Čatní - několik receptů

Autor: Od čtenáře <@>, Téma: Recepty čtenářů, Zdroj: Fórum JZ, Vydáno dne: 13. 10. 2010

Vegetariánské variace na orientální kuchyni.


Jablečné čat. s hrozinkami

250 g nezralých nebo kyselých jablek, 80 g hrozinek, malá cibulka, lžíce kečupu, 20 g práškového cukru, 1/4 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky hřebíčku, 1/2 lžičky chilli, šťáva ze 2 citrónů, sůl

postup:

jablka oloupáme a vyjádříme, cibulku nasekáme, vše spolu vložíme do kastrolu a pomalu dusíme až z toho pasta.

Jablečné čat. s cibulí

1 kg jablek, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 200 g práškového cukru, lžička chilli, 1/4 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 4 lžíce hrozinec, šálek octu

postup:

oloupaná jablka nakrájíme, uvaříme ve vodě s cukrem a octem do měkka. Pak přidáme ostatní přísady a necháme bublat ještě asi 1/2 hodiny.

Jablečné čat. po drávidsku

4 velká nezralá jablka, menší cibule, 4 lžíce kokosu, lžička chilli, 6 lžic mléka, citrón, sůl

postup:

kokos namočíme v mléce. V malém množství vody rozpustíme sůl a na půl hodinku tam naložíme oloupaná a nastrouhaná jablka. Rozemletou cibuli a ostatní přísady smícháme s jablky, zalejeme kokosovým mlékem a ochutíme šťávou. Povaříme do zhoustnutí.

Švestkové čatní

500 g švestek, 4 stoužky česneku, lžíce zázvoru, lžíce hořčičného semínka, 2 lžíce chilli, 500 g práškového cukru, šálek octa, sůl

postup:

utřeme česnek v hmoždíři utlučeme semínko, vypeckujeme švestky, vše spolu za stálého míchání vaříme.

Angreštové čatní

250 g angreštu, 2 lžíce másla, 1/2 lžíce chilli, 1/2 lžičky hořčičného semínka, lžička práškového cukru, lžíce hrozinek, citrón, sůl

postup:

na másle trochu opražíme angrešt a vyjmeme. Pak pražíme semínko, přidáme angrešt a všechny ostatní přísady a ochutíme citrónovou šťávou.

Zeleninové čatní

400 g rajčat, 400 g paprikových lusků, 8 cibulí, 400 g práškového cukru, 2 lžíce tlučeného hřebíčku, lžíce skořice, 1/2 litru octa, dost soli

postup:

nakrájíme rajčata, papriky a cibuli, pořádně je prosolíme a necháme přes noc odpočinout. Pak přidáme všechny ostatní přísady a na mírném plameni necháme probublávat dokud není nutno podlévat. Vychladlé plníme do sklenic.

Rajčatové čatní

4 větší rajčata, cibule, 2 feferonky, práškový cukr, sůl, citrón

postup:

Rajčata spaříme a oloupeme. Rozmačkáme je vidličkou. Vmícháme k nim nasekanou cibulku a feferonky, ochutíme solí a cukrem.

Zdravotní čatní (na žaludek, srdce, krevní oběh)

65 g česneku, 65 g hrozinek, 65 g medu, lžíce octa

postup:

vše rozetřeme dohromady. Směs se užívá po lžičkách 7 dní, pak se týden vynechá a opět se užívá dalších 7 dní.

Zulu
Fórum JZ