rajčata, 2 červené cibule,  bazalka, petrželka, vinný ocet, olej, pepř, sůl.

3. Talíř pampelišky, hrst mladých listů šťovíku, 2 listy  hlávkového salátu, svazek zelených cibulek s natí, sojová omáčka, cibule, olej, ocet, cukr, sůl, pepř.

4. Misku směsi jarních rostlin zalijeme následující směsí: do  slunečnicového oleje zamícháme francouzskou hořčici.  Rozmícháme žloutek, sůl a pepř. Ředíme vinným octem.

5. Misku pampeliškových lístků natrháme nadrobno, zalijeme majonézou nebo jogurtem, vmícháme šťávu z citrónu a cukr.

Polévky

1. Do studené vody namočíme předem sušené houby. Nakrájíme cibuli nadrobno, osmažíme na oleji s česnekem a 3 lžícemi krupice. Zalijeme vodou a přidáme houby. Vaříme asi 15 minut  a přidáme směs nadrobno nakrájených jarních rostlin ( kromě  pampelišky například kopřivy, kontryhel, jitrocel,  sedmikrásku, popenec, šťovík a další.) Krátce povaříme s  bujónovou nebo zeleninovou kostkou, vmícháme 1-2 vejce a podáváme.

2. Osmažíme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, můžeme přidat na kostičky nakrájené brambory.  Zahustíme zátřepkou z mouky a mléka (smetany), povaříme  a před dokončením přidáme drobně nakrájené lístky pampelišky. Dochutíme pepřem (lepší je bílý) a podáváme s kouskem másla a petrželky.

Kinpiru - japonské jídlo

Jarní kořínky pampelišky nakrájíme na kolečka. Pak nakrájíme stejné množství mrkve, kousky by měly být přibližně stejně velké. Na oleji smažíme 7-8  minut pampelišku, pak přidáme mrkev, zalijeme vodou a sojovou omáčkou, dusíme dalších  7-8 minut. Podáváme s brambory, rýží nebo pšenicí.

Kapary (falešné)

Natrháme pevná poupata pampelišky. Asi 15 -25 minut  předvaříme ve slané vodě. Pak zalijeme sladkokyselým nálevem (hodí se například Deko) a sterilujeme.

Pampeliškový med

Nemá účinky jako pravý med, je to jen pochutina. Na 1 litr  vody 1 kg cukru, 365 květů pampelišky a jeden citron  nakrájený na kolečka. Z květů odstraníme zelené části  (pečlivě, dělají hořkou chuť) 10 minut vaříme, zcedíme  a přidáme cukr a citron. Vaříme do zhoustnutí.