Černý bez - bezinky

Autor: Ukázka z knihy <@>, Téma: Recepty z planých rostlin, Vydáno dne: 13. 08. 2007

Při zpracování plodů dbáme na to, aby měly co nejméně stopek, obsahujících látky dráždící ledviny. Plody se pojídají pouze po tepelné úpravě. V mírných dávkách jsou zdraví prospěšné, v nadměrných dávkách však mívají nepříjemné účinky (nevolnost, průjem).


bezinky
Bezinková polévka
1 litr čerstvé šťávy z bezinek, 1-2 jablka, 2-3 lžíce cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, sklenice vody, citrónová šťáva, skořice
V bezinkové šťávě povaříme rozstrouhaná jablka s cukrem. Zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve vodě, povaříme s kouskem skořice, ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme teplou nebo studenou s piškoty.
Bezinky s jablky
2 kg bezinek, 2 kg jablek, 1 1/2 kg cukru, petóza, (citrónová šťáva a kůra, skořice)
Očištěná, oloupaná jabl­ka drobně nakrájíme, po­dlijeme trochou vody a rozdusíme. Přidáme k nim omyté, stopek zba­vené bezinky, polovinu cukru a vaříme asi 15 mi­nut. Potom přidáme zby­tek cukru a petózu (pří­padně i trochu nastrou­hané citrónové kůry a štávy a lžičku mleté skořice). Horkou ovoc­nou kaší rychle naplníme čisté sklenice, ihned je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Bezinkový džem
1 kg bezinek, kousek celé skořice, 600-800 g cukru, 5 g kyseliny citrónové nebo šťáva z 5 citrónů, 1 balíček petózy
Zralé bezinky zbavíme stopek a propereme. Podlité trochou vody je zvolna vaříme se skořicí do zhoustnutí. Přidáme cukr, citrónovou kyselinu nebo štávu, petózu a ješ­tě chvíli vaříme, až se cu­kr rozpustí. Horkým dže­mem naplníme skleničky, uzavřeme je a steriluje­me 20 minut při 85 °C. Velmi chutný je džem kombinovaný se sladko­plodými nebo černými je­řabinami (arónie - v poměru 1:4 nebo 1:5), případně s ja­blky či hruškami.
Bezinkové müsli
250 g bezinek, 3 lžíce medu nebo cukru, 7 lžíce citrónové šťávy, 4-5 lžic ovesných vloček, 1 sklenice vody, 2-3 lžíce smetany, 50 g mandlí nebo ořechů
Ovesné vločky namočíme na několik hodin do vody. Mezitím si svaříme bezinky s medem a citró­novou šťávou. Rozmočené ovesné vločky smícháme se smetanou, přelijeme rozvařenými bezinkami a posypeme oloupanými sekanými mandlemi či ořechy (po­dle chuti ještě přisladíme medem).
Bezinkový tvaroh
250 g zralých bezinek, 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru, lžíce citrónové šťávy, půl šálku mléka
Bezinky bez stopek svaříme s cukrem a citrónovou šťávou a po vychladnutí ušleháme s tvarohem a mlékem. Podáváme vychlazené jako dezert.
Dagmar Lánská: Plané rostliny v kuchyni, Aventinum 1990