Ořechový likér neboli ořechovka

Autor: Ukázka z knihy <@>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 08. 08. 2007

Originální recept na ořechovku podle Sandtnerky.



30 nezralých ořechů nakrájíme (každý asi na 8 dílů) a namočíme je do studené vody přes noc. Druhý den vodu slijeme, ořechy dáme do láhve a dáme na ně 1,5 litru dobré žitné kořalky. Láhev postavíme na slunné místo a necháme 40 dní. Poté kořalku slijeme do jiné láhve a zatím ve studenu uschováme. Na ořechy nalijeme znovu půl litru dobré žitné kořalky a 1/8 l čistého lihu, přidáme 5 celých hřebíčků, kousek celé skořice, 5 koleček naložené pomerančové kůry a půl kg cukru rozvařeného po dobu 15 minut v půl litru vody. Láhev postavíme na slunné místo na tři neděle. Konečně kořalku z ořechů slijeme, přidáme první uschovanou kořalku, oba likéry dobře promícháme, přecedíme, nalijeme do láhví, které poté zapečetíme (zalijeme zátku včelím voskem). Uchováváme ve studenu.
 
Sandtnerová: Kuchařka (originální citaci neznám, knihu mám po babičce bez obalu a předních stránek)