Jablečný dortík

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Kuchařské recepty, Vydáno dne: 18. 11. 2008

Když máte přebytek jablek.....



základní těsto

jablka, kolik chcete nebo kolik máte

vanilkový pudinkový prášek

cukr

Nejprve musíme mít základní těsto. Hodí se piškot, různé jogurtové a kefírové variace nebo i úžasný žlutý koláč bez kokosu. Těsto upečeme a necháme na plechu, mělo by být nízké, aby nad ním zbylo místo na jablečnou hmotu.

Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme na hustou kaši. Pro rychlejší průběh se dá použít mačkadlo na brambory anebo krátce pomixovat, ale nepřehnat, měly by zbýt nějaké kousky. Přidáme cukr podle chuti, pokud mají jablka mdlou chuť, dá se přidat i citrónová šťáva nebo vanilkový cukr. Až se cukr rozpustí, ještě podle potřeby zahustíme - jablečná kaše by měla být opravdu hustá. Pak přidáme vanilkový pudink a za stálého míchání uvaříme. Hmota by měla zesklovatět a škrob by měl být uvařený. Hned jak je hotovo, naneseme jablečnou hmotu na těsto a necháme ztuhnout v chladu. Nejlepší je stejná tloušťka těsta jako jablečné hmoty.

Skvělý způsob servírování je kousek dortíku s kopečkem šlehačky.