Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 10. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Friedrich Nietzsche:
Naše země se stala právě tím monstrem, proti kterému chtěla původně bojovat.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1832x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1719x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1684x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1638x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Zdravá výživa

* Která "Éčka" ano a která ne?


JiHo - Zdravá výživa - 02. 03. 2005 (51977 přečtení)

Je to docela zajímavý problém. Všichni ti bojovníci za zdravou výživu většinou přebírají informace od druhých, aniž by se pokusili si je opravdu ověřit. Dnes bychom se pokusili na věc podívat ze dvou stran.
Aktualizováno: Tak nám EU omezí barvičky v potravinách. Konečně!

 



Podívejme se nejprve, co Éčka jsou. Označení kódem E a následujícím trojmístným nebo čtyřmístným číslem znamená, že uvedená přídatná látka je evidována Evropskou komisí pro zdravé potraviny a je zařazena jako zdravotně nezávadná látka, povolená za přesně definovaných podmínek k používání při výrobě potravin. Jsou to látky, které prošly složitými toxikologickými testy, trvající několik let a provedené v různých toxikologických laboratořích v různých zemí světa. Toxicita látky se šetří na minimálně šesti pokusných zvířatech, z toho musí být minimálně 3 druhy savců. Podrobné testy určí hodnotu NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) - tedy hladinu zkoumané látky, u které nejsou pozorovány žádné nepříznivé vlivy na testovaném organismu. Hodnota NOAEL tedy stanoví, kdy je látka pro testovaný organismus zdravotně nezávadná. Testy ale také počítají s tím, že pokusné zvíře může mít jiný metabolismus než organismus člověka a proto hodnotu NOAEL ještě dělí bezpečnostním faktorem, což je hodnota 100 nebo 1000. Teprve jedna tisícina nebo jedna setina hodnoty NOAEL pak udává zdravotně nezávadnou hranici pro lidský organismus, a tou je hodnota ADI (Accetable Daily Intake). Ta udává většinou v přepočtu na 1 kg tělesné hmotnosti, kde je limit spotřeby té které látky pro člověka. Rozumí se tím to, že při celoživotním dodržování hladiny ADI nebude organismus člověka poškozen sledovanou látkou.

Jak se tedy na ta "proklatá Éčka" dívat? Nejprve si vypomůžeme několika citáty, posbíranými na Internetu. Citáty jsou zobrazeny kurzívou, eventuelní poznámky k nim jsou v závorkách normálním písmem.

Mýty a pověry o aditivech

V naší veřejnosti se objevily letáky, pokoutně rozšiřované, kterých si všimla i naše media. A těchto letácích bylo varování spotřebitelům, aby nekonzumovali potraviny s některými kódy čísel E. Konkrétně se uváděla rizika spojená s jejich spotřebou. Vedle naprosto bezpečných nezávadných látek (medicinální uhlí, kyselina citrónová, deriváty celulózy a další) byly na seznamu uvedeny látky, jejichž užívání není v ČR povoleno, nebo látky jejichž užívání v potravinách je silně omezeno. Přitom všechny používané látky prošly výše zmíněnými testy na toxicitu a byly povoleny pro používání v potravinách za předpokladu jejich předepsaného užití. Pro větší věrohodnost byl letáček předkládán veřejnosti jako varování Kliniky dětské onkologie University v Düsseldorfu, tedy pracoviště, které vůbec neexistuje. Stačí se přesvědčit nahlédnutím do telefonního seznamu města Düsseldorfu anebo na označené expertní pracoviště poslat dopis.

Neznámý "dobrodinec" byl úspěšný. Rozpoutal absurdní polemiku a zasáhl i do chování výrobců. Poplašná zpráva totiž vyvolala odezvu u spotřebitelů a ti začali tzv. "riskantní" přísady na obalech vyhledávat a zboží odmítat. Samozřejmě, že výrobci s odstupem času zareagovali rovněž - přestali kód čísel E používat a místo toho uvádějí přísady celým názvem. Volí ale takové písmo, aby povinná informace se sice na obalu objevila, ale bez lupy je špatně čitelná. Velikost etikety mu ani jiné řešení neumožňuje. A zákazník je spokojen.

Takže to je pohled jedné strany, té řekněme racionální. Prý je všechno v nejlepším pořádku a nemáme se čeho bát. Je tu ale názor těch, které bychom mohli nazvat puritány. Ti prezentují opačný pohled na věc. Pokud nějaká látka v určitém množství škodí, musí být zařazena mezi škodlivé, i kdyby jí v potravině byly pouhé stopy. Mimochodem, je opravdu škoda, že výrobci nemají povinnost uvádět, jaké množství toho kterého Éčka je do příslušného výrobku přidáno.

Mezi příznivě působící látky můžeme zařadit

E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e,161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306 - 308, 322, 410, 440, 901, 948

Přijatelné přísady

E 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325 - 327,330 - 332, 334, 350 - 352, 363, 406, 460, 470b, 551 - 553, 640, 650, 902 - 904, 920, 949, 1102, 1103

Látky méně vhodné

E 150b, c, d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 335, 337, 353, 354, 400 - 404, 407, 415 - 418, 420 - 422, 425, 445, 461, 463 - 466, 469, 470 - 475, 481 - 483, 491 - 495, 500 - 504, 508 - 511, 514 - 517, 524 - 530, 554 - 559, 570, 574 - 579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965 - 967, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1520

Nepříznivě působící přísady

E 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280 - 283, 338 - 341, 343, 355 - 357, 380, 385, 405, 407a, 412 - 414, 432 - 436, 442, 444, 450 - 452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520 - 523, 535, 536, 538, 541, 620 - 635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410 - 1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518

Látky s výrazně nepříznivými účinky

E 102, 104, 110, 122 - 124, 127 - 133, 142, 151, 154, 155, 180, 210 - 224, 226 - 228, 230 - 233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310 - 312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954

Tento seznam může být užitečný pro hrubou orientaci, jen s jednou výhradou. Nebere v potaz množství přísady v potravině. K tomu jedno varování: E 249 a E 250 jsou dusitany, E 251 a E252 jsou zase dusičnany. Přidávají se v koňských dávkách do uzenin, aby měly tu správnou barvu. Co vy na to maminky, napájející svoje dětičky drahou vodou "bez dusitanů", ale na druhé straně krmící je nádherně růžovou šunčičkou?

Jenže na Internetu naleznete i takováto moudra:

Pozor! E 330 (=kyselina citronová) je z těchto přísad nejnebezpečnější (je rakovinotvorný). Je obsažen v krabím masu, v houbách a rajčatech v konzervách

Takže pozor na citrony! Je to evidentní a do očí bijící nesmysl! Tahle perla spolu s dalšími vážnými varováními se vyskytuje na celé řadě internetových stránek, včetně oné odvolávky na "Kliniku dětské onkologie University v Düsseldorfu." ("Když byli odborníci z Düsseldorfu otázáni na autorství šířené zprávy, velice je pohoršilo, že si někdo dovolil zneužít jejich kliniku jako autora toho blufu.").

Jaký závěr bych tedy z toho udělal? "Lidé bděte, ale neblbněte!" Samozřejmě, že čerstvé potraviny, bez konzervačních látek jsou nejlepší. Ale na druhé straně, pokud jsou v potravinách třeba konzervační látky, je to pořád lepší, než když jsou v nich produkty plísní, které jsou opravdu velmi škodlivé, některé i karcinogenní. Vzpomeňme si třeba i na to, že kyselina fosforečná v Coca Cole nám dokáže pomalu rozpouštět zubní sklovinu, případně i na to, že "smrtelná dávka" kuchyňské soli je pouhých 80 g, ale přesto ji náš organismus potřebuje. Dávejme tedy pokud možno přednost potravinám nepřibarvovaným a nedochucovaným, buďme prostě normální. A hlavně - jezte co nejpestřeji. Dobrou chuť!

Další informace:
http://www.hoax.cz/cze/index.php?action=hoax_detail&id=161
http://www.jitrnizeme.cz/view.php?nazevclanku=tabulka-quot-ecek-quot&cisloclanku=2005021601
http://www.biotox.cz/ecka/index.php
http://www.emulgatory.cz/
http://www.pravnipredpisy.cz/predpisy/ZAKONY/2004/304004/Sb_304004_------_.php
http://www.esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sezn?DR=OB&SORT=CP&ROK=2005&OB=23
http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/SearchResult.aspx?q=2005&typeLaw=zakon&what=Rok&stranka=5
http://ecka.xf.cz/

EU omezí "Éčka":
http://ekonomika.idnes.cz/konec-chemie-v-potravinach-po-novem-narizeni-eu-ecka-zmizi-p38-/ekonomika.asp?c=A091111_203721_ekonomika_mmb

Některá Éčka opravdu škodí:
http://zdravi.idnes.cz/ecka-nejsou-jen-strasak-nektera-opravdu-skodi-fok-/vase-telo.asp?c=A090313_122722_vase-telo_pet

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Kupředu do minulosti - Jiří Kuchař: přírodní a syntetická antibiotika (30.03.2019)
Ako prestať fajčiť (13.01.2012)
Kombucha, "pěstování", obsahové látky, účinky (02.04.2011)
Koloidní stříbro a argyrie (27.01.2011)
Jak je to se zákazem prodeje bylin v EU? (18.01.2011)
Ještě pár údajů k "prasečí" chřipce (11.12.2009)
Prasečí chřipka - "historie" nemoci a možností jejího léčení (02.12.2009)
Očkování a zdraví (30.11.2009)
Prasečí chřipka (26.11.2009)
Léčení emocí (10.04.2009)
M. Norbekov: Na co je nám držení těla a úsměv? (20.09.2008)
Timothy B. McCall, M.D.: Když si lékaři odporují (19.09.2008)
Vysokofrekvenční elektromagnetická pole – reálná hrozba pro lidské zdraví? (29.04.2008)
1. říjen - Světový den vegetariánů (01.10.2007)
Slunce je nebezpečné! (18.07.2007)
Aktualizace textu Vegetariánská výživa v kostce (22.05.2007)
Ryby pro zdraví? (15.05.2007)
Jak na zdravou výživu u vegetariánů? (09.05.2007)
Vánočním cukrovím proti nervozitě (18.12.2006)
Další babský recept (17.12.2006)
Ruský recept na nachlazení (08.12.2006)
Babský recept na bolest v krku (17.11.2006)
Mimoběžné roviny (12.11.2006)
Rakytník řešetlákový Hippophaë rhamnoides L. (10.10.2006)
Thiomersal (thimerosal) v očkovacích látkách (31.08.2006)
Kurzy praktického poznávání léčivých rostlin - nový termín (06.06.2006)
Sojový podvod ? (03.06.2006)
Přihláška na kurz praktického poznávání léčivých rostlin (25.04.2006)
Sladký vrah - Aspartam (19.04.2006)
Afrodisiaka II. (08.04.2006)
Afrodisiaka I. (05.04.2006)
Aromaterapie (26.03.2006)
Extáze vytahuje na světlo skryté deprese (24.03.2006)
Omega-3 kyseliny ovlivňují naší náladu a impulsivnost (18.03.2006)
Homeopatická léčba ptačí chřipky (10.03.2006)
Kurzy praktického poznávání léčivých rostlin (09.03.2006)
Dost blábolů o "ptačí chřipce" (25.02.2006)
Rozhovor s Ivanem Kostovem (29.01.2006)
Vegetariánská výživa v kostce (13.01.2006)
Co je to schizofrenie? (16.12.2005)
Antiperspiranty (09.09.2005)
"Nadupaná" vakcína (08.09.2005)
Zlatá rýže (01.08.2005)
Kotvičník zemní a možnosti jeho pěstování (06.07.2005)
Karcinogeny ve stravě (05.07.2005)
Kdy vlastně vzniká nový člověk? (02.07.2005)
Šišák bajkalský (13.06.2005)
Marihuana a osteoporóza (10.06.2005)
Objeven gen pro návyk k heroinu (09.06.2005)
Psychedelika jako lék? (4.) (07.06.2005)
Psychedelika jako lék? (3.) (05.06.2005)
Psychedelika jako lék? (2.) (04.06.2005)
Psychedelika jako lék? (1.) (02.06.2005)
Ájurvéda: nejstarší medicína na světě (28.05.2005)
Znáte knolau? (03.04.2005)
Rostlinné adaptogeny (10.03.2005)
Skryté nebezpečí drog (27.02.2005)
Šankhaprakšálana (23.02.2005)
Léčba závislosti pomocí ibogainu? (19.02.2005)
Tabulka "Éček" (18.02.2005)
Sedm kroků k očistě našeho těla (13.02.2005)
Arálie madžuská (Aralia mandshurica RUP. et MAXIM.) (09.02.2005)
Žen-šen (27.01.2005)
Marihuana - zvracení po 30 jointech denně?! (19.10.2004)
Šalvěj a kotvičník (18.10.2004)
Urinoterapie (05.10.2004)
Neracionální ignorace „iracionálních“ systémů. (10.09.2004)
Nad šálkem kávy (24.03.2004)
Zdravá výživa v barvách (20.03.2004)
Příznivý vliv horečky (01.03.2004)
Syndrom X (26.02.2004)
Začíná postní doba (23.02.2004)
Melaleuca alternifolia - Tea Tree Oil (20.02.2004)
Aloe arborescens (12.02.2004)
Je vakcinace proti přírodě a proti Bohu? (09.02.2004)
Homocystein (14.01.2004)
Syrská routa (28.12.2003)
Rozchodnice růžová (27.12.2003)
Eleuterokok ostnitý (14.12.2003)
Klanopraška čínská (14.12.2003)
Kotvičník zemní (27.11.2003)
[Akt. známka: 3,29 / Počet hlasů: 31] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 31 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!