Vietnamská polévka ze žlutých květů

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Recepty z planých rostlin, Vydáno dne: 01. 07. 2007

 



Masožravá varianta:

1250 ml kuřecího vývaru

100 g vepřového masa z krkovice

100 g hovězího zadního

2 cibule

2 pórky

2 rajčata

10 g květů divizny (právě začíná kvést)

100 g rýžových nudlí

1 lžička nuok-mam

sůl, pepř, glutasol

petrželka

Nemasožravá varianta:

zeleninový vývar

místo masa dáme 200 g kořenové zeleniny

Postup:

Květy divizny dáme máčet do teplé vody asi na 1 hodinu. Do vývaru dáme vařit maso nebo kořenovou zeleninu, dále cibuli, pórek a rajčata. Přidáme pepř a uvaříme. Namočíme nudle do horké vody. Nudle přecedíme, nakrájíme a spolu s květy a petrželí dáme do uvařené polévky. Přidáme nuok-mam.

Nuok-mam je originální vietnamská omáčka. Náhradu připravíme takto: do kastrolu nalijeme 2 šálky vody, přidáme 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky sardelpasty (nemasožravci vynechají a přidají více sójové omáčky), 1 lžíci tekutého polévkového koření a 1 lžíci ananasové šťávy. Mírně povaříme a nalijeme do lahví.