Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 19. 04. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
předseda Ústaního soudu Pavel Rychetský:
Mé šestileté působení u Ústavního soudu mne poučilo o tom, že ani Parlament nemá absolutní moc a většina nemusí mít vždy pravdu a základní hodnoty demokratického právního státu je třeba chránit i před zákonodárci.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Základní kámen budoucnosti
(17. 06. 2021, 2098x)
Spojení s bytostmi Země
(29. 04. 2021, 2017x)
Důležitý mezník
(27. 05. 2021, 1610x)
Cesta za duhou
(09. 06. 2021, 1486x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Bylinné čaje a přípravky

* Žaludeční a dvanácterníkové vředy


Ivana Paukertová - Bylinné čaje a přípravky - 15. 01. 2007 (44985 přečtení)

Možná si řeknete, že tohle se zrovna Vás netýká. Ale bakterii Helicobacter pylori, která vředy způsobuje, má v České republice 42% obyvatel, takže prevence se týká téměř každého druhého z nás. Článek byl napsán na přání čtenáře.



Objev baktérie Helicobacter pylori v roce 1982 byl nejen převratným objevem mikrobiologie, ale především zásadním způsobem změnil pohled gastroenterologie na etiologii, patogenezi a léčbu řady chorob. Infekce Helicobacter pylori  patří celosvětově mezi nejčastější vůbec, odhaduje se, že je infikována více než polovina lidstva. Ve vyspělých zemích je rozšíření infekce Helicobacter pylori  v 15 – 40 % populace, v rozvojových zemích 70 – 99 %. V nižších socio-ekonomických vrstvách je výskyt vyšší. V České republice je infikováno 42 % obyvatel. Helicobacter pylori způsobuje chronickou gastritidu a infekce je spojena s řadou dalších onemocnění. Možnost, že by u části nositelů  (5 – 10 % ?) mohl být mikrob „normálním“ článkem fyziologických funkcí žaludku, vede v poslední době k opatrnějšímu posuzování problematiky. Řada otázek spojených s infekcí Helicobacter pylori  nebyla dosud uspokojivě zodpovězena., ročně je publikováno několik set původních prací. Na mnoha zahraničních i tuzemských pracovištích probíhá intenzivní výzkum různých aspektů helikobakterové infekce.

Helicobacter pylori  je spirální, mikroaerofilní, gram-negativní baktérie. Je 2,5 – 5 µm dlouhá a 0,5 – 1,0 µm široká. Při histologickém vyšetření žaludečních biopsií má ostře ohraničené konce, při kultivaci na pevném mediu má tyčinkový vzhled (spirální tvar často chybí), při prodloužené a/nebo opakované kultivaci převažují typické kokoidní formy. Baktérie má 4 – 6 bičíků  (zhruba 30 µm dlouhých), které jsou nezbytné pro pohyblivost mikroba. Vlastnosti Helicobacter pylori  a produkce řady působků jsou zodpovědné za jeho patogenní účinky.

PREVENCE

Omezit nadměrné pití kávy, koly, silného čaje, dále kouření a smažená jídla. Vyhýbat se stresu. Stravu upravit tak, aby nedocházelo k překyselování žaludku a nepodceňovat první příznaky. Každoročně provádět jarní kúry, případně další očistné praktiky. Pít zelený čaj, používat syrovou cibuli, dále tymián ve formě nálevu i koření, občas pít nálev z měsíčku.

Jak se léčí vředy?

Důležitý pro léčbu žaludečních vředů je dostatečný tělesný i duševní klid. Dostatek spánku působí přímo blahodárně. Zásadní je rovněž dieta. Nevhodná je konzumace pochutin, které stimulují sekreci žaludečních šťáv. Proto je lepší omezit pití kávy, koly a silného čaje. Vyhýbejte se i jídlům, které jsou připravované na přepalovaných tucích (pozor na hranolky, řízky, karbanátky aj.). Doporučuje se přestat kouřit nebo alespoň omezit kouření na minimum, je prokázáno, že u kuřáků se vředy hojí hůře. Vyvarujte se užívání tzv. ulcerogenních léků - léky s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrin, aspirin, z léčivých rostlin obsahuje přírodní salicylany kůra vrby, květ tužebníku, květ akátu), nesteroidní antirevmatika (např. ibuprofen), glukokortikoidy a reserpin.

Peptický vřed je ve většině případů způsoben vlivem kyseliny chlorovodíkové na žaludeční sliznici a infekcí Helicobacterem pylori. Základní rovnice:

pH + H. pylori = peptický vřed (zvýšená kyselost spolu s bakterií způsobí vřed)

Proto i léčba musí pokrýt obě tyto příčiny. Mezi léky, které snižují tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku, patří antagonisté H2 - receptorů a inhibitory protonové pumpy. Ty se užívají v kombinaci s antibiotiky.

Bakterie žaludečního vředu Helicobacterem pylori výborně reaguje na bylinnou léčbu.

Vředová choroba má tři fáze:

I. fáze vředové choroby: překyselení žaludku, pálení žáhy, rentgen neprokáže vřed

II. fáze vředové choroby: rentgen prokáže vřed, pravidelné bolesti

III. fáze vředové choroby: rentgen prokáže vřed, ve stolici černá, natrávená krev

Rostliny, které ničí Helicobacter pylori 

Zelený čaj, tymián, vlaštovičník, květ měsíčku, islandský lišejník Cetraria islandica (na obrázku vpravo, kliknutím zvětšíte), syrová cibule.

Doporučení pro dietu:

Velmi vhodné je často zařazovat kašovitou stravu (např. místo brambor bramborová kaše), protože při žvýkání se zvyšuje tvorba žaludečních šťáv, což není v tomto případě žádoucí. Z tohoto důvodu se také omezují tvrdé potraviny, které se musí žvýkat dlouho. Vhodnější než chleba je starší veka nebo rohlíky.

Fáze I. překyselení žaludku, pálení žáhy, rentgen neprokáže vřed

1. Vnitřně v nálevu kvetoucí nať žindavy evropské (Sanicula europaea L.). Nálev se připravuje ze 4 čajových lžiček.

2. Nálev z nati rozrazilu lékařského Veronica officinalis, dvě polévkové lžíce na jeden litr vody. 

3. Oddenek kuklíku městského Geum urbanum, užívaný jako prášek 4x denně na špičku kulatého nože nebo jako odvar (2 čajové lžičky na 150 ml vody).

4. Kořen proskurníku, drcený fenykl, květ heřmánku, oddenek pýru a kořen lékořice smícháme stejným dílem. Půl hodiny před jídlem užíváme sklenici nálevu ze směsi. Oddenek pýru se dá nahradit islandským lišejníkem (pukléřka) Cetraria islandica nebo květem měsíčku.    

5. 30 g kořen kostivalu a mochny nátržníku, po 20 g rdesna ptačího, listu nebo květu libovolného druhu slézu a šalvěje lékařské. 1 polévkovou lžíci zalít 200 ml vařící vody, čtvrt hodiny vyluhovat, osladit medem. Před  jídlem 3krát denně.

Fáze II. vřed prokázán

1. Vnitřně v nálevu kvetoucí nať žindavy evropské (Sanicula europaea L.). Nálev se připravuje ze 4 čajových lžiček.

2. Nálev z nati rozrazilu lékařského Veronica officinalis, dvě polévkové lžíce na jeden litr vody. 

3. 10 g islandského lišejníku (pukléřka) Cetraria islandica a 200 g medu, večer zalít 2 litry vody. Ráno vařit tak dlouho, až zbyde 1 litr. Ihned scedit a nalačno 2 polévkové  lžíce a potom každou hodinu jednu lžíci až do využívání.

4. 50 g nati řepíku, 30 g nati lnice květel, 20 g nati dobromysli. V těžkých případech přidat jednou za čas kousek kořene kostivalu lékařského.

5. Mochna nátržník – odvar, 4x denně na špičku kulatého nože prášek z kořene do čaje nebo červeného vína nebo ve formě odvaru (1 čaj lžička na 250 ml vody, několikrát denně) nebo tinktura z kořene.

6. Nálev z měsíčku.  

7. Po 40 g kořenů slézu (možno nahradit proskurníkem), listu jitrocele,  plodů anýzu, po 30 g heřmánku, oddenku pýru plazivého, kmínu, listů máty  peprné, nati třezalky. 3 polévkové lžíce směsi přelít 3/4 litrem studené  vody, přivést k varu, povařit 3 minuty a nechat půl hodiny stát.  Neslazený popíjet z termosky během dne po doušcích.

Fáze III. vřed s krvácením 

Pokud lékař nerozhodne o operaci, podáváme tyto podpůrné prostředky:

1. Mochna nátržník – odvar, 4x denně na špičku kulatého nože prášek z kořene do čaje nebo červeného vína nebo ve formě odvaru (1 čaj lžička na 250 ml vody, několikrát denně) nebo tinktura z kořene.

2. 30 g kůry z mladých dubových větviček,  30 g kořene mochny nátržník, 20 g listů jitrocelu, 20 g nati třezalky, 20 g nati kokošky pastuší tobolky. Dvě polévkové lžíce směsi přelít půl litrem studené vody, přivést k varu a nechat dvě minuty povařit, nalít do termosky a po malých dávkách vypít během dne.

Vředová choroba (recepty bez udání fáze)

1. 7-9denní kúra: užíváme čerstvou šťávu z bílého zelí nebo kapusty, 100-200 ml šťávy 3-4x denně. Přidání 50 ml čerstvé celerové šťávy do každé dávky účinek zvyšuje. Nakrájené zelí se doporučuje před odšťavněním posolit. Šťávy připravujeme nejlépe každý den čerstvé, denní dávku uchováváme v ledničce. Tento recept také snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

2. Arniková tinktura 50-60 kapek v 125 ml vody denně, vypít po částech.

3. Rdesno ptačí (truskavec): 150 ml nálevu z nati 1-2x denně.

4. 2O g třezalky, řebříčku, lněného semene, kořene lékořice a kořene  kostivalu. Po 15 dnech užívání je nutná změna na jiný recept bez kostivalu.

5. 40 g kostivalu, proskurníku, 20 g měsíčku, 20 g lékořice. 3/4 litru  denně. Po 15 dnech užívání je nutná změna na jiný recept bez kostivalu.

6. Šípkový nápoj: 100 g suchých šípků přelít 1/3 studené vody, krátce  povaříme a necháme přes noc pod pokličkou. Ráno znovu krátce povaříme.  Odpoledne připravíme 3OO g tekutého škrobu (Maizena), čaj přecedíme,  přidáme škrob a 100 g medu. 3 dávky nápoje, každou dávku doplníme 2-3  tabletami Pangaminu (pivovarských kvasnic). Alternativa je nápoj  citronový nebo pomerančový. Šestitýdenní kůra.

7. Kůra: Ráno nalačno vypít čtvrt litru nálevu z heřmánku a ještě se  půl hodiny povalovat v posteli. Během dne 4krát denně 6 kapek tinktury  z rulíku zlomocného (pouze tinktura zakoupená v lékárně, výhradně na lékařský předpis, dávkování  bezpečné !). Odpoledne a večer pijeme sklenici čaje: 30 g islandského  lišejníku, po 20 g kořene proskurníku, kořene lékořice a kořene kostivalu, 10g nati vlaštovičníku (nedostane se, nutno nasbírat). 1 minutu vařit,  čtvrt hodiny ustát. Po měsíci nahradit kostival lněným semínkem.

8. Po dobu 2-3 týdnů užívat denně nalačno 75-80 g čerstvé bramborové šťávy ze syrových brambor.

9. Propolisová tinktura (1 díl propolisu na 5 hmotnostních dílů 80% etanolu, vyluhovat týden, uchovávat v malých hnědých lahvičkách v chladu). Po dobu jednoho měsíce 3x denně 20-25 kapek do sklenice vody. Před léčbou je nutno zjistit, zda nemocný není na propolis alergický podáním malého množství tinktury.

10. 20% propolisovou tinkturu užíváme 1x denně, mezi obědem a večeří, 40 kapek ve vodě. Kúra trvá 2-3 týdny.

11. Jitrocelová šťáva z čerstvých listů jitrocelu většího (ne tedy obvykle používaného jitrocelu kopinatého). Po dobu tří týdnů užíváme 3x denně před jídlem jednu čajovou lžičku.

12. Smícháme tyto čerstvé bylinné šťávy: 100 g šťávy jitrocelu, po 50 g řebříčkové a měsíčkové šťávy. Směs vmícháme do 1 kg tekutého medu a podáváme 3x denně čajovou lžičku před jídlem.

13. Nať rdesna červivce (lidově vrbice bílá) Polygonum maculata, každou půlhodinu jednu polévkovou lžíci nálevu, má účinnost i při rakovině.

Křeče střev

1. Horký odvar v mléce z nati mochny husí. 5 minut vyluhovat, přecedit. Pije se podle potřeby, jinak 3x denně.

2. Odvar z 8g kořene kozlíku lékařského na 180 ml vody každé dvě hodiny, nebo 4-5 kapek kozlíkové tinktury na cukr.

3. Při kolice šálek nálevu ze 4-5 g máty peprné na 125 ml vody. Užívá se 2x denně.

4. Jednu polévkovou lžíci semen fenyklu vaříme v šálku mléka 5-10 minut a pijeme horké.

5. Směs nati saturejky a nati tymiánu, stejným dílem. Originální recept praví: špetku směsi na 100 ml vody, formou odvaru, pije se vícekrát denně. Pokud bych měla tento recept komentovat, připadá mi špetka málo a stejně tak forma podání – při přípravě formou odvaru uniknou silice, které jsou pro tyto druhy typické. Shrnula bych to takto: zde žádné nebezpečí nehrozí, proto doporučuji vyzkoušet nálev i odvar a doporučuji vyzkoušet i dávku 1 čajové lžičky.

6. Prášek z kořene pivoňky, 2-3x na špičku kulatého nože. Maximální dávka je 4x denně. Pivoňka patří mezi ty léčivé rostliny, které ve vyšších dávkách škodí a jsou proto též jedovatými rostlinami. Proto nesmí být překročena maximální denní dávka.

7. Dvě lžíce saturejky přelít 250 ml vroucí vody, po 10 minutách scedit, vypít po lžících během dne.

Doporučení na regeneraci po užívání antibiotik

Antibiotika výrazně potlačují střevní mikroorganismy, bohužel včetně těch prospěšných. Jogurty, které obsahují živé kultury nám pak mohou pomoci. Ovšem jen a pouze ty jogurty, které obsahují opravdu živé bakterie a obsahují jich dost. Obsah živých kultur se dá zjistit na obalu výrobku, kde musí výrobci povinně psát složení. Druhou podmínku, tj. dostatek živých bakterií ale již z obalu nezjistíme. Osvědčený je v tomto směru jogurt Hollandia. Pro ostatní doporučuji následující test: zakoupíme jogurty, o kterých se domníváme, že by tyto podmínky mohly splňovat (ovocné jogurty se nehodí) a použijeme je jako násadu na výrobu domácího jogurtu. Nejednodušší je zakoupit nebo zapůjčit za tímto účelem jogurtovač, jde to ale i bez něho. V zásadě jde o toto: Ohřát mléko na 500C, rozpustit v něm asi dvě polévkové lžíce sušeného mléka, po zchladnutí naočkovat 200 g zkoušeného jogurtu, nalít do skleniček. Zakrýt alobalem nebo volně zavíčkovat  a nechat na teplém místě - optimum 40-450C. Při teplotě 500C  je jogurt hotov za 3 hodiny. Vhodné jogurty jsou ty, ze kterých lze tímto způsobem vyrobit jogurt.

Podrobnější recepty se dají najít na internetu, např. http://zm.coex.cz/postup_j.php, něco k tématu také na stránkách SOS (Sdružení obrany spotřebitelů):http://www.spotrebitele.info/clanek.shtml?x=2330302 (Pod článkem je i velmi zajímavá diskuze o jogurtech)



S použitím knih: J. A. Zentricha,  J. Korbelář, Z. Endris: Naše rostliny v lékařství, B. Janatka: Receptář léčivých čajů a dalších knih a zdrojů

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Léčivé rostliny - Botanická poradna 31. (07.09.2010)
Nadýmání (24.02.2010)
Nadledvinky (18.02.2010)
Mozková příhoda (16.02.2010)
Nespavost (12.02.2010)
Léčivé rostliny - botanická poradna 30. (05.05.2009)
Opěvování daru nebes (22.10.2008)
Několik bylinářských zásad a poučení (18.09.2008)
Speciální lékové formy (07.09.2008)
Choroby pohybového aparátu (26.07.2008)
Podlitiny a pohmožděniny (24.07.2008)
Olšová mast na hemoroidy (01.04.2008)
Kopřiva jako léčivá rostlina (20.03.2008)
Léčivé rostliny - botanická poradna 22. (14.03.2008)
Popenec břečťanovitý jako léčivá rostlina (11.03.2008)
Jarní pročištění s kopřivou (05.03.2008)
Přírodní kosmetika – vypadávání vlasů (15.02.2008)
Léčivé rostliny - botanická poradna 21. (14.02.2008)
Topolová mast na hemoroidy (30.01.2008)
Kuklíkové recepty (22.01.2008)
Přírodní kosmetika - přípravky na vlasy (07.11.2007)
Nevyvinuté klouby u novorozenců (15.08.2007)
Plíseň mezi prsty na nohou (02.08.2007)
Migréna (01.08.2007)
Bylinná krev (30.07.2007)
Kašel (24.07.2007)
Zlepšení zraku (22.07.2007)
Čaj při vyčerpání (20.07.2007)
Kúra na vzkříšení mrtvého (18.07.2007)
Přírodní kosmetika - ovocné pleťové masky (15.07.2007)
Měsíčkový olej (12.07.2007)
Přírodní kosmetika a lilie (09.07.2007)
Přírodní kosmetika - péče o nehty (06.07.2007)
Zelený nápoj (28.06.2007)
Hojivý třezalkový olej na spáleniny (25.06.2007)
Byliny pro ženy (2.) (19.06.2007)
Všeobecné posílení a pročištění (13.06.2007)
Koupel posilující (30.04.2007)
Popencový sirup a jiné bylinné sirupy (28.04.2007)
Do boje proti zápachu (26.04.2007)
Přírodní kosmetika na ruce (23.04.2007)
Jarní očistné kúry - očista a posílení ledvin (14.03.2007)
Jarní očistné kúry - detoxikace a posílení jater (11.03.2007)
Recept na jarní únavu (10.03.2007)
Podbělový sirup proti kašli (06.03.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 16. (28.02.2007)
Zdravotní čatní (26.02.2007)
Mistrův balzám (25.02.2007)
Přírodní kosmetika – mastná pleť, akné, uhry (20.02.2007)
Pampeliškový likér na hubnutí (18.02.2007)
Posílení močového měchýře - močové koblihy (15.02.2007)
Meduňkové víno pro dobrou pohodu (14.02.2007)
Přírodní kosmetika - barvy na vlasy (13.02.2007)
Likér zvaný bylinářské koště (11.02.2007)
Přírodní kosmetika - tonizace pokožky a prevence na vrásky (10.02.2007)
Prostata a léčivé rostliny (09.02.2007)
Bolest v krku (08.02.2007)
Recept na kašel (07.02.2007)
Angína a bolest v krku (05.02.2007)
Nervové sušenky - technologie a dávkování (03.02.2007)
Zastrašené víno (29.01.2007)
Kašel, chrapot a pastinák (28.01.2007)
Posílení před operací (26.01.2007)
Ruský recept na horečku - obklady (25.01.2007)
Afrodisiaka VI. (24.01.2007)
Cikánské recepty na nachlazení (23.01.2007)
Další recepty pro zlepšení paměti (23.01.2007)
Bolesti zad (20.01.2007)
Víno pro udržení zdraví (19.01.2007)
Afrodisiaka V. (19.01.2007)
Lékové formy 2. (18.01.2007)
Svatá Hildegarda podruhé (17.01.2007)
Likér věčné svěžesti a sirup duševní čilosti na zkouškové období (17.01.2007)
Čaj pro zlepšení paměti (16.01.2007)
Petrželové víno (15.01.2007)
Jak připravit lektvar (14.01.2007)
Lékové formy 1. (13.01.2007)
Základní lékové formy (12.01.2007)
Rostlinné jedy a lidský organismus (11.01.2007)
Jedovatost rostlin (11.01.2007)
Přírodní kosmetika - něco pro krásu (11.01.2007)
Nervové sušenky (11.01.2007)
Abatyše Hildegarda z Bingenu (11.01.2007)
Sušenky proti nevolnosti (10.01.2007)
Dva recepty na hubnutí (09.01.2007)
Recept abatyše Hildegardy proti chrapotu (06.01.2007)
Podpora soustředění (05.01.2007)
Vajíčko abatyše Hildegardy (03.01.2007)
Nejen na vánoce. (11.12.2006)
Elixír života (01.12.2006)
Byliny pro ženy (1.) (18.08.2006)
Ako vyčistiť cievy II. (10.04.2005)
Jak vyčistit cévy? (09.04.2005)
Česneková tinktura a další recepty (27.03.2005)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 6] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 5 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!