Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 09. 12. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Adam Michnik:
Na komunismu je nejhorší to, co přijde po něm.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1880x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1756x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1722x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1684x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Bršlice kozí noha - kuchařské recepty


Ukázka z knihy - Recepty z planých rostlin - 01. 09. 2007 (26395 přečtení)

Na zahradách je úporným plevelem, intenzivně se šíří částmi oddenků, které se při orbě, pletí i okopávání lehce oddělují od matečních rostlin. Rozemleté či jemně rozsekané listy mají odedávna uplatnění jako bylinky. Byly zcela pravidelnou součástí „zelené polévky ", nádivek masitých směsí, salátů a špenátu, především kolem Velikonoc. Používaly se především v různých oblastech Německa, ale i v evropské části Ruska. Protože jsme po několik let zkoušeli vhodnost této u nás neprávem zapomenuté bylinky, poskytujeme jí určitý prostor v této knize k vyzkoušení.


Bylinková polévka z bršlice

160 g bršlice, rdesno ptačí, sléz, jitrocel (stejným dílem), 40 g ovesných vloček, 10 g cibulek, 10 g tuku, 40 g kysané smetany, koření dle chutí, sůl

Nejprve povaříme ovesné vločky, po­tom přidáme vyprané a posekané zele­né bylinky s mrkví a ještě asi 20 minut necháme povařit. Ke konci přidáme osmaženou cibulku a před podáváním na stůl zjemníme kysanou smetanou a ochutíme solí, pepřem a kořením.

Mleté maso s bršlicí

400 g mletého masa, 2 cibule, olej, 3 stroužky česneku, vrchovatý talíř mladých listů bršlice, 2 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky mletého zázvoru, mletý pepř sůl, vývar nebo víno

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso a za stá­lého míchání osmahneme. Potom přidáme lisovaný česnek, nakrájenou bršlici, zázvor, pepř, sůl a sójovou omáčku. Podlijeme vývarem nebo bí­lým vínem, dobře promícháme a po­dusíme. Podáváme s topinkami, popř. s hranolky nebo bramborami.

bršlice kozí noha Aegopodium podagraria

Salát z bršlice

150 g čerstvé bršlice, 25 g nastrouhaného křenu, 20 g kysané smetany, sůl a pepř dle chuti

Mladé listy bršlice omyjeme, spaříme vařící vodou a necháme táhnout 10 minut. Potom vodu slijeme, listy pokrájíme, přidáme nastrouhaný křen a osolíme. Promícháme a zjemníme kysanou smetanou.

Zapečené brambory se slaninou, vejci a bršlicí

500 g brambor vařených ve slupce, 2 cibule, 150 g slaniny, olej, talíř drobně nakrájené mladé bršlice, 4-5 vajec, sójová omáčka, mletý pepř a sůl

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Na malém pekáčku nebo ohnivzdorné misce zpěníme cibuli se slaninou (přidáme trochu oleje), vložíme nakrájené brambory a dozla­tova opečeme. Přidáme bršlici a pepř. Urovnáme na pekáčku, zalijeme rozšlehanými vejci se sójovou omáčkou a osolíme. Zapečeme v horké troubě a podáváme se sterilovanými okurkami nebo sterilovanou zeleninou.

Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají slaninu a místo mletého masa použijí sojovou drť.

Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 3,00 / Počet hlasů: 4] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!