Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 19. 04. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
A.J. Liebling:
Svoboda tisku patří tomu, kdo jej vlastní.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Základní kámen budoucnosti
(17. 06. 2021, 2103x)
Spojení s bytostmi Země
(29. 04. 2021, 2021x)
Důležitý mezník
(27. 05. 2021, 1615x)
Cesta za duhou
(09. 06. 2021, 1492x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Kerblík setý - kuchařské recepty


Ukázka z knihy - Kuchařské recepty - 08. 09. 2007 (19775 přečtení)

Má velmi dávnou historii. V klasickém starověku už Řím prý znal kerblík v polévkách. Ke kořenění a do zelených polévek a omáček dáváme jen listy čerstvě natrhané. Listy ani nať nesušíme. Má příliš jemné anýzové aroma, které se sušením rychle vytrácí. Jinak jeho použití je přes jeho malé rozšíření (asi jen u nás) velice široké. Kromě polévek a omáček má své místo v salátech (bramborovém, rajčatovém, hlávkovém, v syrových zeleninových salátech), z vaječných jídel v omeletách a míchaných vajíčkách, ale i k vejcím natvrdo, z rybích jídel ve vařených, pečených a grilovaných, hodí se do skopového a telecího masa, do všech drůbežích jídel, v zelenině vyniká ve špenátu, hrachu a rajčatech, dobře se hodí k rýži, do pikantních tvarohů. Ale i měkký hermelín je promíchaný s nadrobno nařezaným kerblíkem výbornou pomazánkou. Kerblík ochucuje bylinková másla. Tak jako chutná na chlebu s máslem česnek podivný a česnek medvědí, tak chutná těm, kteří si jej dosud nena­pěstovali, kombinace kerblíku a kadeřavé petrželky s estragonem nebo celerovou natí a pažitkou (celeru méně). Ve staročeské kuchyni byl přísadou v kynutých tvarohových koláčích. M. D. Rettigová ve své kuchařce dávala přednost studené kerblíkové omáčce k vařenému hovězímu masu. Dříve byl kerblík u nás méně opomíjen. Ačkoliv má chuť jemnější než petržel, v sou­časnosti jí byl u nás téměř vytlačen. Asi proto, že rychle vyhání do květu a má se tudíž vysévat znova každých 14 dnů zatímco petržel v prvém roce nevykvétá a zelené listy se mohou trhat celé vegetační období. Příjemná anýzová vůně kerblíku a kořenitá nasládlá chuť'jsou nenahraditelné.



Kerblíková polévka

1 lžíce másla, 2 hrsti kerblíkových lístků, 1 l masoxového vývaru, 4 lžíce smetany, sůl

V hlubokém kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme do něj opláchnuté okapané lístečky kerblíku, krátce podusíme přivedeme k varu, stáhne­me z ohně a podle chuti dosolíme. Do připravených polévkových šálků vložíme na duo lžíci smetany, zalijeme polévkou a hned podáváme, nejlépe s chlebem s máslem.

Zeleninová polévka Julienne s kerblíkem

2 mladé pórky, 2 karotky, 1 menší kedluben, 4 listy bílého zelí (ne vrchní), 1 menší cibule, 2 lžíce usekaného kerblíku (popř. petrželky), 1,5 l vývaru

Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, z pórku použijeme jen bílou část. Dáme do hrnce, osolíme, přilijeme asi 2 lžíce tuku z povrchu vývaru a zele­ninu osmažíme, až začíná zlátnout. Přilijeme vývar a vaříme pomalým varem 12-15 minut. Odstavíme a při­dáme nasekaný kerblík.

Omáčka z kerblíku

1 hrst čerstvého kerblíku jemně usekaného, 0,51 vývaru, 1 dl mléka, 1 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, sůl citrónová šťáva, 80 g másla

Žloutky rozmícháme s několika lžíce­mi vývaru a s moukou. Do vodní lázně postavíme misku se zbývajícím výva­rem a za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme, po kouskách za­šleháme máslo a mléko a ochutíme. Těsně před podáváním vmícháme jemně posekaný kerblík. Omáčka se podává teplá nebo i studená k rybám a k vařené zelenině.

Nadívané brambory

6 brambor, 2 cibule, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, 500 g žampiónů, 1/4 l smetany, sůl, pepř 1 hrst nasekaného kerblíku, tuk na vymazání formy

Z uvařených brambor scedíme vodu, ochladíme je, skrojíme vršky a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou dužinu roz­mačkáme. Na oleji zpěníme drobně nakrájené cibule a rozetřený stroužek česneku. Přidáme oloupané a pokrá­jené žampiony a osmahneme. Přidá­me polovinu smetany, ochutíme solí a pepřem a vaříme, až smetana zhoustne. Pak přidáme rozmačkané vnitřky brambor a hrst jemně pose­kaného kerblíku. Promícháme a touto směsí naplníme vydlabané brambory. Vložíme je do vymaštěné zapékací formy, podlijeme druhou polovinou smetany a zapékáme v troubě nece­lých 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Vepřová pečeně po ukrajinsku

500 g vepřového plecka, 20 g sádla, 3 cibule, několik kuliček nového kořen několik kuliček celého pepře, tvrdý chléb na zahuštění, hrst sekaného kerblíku, 200 g červené řepy

Tři dny před přípravou tohoto pokrmu si uděláme kvas z červené řepy: řepu nastrouháme, přelijeme vroucí vodou a 3 dny necháme v teple. Scedíme a nálev uschováme. Vepřové plecko nakrájíme na kostky, vložíme na rozpálené sádlo a osmahneme. Přidáme 3 pokrájené cibule, několik kuliček nového koření a celých pepřů, osolíme a přelijeme řepným kvasem. Dusíme doměkka. Jednotlivé porce při podávání posypeme jemně nasekaným kerblíkem.

Kerblíkové máslo

100 g másla, zelená petrželová nať lžíce kerblíku, trochu šťovíku, 1 citrón, podle chuti sůl

Zelenou petrželku, kerblík i šťovík spaříme ve vařící vodě, necháme oka­pat a jemně usekáme. Čerstvé máslo utřeme do pěny, přidáme usekané by­linky, citrónovou šťávu a sůl, dobře zamícháme a v alobalu zformujeme do ruličky. Toto máslo je vhodné k pečenému masu na roštu, např. k drůbe­žímu, jehněčímu, ale i jako pomazán­ka na chleba nebo pod sýrové pochoutky.


Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají ukrajinský recept a v ostatních receptech místo masového vývaru dají zeleninový.


Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 2,80 / Počet hlasů: 5] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!