Nakládané ovoce

Autor: Ukázka z knihy <@>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 31. 07. 2007

Recepty Barbory Beckett z Austrálie. Netradiční, naslano.


Meruňky s medem
1 hrnek medu
1 a půl hrnku bílého vinného octa
4 hřebíčky
8 tobolek kardamomu
1 lžička celého pepře
1 a půl kg meruněk
 
Všechny přísady kromě meruněk dáme do hrnce. Přivedeme k varu a pomalu vaříme 15 minut. Přidáme meruňky na 5 minut – pozor, aby se nerozvařily. Dáme do sklenic, zalijeme sirupem a uzavřeme.
 
Nakládané třešně
1 kg třešní
4 hřebíčky
kousek skořice
lžička strouhaného muškátového oříšku
lžička tymiánu
4 hrnky estragonového octa
půl hrnku cukru
Třešně omyjeme. Ostatní přísady přivedeme k varu. Přidáme třešně a vaříme 2 minuty. Třešně dáme do sklenic, zalijeme studeným nálevem a uzavřeme.
 
Nakládané víno
500 g hroznového vína
1/3 hrnku cukru
lžička soli
hrnek bílého vinného octa
půl hrnku vody
kůra z jednoho citrónu
4 hřebíčky
kousek skořice
Omyté víno dáme do sklenic. Ostatní přísady přivedeme k varu a pomalu vaříme 15 minut. Zchladíme, nalijeme na hrozny a uzavřeme. Recept se dá použít i na švestky a blumy.
 
Nakládané švestky
1 kg švestek
2 hrnky přírodního cukru
3 hrnky červeného vinného octa
kousek skořice
lžička celého pepře
5 tobolek kardamomu
Každou švestku propíchneme několikrát vidličkou. Ostatní přísady přivedeme k varu a pomalu vaříme 10 minut. Dáme švestky do sklenic, zalijeme vychladlým nálevem a uzavřeme.
 
Barbora Beckett: Vaříme z vlastních zásob