Zvýšení tělesné hmotnosti.
Otázka: Dobry den prajem, vsetkych zaujima ako schudnut, no mna zaujima prave opak, mam 176cm a 56kg co je ozaj malo, tak by ma zaujimalo ci niesu dake rastliny na zvysenie telesnej hmotnosti a na zvysenie chuti do jedla, dakujem. MB
Odpověď: První moje doporučení je návštěva lékaře za účelem vyloučení zvýšené činnosti štítné žlázy nebo jiné choroby. Zvýšená činnost štítné žlázy se nazývá hypertyreóza nebo tyreotoxikóza, příznaky jsou takovéto: Nemocný je překotný, předrážděný, trpí nespavostí, pocity horka, více se potí, stěžuje si na bušení srdce, jeho váha klesá i při dobré chuti k jídlu a zvýšeném příjmu potravy, časté jsou průjmy. Později se objevuje svalová slabost, postižený obtížně nastupuje do autobusu, tramvaje, jde do schodů atd. V některých případech se objevují oční příznaky - pálení v očích, slzení, dvojité vidění. Lékař zjistí zrychlenou, někdy i nepravidelnou srdeční činnost, svalovou slabost, jemnou, teplou, opocenou kůži, někdy vystupování očních bulbů se zarudnutím spojivek a poruchou jejich pohyblivosti. Typické jsou změny mnoha laboratorních nálezů včetně zvýšené hladiny hormonů štítné žlázy. Struma (zduření štítné žlázy, vole) je většinou přítomna, vzácně může chybět. Protože tělesný metabolismus se u lidí se zvýšenou činností štítné žlázy zrychluje, spalují se kalorie a důležité živiny rychleji než normálně. Při této chorobě se jako podpůrná léčba užívá karbinec evropský, Lycopus europaeus, který tlumí látkovou výměnu a působí proti zvýšené funkci štítné žlázy. Podává se ve směsích, například 5 dílů nati karbince a tři díly violky trojbarevné. Dávkování je 2 lžičky směsi na 250 ml vody, připravit nálev, který se nechá 15 minut stát. Pije se jen jednou denně před spaním, nepodává se každý den, ale s určitým časovým odstupem.
Obecně na zlepšení trávení a zvýšení chuti do jídla se používají rostliny s obsahem hořčin (amara), které zvyšují vylučování žaludečních šťáv. Podávají se před jídlem. Patří sem hořec, zeměžluč, smetanka (pampeliška), čubet benedikt. Dále jsou to rostliny, které obsahují kromě hořčin i silice, které působí rozšiřování cév a tím zvyšují trávicí plochu, jsou to pelyněk, řebříček, puškvorec. Dalšími skupinami jsou rostliny hořce ostré, jako například paprika, která obsahuje též tříslovinu a hořce slizovité rostliny, které chrání žaludeční sliznici při zánětech, například podběl nebo pukléřka islandská.