Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 12. 05. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
George Bernard Shaw:
Problémem chudých je jejich bída. Problémem bohatých je jejich zbytečnost.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Základní kámen budoucnosti
(17. 06. 2021, 2133x)
Důležitý mezník
(27. 05. 2021, 1647x)
Cesta za duhou
(09. 06. 2021, 1523x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec


Ivana Paukertová - Recepty z planých rostlin - 01. 03. 2007 (14961 přečtení)

Ptačinec žabinec je velmi chutná i zdravá rostlina. Chuť čerstvého ptačince popisuje někdo jako oříškovou, mě osobně nepřipomíná nic, k čemu by se dala přirovnat, neboť je velmi osobitá a velmi příjemná. Ptačinec žabinec je jednoletá rostlina, velmi hojná a proto snadno dostupná po celý rok.



Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec

Nejlepší je nať před květem, kvetoucí může mít trochu nahořklou chuť (ale nemusí), podle mých zkušeností to závisí spíše na stáří rostliny.

Ptačinec žabinec je i léčivá rostlina, léčivé účinky a rozdíly od příbuzných rostlin najdete v článku o ptačinci.

Míchaná vejce s ptačincem

Do míchaných vajec přidáme nasekanou čerstvou nať ptačince v množství libovolném.

Ptačincový salát

Nať ptačince omyjeme a natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Připravíme zálivku u octa, soli, cukru a oleje a nalijeme na salát. Na rozdíl od některých salátů z planých rostlin, např. ze smetanky má samotný ptačinec vynikající chuť.

Míchaný salát

Listy hlávkového salátu natrháme a smícháme s ptačincem. Zálivku použijeme stejnou jako v předchozím receptu, můžeme přidat i lžičku nebo dvě hořčice.

Polévka 1

Do zeleninové polévky vhodíme hrst nasekané nati ptačince.

Polévka 2

Uděláme bešamel, rozředíme na hustotu polévky, povaříme a přidáme nasekanou nať ptačince. Dále nevaříme. Kořenit můžeme pepřem, muškátovým květem nebo zázvorem. Jemnou polévku získáme přimícháním žloutku.

Nádivka do listových šátečků

Cibule, bílé zelí, vejce, eidam nebo jiný sýr, ptačinec, všeho stejným dílem, cibule může být míň.

Osmahneme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, podusíme. Až zelí změkne, vydusíme nebo slijeme zbývající vodu, přidáme vejce, na kostičky nakrájený sýr a směs mícháme dokud neztuhne. Vychladlou směs promícháme s nasekanou natí ptačince a plníme do šátečků, dá se upéct i jako slaný štrůdl čiližto závin.

Jarní předkrm speciál

Rozebereme hlávkový salát a čtyři (nebo podle počtu osob) vnitřní pevné listy přiměřené velikosti použijeme jako misku. Do této misky dáme hrst posekané ptačincové nati, na ni položíme kolečko rajčete a kolečko natvrdo uvařeného vejce. Na žloutek položíme část nati ptačince jako ozdobu. Do mističky ještě přidáme jeden (nebo více) kopečků majonézy, kyselé smetany nebo jogurtu.

Špenát

Nať ptačince usekáme a podusíme s několika nasekanými listy česneku medvědího (dá se nahradit rodrceným česnekem, ten ale přidáváme až nakonec), solí a trochou oleje.

Ptačincová pomazánka

Jako základ použijeme máslo utřené do pěny, ke kterému přidáme asi půl na půl měkký tavený sýr. Jako základ se dá použít i pomazánkové máslo nebo i rostlinný tuk. Do základu vmícháme nasekanou nať ptačince.

Zelený chleba

Připravíme těsto na chleba obvyklým způsobem a přidáme nasekanou nať ptačince. Nejjednodušší příprava těsta je dva šálky mouky s trochou soli a prášku do pečiva, přidat trochu oleje nebo másla a tolik vody, aby vzniklo těsto. Nebo můžeme zadělat klasické chlebové těsto s kvasnicemi (i když má být chleba zelený, přesto ten můj barvu zelenou po upečení neměl- to mu ale asi neubralo na výživné hodnotě).

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!