Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 06. 12. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Alvin Toffler:
Jedna z definic zdravého rozumu říká, že je to schopnost rozlišit, co je reálné a co ne. Brzy budeme potřebovat novou definici.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1878x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1755x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1721x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1680x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty čtenářů

* Hamu, papu - Kerkonošské kyselo


pralesAlík - Recepty čtenářů - 06. 10. 2008 (11724 přečtení)

Krkonošské kyselo? Patřilo k mnohým radostem mládí a kouzelného údobí pohádkových příběhů tisíce a jedné noci. Patřilo? Patří stále, generačně se ono kouzlo přenáší a pozvedá náladu v rodině k živosti, radosti a oživení vzájemné soudržnosti... vzpomínky celých generací a zkušeností vyplouvají do rozhovorů.



Vzpomínám, jak jsem o prázdninách v podkrkonoší (coby mrňavej špunt) častokrát "terorizoval" babičku po ránu otázkami:

"Bude zase dneska kyselo?".

-"Ne-e, došly houby, takže bude houby."

"Tak to já půjdu s dědou do lesa a přineseme. Dědóóó, půjdeme na houby? Babi uvaří kyselo." ... a děda se usmál, vzal hůlku, opřel se o ni a s obtížemi vstal. To už jsem byl zpět ze dřevníku s košíkem na houby v ruce. Děda vzal nožík a vykročili jsme... směr les, k objevování pokladů, kouzel a darů přírody.

Podobným způsobem mě po letech začaly "terorizovat" vlastní děti, když jsem jim dal prvně ochutnat z rozmanitosti chutí "babiččina" kysela.

...a jednoho dne, až se vyklubou na svět, začnou žadonit v hnízdech odrostlých dětí i vnoučata.

Kvasnicový základ s obsahem vitamínů "B" a hojivými oučinky na střeva, činí z kysela doslova pokrm k docílení dobré nálady a pohody.

Kdo tedy dosud nezná, co "Kyselo" vlastně je, tak tedy vězte, že:

 

 Krokonošské kyselo není ani polévka, ani hlavní jídlo, spíše něco mezi tím. Především to však jest "pokrm". Zařazením patří mezi tzv. kvašené pokrmy (vzpomeňme na starodávný vžitý výraz - hodokvasy). Základem k přípravě krmě byl vždy chlebový kvásek (to v dobách, kdy se vlastní chléb pekl v chalupách). Dnes je pravý chlebový kvásek hůře k sehnání (dostupnost se liší podle kraje) a tak zde recepis, jak si vypomoci z dostupných surovin.

Chlebový kvásek, příprava:

Do kafáče, či jiné dížky dáme k večeru asi 1/4 litru vlažné vody, rozdrobíme 3 dkg kvasnic a rozkvrdláme 3 lžíce žitné mouky, přikryjeme a necháme do druhého dne v teple kvasinkama zapracovat (někdy přidávám drobet mléka a půl kávové lžičky cukru, ať si taky kvasinky osladí život k bujnosti). No, a pak už občas jen zkontrolujete, jak vše probíhá a případně spočítáte počet hlav, které druhý den budou přítomny u talířů a vynásobíte dvěma, aby bylo pro všechny porcí dost. Podle toho ještě před tím, než vylezete na kutě na peci k pantátovi (k panimámě), přidáte případně vodu a žitnou mouku.

Ráno, sotvaže obejdete statek, napojíte - podojíte "hovada", nasypete zobání a seberete od slépek vejce, tož potem postavíte velký hrnec s vodou na kamna a zatopíte. Připravíte brambory (ani moc, ano málo - šetřit nebo plýtvat podle  toho, kolik se letos urodilo). Do hrnce nasypete levou rukou hrst sušených hub, zamícháte, a stejným způsobem přidáte hrst pravou rukou, opět zamícháte, řeknete formuli "abrakazdobra" a necháte zvolna vařit. Hospodář při návratu od stračeny, kterou mezitím vyvedl na pastvu, vám podá svazek mrkviček vytažených ze záhumenku, které následně očistíte a nahrubo pokrájíte do hrnce. Přidáte hrubě krájené brambory, přiměřené množství soli a kmínu. Poté už můžete zasednout ke stroji na výrobu peněz (tkalcovský stav), začít klidně tkát a přitom naslouchat klokotu z hrnce a pro vůně linoucí setnicí i tiše vzrušením štkát.

Když začnou brambory měknout, vmícháte kvásek a necháte dál zvolna vařit. Pak okem zkontrolujete barvu a nosíkem vůni díla. Dle úsudku a majetnosti můžete lehce osvěžit odstín i chuť kysela kysanou smetanou, či podmáslím a na závěr do toho rozklepnete několik čerstvých vajec a zvolna zamícháte tak, aby se z bílků a žloutků udělaly (sem tam) chuchvalce zářící bělostí a žlutí - k radosti z talíře na lžíci vynořené a ke kousání. Hrnec odstavíte na kraj kamen a necháte dílo stále teplem chutěmi dozrávat.

Opět můžete zasednou ku stavu svižně tkát a nějakou tu lidovou si zazpívat od srdénka a plic.

Až se dostatečně "vyhulákate" k ještě lepší náladě dnešního voňavého dne, tak jako závěrečnou tečku k procesu vaření zbývá drobně nakrájet cibuli (1., 2., až 3.) a osmahnout na másle do zlatava. Část dáte do hrnce a kyselo se tím rozvine vůněmi do prostoru okolí a zazvoní na nosy hladových strávníků. Zbytek osmahnuté cibulky pak přidáváte - coby zlatavé "očičko" - do talířů nadšených strávníků a jiných dharmožroutů.

Recepisy "pravého" podkrkonošského kysela se vždy lišily chalupou od chalupy, neb se prakticky do hrnce dávalo, co zrovna bylo po ruce a k mání. Někdy do hrnce spadl celer, jindy i kořen petržele, nebo jenom nacetlovaná nať. V další chalupě si přilepšili kyselo kysaným zelím, případně sólo vařenými vajíčky natvrdo a rozčtvrtkovanými do talířů... někdo zas raději smažená vajíčka a v další zase nakrájeným kedlubnem. U kolářů v hrnci do krvava obarvila kyselo červená řepa a myslí si, že díky blahobytí mají boršč. Prostě žádná křeč, kdo co má, to mu v hrnci plave.

Ke kyselu pak přikusujeme "domácí" chleba vydatně potřený ne-pročištěným odpadovým máslem, které zůstalo z výroby a čištění másla v máselnici, určeného pro vydatné zisky z prodeje na tržnici.

Tož dobrou chuť, trávení a včasné splasknutí vzniklých boulí za ušima. :-)

 

P.S. Přidám nakonec ještě jeden odkaz na zajímavý recepis, haby bylo jasno, že kyselo jest doopravdy pokrmem tisíce a jedné noci, kde lze vymyslet ledasco:

http://bucifousek.webgarden.cz/houby/kyselo.html

:-) ham, ham

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 7] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 5 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!