Zelený nápoj

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Bylinné čaje a přípravky, Vydáno dne: 28. 06. 2007

Připravte si jednoduchý nápoj čistící organismus.


kopřiva dvoudomá

Nemyslím teď svěží zelený nápoj z mladého ječmene za čtyřistadevadesát nebo dvatisíce dvěstěpadesát kaček, na který najdete spoustu reklamy. Tento je zadarmo, bude vás to stát jen trochu času. Zelený nápoj je velmi vhodný pro očistné kúry a posílení organismu, sčítají se účinky všech léčivých rostlin v něm obsažených a navíc přibude působení chlorofylu.

3 díly listů pampelišky (smetanky lékařské), 3 díly nati kopřivy dvoudomé, 1 díl mladých listů řebříčku obecného, 1 díl nati vojtěšky seté nebo jetele lučního.

Rostliny na sítu omyjeme pod tekoucí vodou a rozmixujeme s vodou. Možné postupy jsou dva: buďto mixujeme nati s vodou po částech anebo dáme do mixeru vodu a nať v menších dávkách postupně přidáváme. Nápoj se přecedí a pije neslazený, někdy se doporučuje nápoj nalít do skleněného džbánu, zakrýt a nechat dvě hodiny stát, teprve pak přecedit a vypít.

Chuť nápoje můžeme upravit poměrem bylin, pokud je pro někoho uvedená dávka příliš hořká, nechť mlsný jazýček ubere díl pampelišky a přidá jeden až dva díly jetele.

Zelený chlorofyl v nápoji napomáhá krvetvorbě, je to vlastně porfyrinová sloučenina, která je analogem hemoglobinu. Má silné desinfekční účinky a působí hojivě. Chlorofyl ale snadno oxiduje, proto je asi nejlepší nápoj pít hned.