Nadýmání

Autor: Ukázka z knihy <@>, Téma: Léčivé rostliny, Vydáno dne: 24. 02. 2010

Jak si poradit s tak nespolečenským počínámín těla?



Nadýmání
Kvašením uhlovodanů a hnitím bílkovin vzniká množství střevních plynů, které působí nepříjemné a mnohdy i bolestivé nadýmání. Zásadně bychom v takovém případě měli vynechat veškeré luštěniny, zelí a čerstvý chléb.' Stejně ovšem působí různé diety s množstvím bílé mouky, moučnými jídly a cukrem, protože zejména tato jídla podporují hnilobné procesy ve střevech.
Poměrně spolehlivý postup pro odstranění nadýmání je tzv. dělená strava. Vtip je v tom, že jeden den jíme pouze potraviny obsahující bílkoviny, tj. maso, mléko a mléčné výrobky, a druhý den pouze potraviny obsahující sacharidy, jako pokrmy z obilovin a ovo¬ce. Zelenina je neutrální a dá se kombinovat s oběma skupinami. Nežádoucí je jen čokoláda.
Ovšem je to porucha látkové výměny s nedostatečnou funkcí slinivky, a tudíž jde vlastně o nemoc slinivky a jako takovou ji musíme léčit. Prostě každé nadměrné nadýmání je signál, že se slinivka zlobí a žádá si léčení! Viz také stať Slinivka.
Bezprostřední pomoc nám poskytují tyto byliny:
Jednoduchá a účinná pomoc je vydatné žvýkání 1-2 větviček petržele po jídle.
Taktéž po jídle podáváme na špičku nože směs prášků z 50 g puškvorce, 30 g kmínu a 20 g fenyklu. Prášek zapíjíme vodou. Čaj z máty peprné s kdoulovým želé: Do šálku čaje z máty vmícháme 1 čajovou lžičku želé a po jídle po doušcích vypijeme. Nálev z jalovčinek: 1. čajovou lžičku jalovčinek přelijeme šálkem vařící vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme po hlavních jídlech. Jalovčinky můžeme také žvýkat,
Jednu čajovou lžičku natě nebo listů estragonu přelijeme šálkem vařící vody a necháme 10 minut přikryté vyluhovat. Pijeme 1 šálek po jídle.
Speciální směs: Obsahuje po 25 g semen fenyklu, koriandru, anýzu a kopru. 1 čajovou lžičku dobře promíchané směsi přelijeme šálkem vařící vody a necháme 5-10 minut vyluhovat. Pak přecedíme a pijeme po jídle.
Ze stejné směsi připravíme zažívací likér: 4 polévkové lžíce směsi rozdrtíme a uložíme do láhve čistého, více než 40% alkoholu. Dobře uzavřeme a necháme týden stát, přičemž občas směsí zatřepeme. Jemně přecedíme a pijeme půl likérové odlivky, po jídle.
Používání HOM prostředků velmi doporučujeme, zejména proto, že je můžeme v případě nutnosti okamžitě použít, navíc fungují naprosto spolehlivě i ve velkém ředění.
Taktéž můžeme okamžitě pomoci RT, která účinně pomáhá prakticky ihned, třeba jen mačkáním bodů „C" a „Br", a zároveň léčí příslušné orgány.
 

Ukázka z knihy J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin Receptář, díl 7., str. 160-162