Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 01. 2019     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Rozcestník | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Aischylos:
Nenazývej nikoho šťastným, dokud není mrtev.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Země se posouvá, čas se mění
(21. 08. 2016, 2786x)
Žádejte o pomoc
(28. 09. 2016, 2553x)
Chraňte své duše
(01. 07. 2016, 2477x)
Povzbuzení
(08. 09. 2016, 2436x)

kulatý roh  Poslední komentářekulatý roh
.:
"odpověd momentálně nedokážu sesmolit, ale na youtube..."
(Léčení vnitřního dítěte)
půl na půl:
"ano, článek je užitečný, informuje o tom, jak funguj..."
(Manuál pro extroverta: Pravidla komunikace s introvertem )
bez titulku:
"Super!!! Přesně tak to je. Míla"
(Nebojte se Božích Zákonů)
Jedná se totiž o to, že ...:
"... pokud byste si nechali příjmení svého expartnera..."
(Zamyšlení pro dnešní den)
bez titulku:
"Dobrý den, podařilo se mi nedávno spojit se svým vni..."
(Léčení vnitřního dítěte)
Dotaz:
"Dobrý den, mám dotaz. Shamkhalaprashalanu jsem poprv..."
(Šankhaprakšálana)
výroba nemocných:
"Nemocní se vyrábí i jinak. Například diagnoza cukrov..."
(Jak nám vyrábějí nemoci, abychom se stali jejich zákazníky)
Životopis Míly a Eduarda Tomášových:
"Dobrý deň, pán Miloš. Som veľmi rada, že som našla ..."
(Životopis Míly a Eduarda Tomášových)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh
    
Předpověď pro ČR 1.den title= Předpověď pro ČR 2.den Předpověď pro ČR 3.den
    

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Pokud se vám tyto stránky líbí, můžete přispět na jejich provoz na číslo účtu
670100-2207558991/6210


Duchovno

* Zelné saláty


Převzato - Duchovno - 20. 09. 2008 (43761 přečtení)

Recepty na saláty z hlávkového zelí.



Základní zelný salát

500g zelí, půl lžičky soli, 2 lžíce oleje, ocet podle chuti, 1 cibule, pažitka.

Do nakrouhaného a den odleželého zelí se solí a olejem přidáme teprve druhý den podle chuti ocet a oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli. Pro lepší vzhled i chuť můžeme ještě doplnit nadrobno nakrájenou petrželkou.

Varianta I : Přidáme ještě dva zelené paprikové lusky. Omyjeme je, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky, přidáme jedno až dvě vykrájená, oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nakrájená na nudličky.

Varianta II : přidáme jednu naběračku nakládaných sladkokyselých hub, překrájených na malé kousky.

Varianta III: přidáme 2 sladkokyselé okurky a jednu nakládanou kapii, obojí nadrobno nakrájené.

Varianta IV: přidáme svazek očištěných a nastrouhaných ředkviček.

Varianta V: přidáme pórek, stačí jen asi 100g (pečlivě očištěného, velmi tence nakrájeného na kolečka). Tento druh salátu ochutíme ještě zázvorem. Pórku můžeme dát i dvojnásobné množství, ale předem můžeme větší část spařit horkou vodou a hned dobře ocedit propláchnuté studenou vodou.

Varianta VI: dávku zelí o polovinu snížíme, a místo zelí nastrouháme buď kedlubny nebo nepříliš ostrou ředkev.

Varianta VII: dávku zelí o polovinu snížíme a salát doplníme stejným množstvím očištěné a jemně nastrouhané mrkve.

Zelný salát

Zelí, sůl, cukr, pepř, olej, ocet, estragonový ocet nebo ocet Znojmia, cibule.

Čerstvé zelí pokrájíme na nudličky, pak ho osolíme, opepříme a pocukrujeme. Rukama zelí promačkáme - pustí šťávu a zkřehne. Pokapeme ho olejem a přelijeme octem - podle individuální chuti použijeme buď ochucený ocet s estragonem nebo ocet Znojmia, případně přidáme trochu vody. Do zelí vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, řádně promícháme a necháme asi 8 hodin proležet. Podáváme k různým druhům pokrmů i jako samostatný, například v období nedostatku ovoce a zeleniny jako lehkou a zdravou svačinu.

Zelný salát s cibulí

500g zelí, 1 cibule, 1 lžíce oleje, cukr, sůl.

Kyselé zelí překrájíme, přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibuli, špetku cukru, soli, lžíci oleje. Do zelného salátu můžeme přidat také 2 sladkokyselé okurky nadrobno nakrájené nebo ustrouhané jablko.

Zelný salát s mrkví

500g zelí, 200g mrkve, 1 cibule nebo cibulová nať, pepř, sůl, citrónová šťáva, lžíce oleje.

Drobně nakrájené zelí promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, pokrájenou cibulí či natí. Ochutíme pepřem, solí, citrónovou šťávou a olejem. Necháme proležet v chladu a podáváme.

Zelný salát ala mode Italiano

Na 1 kg bílého hlávkového zelí, 100g pórku, 100g naložené červené kapie, 100g sterilovaných žampiónů, ocet, olej, sůl, trocha cukru, 2 lžíce sójové omáčky.

Zelí nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené kapie a žampióny, obojí bez nálevu, nakonec přidáme na kolečka nakrájený pórek. Zakápneme olejem, octem, s citem osolíme, sojovou omáčkou. Chuť doladíme trochou cukru. Lehce promícháme a necháme alespoň 4 hodiny v chladnu uležet.

Salát z hlávkového zelí

500g hlávkového zelí, 80g olivového oleje, špetka kmínu, pepře, sůl.

Hlávku zelí očistíme a pokrájíme na nudličky a dáme do kastrolu do studené vody alespoň na 15 minut namáčet. Pak vodu slijeme, ještě jednou ve studené vodě vypereme a na sítu necháme okapat. Zelí osolíme, posypeme kmínem a dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem, opepříme a necháme odležet. Salát je velmi chutný.

Salát z červeného zelí

Základní zásada u přípravy červeného zelí: saláty z červeného zelí upravujeme po tepelném zpracování. Pečlivě očištěné a nakrájené na nudličky nebo nakrouhané zelí dáme do kastrolu. Podlijeme vodou a přidáme sůl. Přikryjeme a dusíme do poloměkka. Zchladlé používáme.

Salát z červeného zelí s majonézou

500g červeného zelí, 1 zeleninová paprika, 1 jablko, 1 kyselejší hruška, 1 cibule, sůl, pepř, ocet podle chuti, 100g majolky.

Podušené a vychlazené zelí dáme do mísy a doplníme na nudličky nakrájenou paprikou bez semen, oloupaným a nahrubo nastrouhaným jablkem, hruškou a oloupanou nadrobno nakrájenou cibulí. Vše promícháme a dochutíme solí, pepřem, octem a teprve potom vmícháme majolku.

Rychlý salát z kysaného zelí

300g kysaného zelí, lžíce oleje, cukr podle chuti, lžíce rozsekané pažitky, 1 dl vody.

Cukr rozmícháme ve vodě a ochutíme jím zelí smíchané s olejem a pažitkou. Podáváme ihned.

Salát z kysaného zelí s cibulí

500g kysaného zelí, 1 větší cibule, 2 lžíce oleje, kmín, cukr.

Zelí nadrobno překrájíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, drcený kmín, podle chuti cukr a olej. Saláty z dobrého kysaného zelí nesolíme a nepřikyselujeme octem. Setřeli bychom tak typickou chuť kysaného zelí.

 Převzato z http://www.blankaf.estranky.cz

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 3,00 / Počet hlasů: 2] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 1 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihlášený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
18. 01. 2019:

Bývalý pedagog, lektor učitelů a prezident největšího školského spolku v Česku Radek Sárkozi: "Tajné služby se snaží ovlivnit výuku jen v totalitních režimech. Pokud se o to pokouší česká BIS, tak lze říci, že pracuje v duchu sovětských tajných služeb, jak je známe z dob před rokem 1989.
Reakce kolegů jsou veskrze negativní. Vadí jim, že se BIS vyjadřuje k obsahu a způsobu výuky dějepisu a češtiny. To by neměli dělat ani politici. Je to záležitost odborníků, didaktiků a profesní komunity.
"

Celý článek...


17. 01. 2019:

Tereza Spencerová: " Srovnávat policii v Katalánsku nebo ve Francii s Pohotovostním plukem StB mě fakt nenapadlo. Dvě různé síly dvou různých, nesouměřitelných režimů. I když ano, výsledek vypadá podobně. Vždycky, když někdo zase přijde s tím, že „patříme na Západ“, ptám se v duchu, co tím vlastně myslí. Jaký Západ? Ten, který brání francouzské mlátičky?
...
Začínám mít strach. Když má někdo nakročeno k tomu, aby Jiráska a obrozence označil za Putinovy agenty, tak strach fakt mít začínám. Zaslepenost nabírá na obrátkách. Brány blázince se otevírají stále víc. A že tajná služba chce určovat, co by se mělo a nemělo ve školách učit, z toho je mi taky divně u žaludku. Je neuvěřitelné, že se tak děje právě v době těch Palachových výročí…
"

Celý článek...


17. 01. 2019:

Sociolog Jan Keller: "Hledat pravdu a lásku šířením polopravd a povzbuzováním nenávisti je jistě vysoce originální a možná pro někoho i zábavné. Jenom mi není jasné, jak to souvisí s investigativitou. Skutečně investigativní novinář by musel být schopen třeba vypátrat, kdo a odkud vozí při demonstracích na pražská náměstí stále tytéž bedny s předem připravenými hesly a výzvami. Ale uznávám, že naši novináři jsou tak zaneprázdněni hledáním pravdy a lásky, že na podobné prkotiny nemají čas."

Celý článek...


27. 12. 2018:

Spisovatel Benjamin Kuras: "Tak můžeme téměř přesně, snadno a spolehlivě identifikovat všechny nepřátele naší civilizace. Je to každý, kdo má tu drzost nás (nás!) nazvat extrémisty. A je jimi tudíž také každý z nás, kdo bez velkého rozmyslu a hmatatelných důkazů extrémistickou nálepkou obdařuje druhé. Jste-li jedním z nich, a záleží-li vám skutečně na přežití civilizace, je čas se probudit a přestat obviňovat nevinné a začít identifikovat viníky."

Celý článek...


21. 12. 2018:

Docent Radim Valenčík: " Zeman při všech svých špatnostech hájí rovnoprávnější pozici České republiky. Proto je kolaboranty se současnou globální mocí nenáviděn. Čím více kolaboranti budou dávat najevo svoji nenávist, tím více bude lidem docházet, o co jde, a tím bude nenávist ze strany kolaborantů větší. Není to však projev „nejednoty národa“, ale spíše toho, jak se kolaboranti a na ně napojení hlupáci obnažují před celým národem.
...

Babiš pokračuje ve své jízdě na tygru. Nemyslím, že by důvěra v něj nějak oslabovala. Spíše se ukazuje, že stávající způsob útoků na něj jeho pozici posiluje. To některé jeho odpůrce přivádí k nepříčetnosti a přitvrzují. Teď na něj dokonce začali donášet reprezentaci EU. Sami začali konstruovat obvinění o neoprávněném čerpání dotací. Tak trochu mně to připomíná situaci za protektorátu, kdy si někteří vyšetřovatelé gestapa stěžovali na to, že čeští kolaborantni přicházejí s křivými obviněními Čechů... "

Celý článek...


21. 12. 2018:

Jaroslav Bašta: "Češi mají své historické zkušenosti se dvěma totalitami (nacistickou a komunistickou) i s opakovanou zradou spojenců v roce 1938 a 1968, takže starší generace, která většinou netrpí digitální demencí, se vyznačuje velmi realistickými názory prostými iluzí. Proto jsme skeptičtí ke všem slibům a ujišťováním o dobré vůli všech velmocí. U části mladší generace to, bohužel, neplatí. Kromě nedostatku zkušeností jde o fyziologický proces..."
"Digitální demence..."
"Postižení totiž vyvolává agresivitu a narušuje kognitivní schopnosti, připomíná stavy po těžkém úrazu hlavy či duševní chorobu. Lidé, kteří jim trpí, se pak sdružují a zabývají se různými udavačskými aktivitami na síti i v reálu, lezou slušným lidem do jejich mailové pošty, trpí bludnými představami typu, že jsou bojovníci proti ruským agentům, zastánci evropských hodnot, elfové nebo piráti. Naštěstí pan profesor ve svých knihách ujišťuje, že se to dá léčit."

Celý článek...


20. 12. 2018:

Spisovatel a publicista Benjamin Kuras: "Od Západu se neodvracejí Češi, od Západu se odvrací Západ. Češi se ho spíš sveřepě drží zuby nehty, jak jim utíká pod rukama. Západní Evropa odhazuje jeden západní princip za druhým a Středoevropanům vytýká, že sveřepě trvají na takových banálních buržoazních přežitcích, jako je svoboda slova, kritické myšlení, zdravý rozum nebo národní svrchovanost, které se protiví jakýmsi evropským hodnotám, jaké už dávno nejsou evropské..."

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!