Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 05. 06. 2020     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
George Bernard Shaw:
Demokracie je posledním trikem tyranie.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Aktuální stav
(12. 01. 2018, 2429x)
Naslouchejte si každou vteřinou
(02. 11. 2017, 2401x)
Svět se mění
(19. 11. 2017, 2371x)
Nejsme připraveni
(27. 09. 2017, 2265x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh
 
Předpověď pro ČR 1.den title= Předpověď pro ČR 2.den Předpověď pro ČR 3.den
 

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Šťovík kyselý - kuchařské recepty


Ukázka z knihy - Recepty z planých rostlin - 16. 08. 2007 (14654 přečtení)

Pěstován především ve venkovských zahradách a sbírán v přírodě: Jako kuchyňská přísada se používá do polévek, na přílohy k masitým jídlům, do boršče, salátů, na náplně do pirohů, v konzervárenství, do omáček při rožnění masa, do majonéz. V ruské kuchyni je považován (štavelové listy) za jednu z nejpopulárnějších kořenných bylin pro příjemnou kyselou chuť; vysoký obsah vitaminu C a pro příznivý obsah minerálních látek včetně železa. Šťovík má být neutralizován mlékem, smetanou, sýrem. V našich podmínkách je třeba používat šťovíku do jídel jen občas.


Šťovíková polévka česká

400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1l8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar z kostí

Jemné listy šťovíku nakrájíme na kousky, osmažíme ve 30 g másla, přidáme vývar, petrželku, sůl, pepř a uvaříme doměkka. Potom proli­sujeme. Z 30 g másla a mouky připra­víme světlou jíšku, zředíme vývarem, dobře povaříme a spojíme s proliso­vaným šťovíkem. Znovu povaříme, přikořeníme, sejmeme z ohně a vmí­cháme žloutek rozkvedlaný ve smeta­ně. Podáváme s kostičkami ze žemle osmaženými na 10 g másla.

Srbská bramboračka se šťovíkem

400 g brambor, 1 l mléka, 2 dl kysané smetany, 1 lžíce šťovíku, 2 lžíce másla, 8tenkých krajíčků veky, sůl, pepř

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, rozšťoucháme a rozmícháme se svařeným mlékem a kysanou smeta­nou. Šťovík osmahneme na másle a přidáme do polévky. Dosolíme, do­pepříme. Na másle opečeme krajíčky veky (2 na osobu), vložíme do talířů a zalijeme polévkou.

Šťovíková omáčka česká

500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany, 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl

Šťovík nasekáme nebo umeleme a po­dusíme na másle. Zaprášíme moukou, osolíme, zředíme vývarem a pova­říme. Vlijeme smetanu a znovu pova­říme.

Šťovíková omáčka slovenská

8 lžic usekaného šťovíku, 2,5 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 dl zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru, 1,5 dl smetany, 1 lžíce mouky, sůl

Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, osladíme a povaříme. Za­hustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky. Necháme přejí tvarem. Na Slovensku se používá i šťovík zahradní.

šťovík kyselý Rumex acetosa, list

Šťovíkový nákyp

700 g šťovíku, 70 g másla, 150 g žemlovky, 4 vejce, mléko, sůl, pepř tuk a hrubá mouka na nákypovou formu

Žemlovku nakrájíme na plátky, poka­peme mlékem a necháme prosáknout. Očištěný a uvařený šťovík semeleme, máslo utřeme do pěny, přidáme po­stupně žloutky, pak šťovíka rozmělně­nou žemlovku, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu rozetřeme do vymaštěné a moukou vysypané náky­pové formy a upečeme ve voda lázni ve středně vyhřáté troubě. Upečený W kyp vyklopíme, přelijeme omáčkou a hned podáváme.

Omáčka: 2 žloutky, 2 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, sůl

Uvedené suroviny kvedláme ve vod­ní lázni až zhoustnou.

Šťovíková omáčka z údolí Loiry

150 g usekaného šťovíku, 2 lžíce cibule, 3 lžíce vermutu, 1 dl smetany, 1/2 lžičky citronové šťávy, sůl a pepř

Cibuli povaříme ve vermutu a teku­tinu zredukujeme na polovinu. Přidá­me smetanu a povaříme do zhoustnutí. Vložíme šťovík, sůl, pepř a krátce po­vaříme. Nakonec přidáme citronovou šťávu.

Plotice se šťovíkovou nápkou

800 g plotice, 4 pórky, 600 g šťovíku, petrželka, kerblík 2 vejce, 100 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, 50 g žemle, 4 dl bílého vína

Plotici oškrábeme, vykucháme a očis­tíme. Nápku si připravíme z žemle namočené ve 2 lžících vína, z hrsti šťovíku, zelené petrželky a kerblíku, nadrobno usekaných, soli, pepře, muškátového oříšku, celých ušle­haných vajec, jiker nebo mlíčí z ploti­ce a 30 g másla. Plotici naplníme a sešijeme. Očistíme a spaříme šťovík a pórky, necháme okapat a dáme do máslem vymazané zapékací formy. Celou plotici potřeme máslem a přidá­me ji do zapékací formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut a často podléváme. Podáváme na stůl v zapékací formě.

Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají maso a místo masového vývaru dají zeleninový.

Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
05. 06. 2020:

Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková: " Neexistuje žádný faktický ani procedurální důvod, proč by se měl Evropský parlament zabývat volbou členů Rady ČT. Existují jen důvody mocenské a ideologické. Nepřekvapuje mě, že konzervativní katolička v radě veřejnoprávní televize členské země EU není v progresivistických bruselských kruzích vítána a vzbuzuje tam obavy. Navíc, když rozumí ekonomii a její akademická činnost je ověnčena mezinárodními cenami.
Překvapuje mě ale, že europoslanci, zvolení českými občany, se snaží zpochybňovat v Bruselu rozhodnutí poslanců českého parlamentu. Neuvědomují si, že si tak vyslouží především pohrdání, a to i od těch, kteří jim nyní přikyvují. Zrada a hledání vrchnostenského biče, namísto domácí diskuse a argumentů, je projevem zbabělosti a slabosti.
"

Celý článek...


05. 06. 2020:

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: "Nedávno jsme mj. ve Sněmovně rozhodovali o vydání poslankyně SPD, Karly Maříkové. Hrozily jí tři roky vězení! Za jednu jedinou napsanou větu... Africký migrant za znásilnění dostal roky pouze dva! Takové jsou u nás tresty, taková je spravedlnost..."

Celý článek....


31. 05. 2020:

Poslanec Jiří Kobza: "George Orwell musí rotovat v hrobě jako vrtule, protože kdyby byl tady mezi námi, tak by určitě křičel nahlas, říkal by: "Proboha, lidi, já jsem svůj román 1984 psal jako varování, ne jako návod!""

Celý článek...


23. 05. 2020:

Režisér Zdeněk Troška: "Byli jsme zemědělskou velmocí, naprosto soběstačnou a navíc jsme ještě spoustu úrody vyváželi. Ať to bylo v rostlinné či živočišné výrobě. Každý řekne – proč máme draze dovážet brambory, mrkev, zelí či obilí ze zahraničí, když si můžeme vypěstovat svoje? Proč brambory ze Španělska? Proč mrkev z Itálie? A za jaké ceny? Před třemi týdny jsem se nestačil divit ve volyňském COOPu ceně za žlutou papriku... 172,90 korun! A dneska květák za stovku a bakelitová rajčata za dvě stě? Myslíte, že to běžný občan na vesnici či v maloměstě koupí?"

Celý článek...


06. 05. 2020:

Profesor Milan Zelený: " Jen malá Česká republika má přes 250 registrovaných stran a hnutí; rozpolcenost, nenávist a nespolupráce jsou markantní...
Není nic naivnějšího než „Ekonomická diplomacie“ politického pózování, domluv, vydírání a rozdrcení toho, co nám všem dnes chybí nejvíce: spolupráce – ne „spoluprátse“ – na globální úrovni.
"

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!