Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 26. 10. 2020     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Karel Havlíček Borovský
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet nebo chválit

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Aktuální stav
(12. 01. 2018, 2873x)
Svět se mění
(19. 11. 2017, 2812x)
Naslouchejte si každou vteřinou
(02. 11. 2017, 2799x)
Váš rok
(02. 01. 2018, 2471x)
Mayský sněm promlouvá
(15. 11. 2017, 2429x)
Spojení duší
(23. 08. 2018, 2384x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Poradna - léčivé rostliny

* Léčivé rostliny - botanická poradna 15.


Ivana Paukertová - Poradna - léčivé rostliny - 13. 02. 2007 (6172 přečtení)

Vitamín C, jeho stabilita a zpracování šípků

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s vitamínem C v šípkách. Já na podzim po prvních mrazech vyrábím ze změklých šípků šípkovou dřeň za syrova vymačkáváním sladkokyselé husté hmoty ze šípku tak, že mi zbyde část se semeny a chloupky uvnitř slupky. Vymačkanou hmotu prosladím a konzumuji ji jako pomazánku na chléb s máslem. Nejsem si ale jistá, jak je to s obsahem vitamínu C v tomto případě a zda takto za syrova upravený šípek neškodí nebo naopak co dává, resp. jaké další látky obsahuje. Budu velmi ráda za Vaši odpověď. Petra



Odpověď: Jednoduchá otázka, ale o to složitější odpověď. Předně: syrový šípek určitě neškodí, jediné, co může dělat v tomto případě neplechu jsou chloupky ze semen, zapíchnuté na nevhodném místě (například v krku, kde dráždí).

S obsahem vitamínu C ve Vámi uváděném případě  to bude složitější. Vitamín C (kyselina askorbová) patří mezi labilnější vitamíny, pojďme si proto udělat přehled, co všechno má vliv na jeho rozklad. Je to teplota, vzdušný kyslík, vyluhování ve vodě, světlo, čas (doba skladování) a způsob zacházení (konzervace).

1. Teplota

Vysoká teplota odbourávání vitamínu C podporuje. Působení teploty závisí na její výšce: čím vyšší teplota, tím vyšší ztráty, a to až do teplot okolo 70°C. Enzymy, které odbourávají vitamín C jsou zvlášť účinné při teplotách kolem 40°C, při 70°C dochází k jejich denaturaci a pak již nejsou účinné. Proto by se měla zelenina při vaření rychle přivést do vyšších teplot a pak pomalu připravovat. Přitom sice ztráta vitamínu pokračuje, ale značně pomaleji. Při tepelné kuchyňské úpravě klesá obsah vitaminu C až o 75 %, po dvojím ohřátí přibližně o 90 %, podobný vliv má také udržování pokrmu delší dobu v teplém stavu.

Rozdíly při působení teploty jsou i druhové: jeden den při 20 °C sníží u kapusty obsah vitamínu C asi o 12%, tj. víc než jeden týden skladování v chladničce. Hlávkové zelí lze uchovávat dokonce několik měsíců beze ztráty vitamínu C, při pokojové teplotě se obsah vitaminu C u brambor každý měsíc sníží o 15%.

2. Vzdušný kyslík

Vzdušný kyslík podporuje rozklad vitaminu C v závislosti na velikosti povrchu, tj. obnažených ploch potravin a v závislosti na délce tohoto působení. Z tohoto důvodu se doporučuje zeleninu krájet těsně před vložením do vařící vody nebo před konzumací. Ztráty můžeme snížit také tím, že zeleninu pouze rozkrojíme na větší kusy a nezvětšujeme tak zbytečně povrch zpracovávané suroviny. V nastrouhané zelenině poklesne množství vitaminu C za 15 minut až o polovinu.

Kombinace vlivu kyslíku a tepla na relativně velký povrch se uplatňuje například při přípravě bramborové kaše, kde dochází k největším ztrátám vitamínu C ze všech bramborových pokrmů. Nejmenší ztráty jsou při přípravě hranolků a z tohoto úhlu pohledu by to byla příprava doporučená.

3. Vyluhování ve vodě

Ztráty vitamínu C vyluhováním ve vodě jsou přímo úměrné ploše, která je ve styku s vodou, době ponechání potraviny ve vodě a množství použité vody. Tento vliv se často kombinuje s působením vysoké teploty (varem), ztráty při dlouhodobém vaření zeleniny mohou dosahovat až 60 %, při krátkodobém dušení jsou pouze 15 – 25 %. Vařením oloupaných brambor se sníží obsah vitaminu C o 30 – 50 % v závislosti na době vaření. Doporučuje se proto vařit zeleninu ve větších kusech nebo vcelku a neoloupanou v co nejmenším množství vody, vkládat ji do již vařící vody. Užitečné je také vaření zeleniny v páře. Nikdy bychom neměli ponechat brambory oloupané ve vodě delší dobu, natož přes noc (jako se to dělávalo a snad už nedělá? v restauracích).

4. Světlo

Ztráty působením světla jsou menší, nejsou však zanedbatelné. Ponecháme-li zeleninu či ovoce na slunci, klesá obsah vitaminu C dosti rychle o třetinu až polovinu, zatímco ve stínu ztráta činí pouze 15 %.

5. Čas – tj. doba skladování

Obsah vitaminu C klesá s časem. Při pokojové teplotě se obsah vitaminu C v bramborách sníží každý měsíc o 15 %, přes zimu ztratí brambory čtvrtinu až polovinu vitaminu C.

6. Způsob zacházení, tedy konzervace

Zmrazení je k vitaminům poměrně šetrné, ale záleží též na způsobu. Při pomalém zmrazování vznikají dlouhé krystaly vody, které trhají buněčnou stěnu a tak způsobují další nežádoucí změny, při rychlém zmrazení vznikají krystaly malé. Důležitý (i když méně) je i způsob rozmrazení. Při pomalém rozmrazení dochází k úniku vitaminů spolu s uvolněnou šťávou a nastává oxidace kyslíkem, čím delší dobu, tím hůř. Ztráty pak mohou dosáhnout až 60 %. Doporučený způsob rozmrazení je zeleninu vhodit do vroucí vody anebo na rozpálený tuk. Při rychlém a pečlivém zmrazení lze ztráty vitamínu udržet relativně nízké, takže hluboko zmrazená zelenina často vykazuje více vitamínu C než čerstvé ovoce a zelenina, které je skladováno mnohem kratší dobu.

Při sušení činí ztráty přibližně 40 % původně přítomného vitaminu C.

 

Nicméně chtěla bych ještě připomenout, že například u mrkve je příprava diskutabilní a záleží na tom, čeho chceme dosáhnout. Pokud bychom chtěli zachovat co největší množství vitamínu C, je to jasné: Krátce a rychle dusit nebo smažit velké kusy. Pokud bychom chtěli co nejvyšší množství vitamínu A, je lepší rozmělnění (tj, nastrouhat nebo rozmixovat) a dát mrkev na tuk, nejlépe máslo, protože vitamín A se rozpouští v tucích a vysoká teplota na něj nemá vliv.

Takže obecné principy, jak to funguje teď víme, pojďme se tedy podívat na konkrétní otázku šípků: Šípky zmrzly, Vy jste je sebrala, vymačkala dužninu, přisypala cukr a jistou dobu skladovala. Tato situace zahrnuje několik známých faktorů a několik neznámých faktorů.

Nevíme zda šípky zmrzly rychle či pomalu ani jak rychle či pomalu rozmrzaly a tedy jak moc byly narušeny (v přírodě probíhají změny spíše pozvolna než naráz). Nevíme jak dlouho po zmrznutí zůstaly ještě na keři (možná si vzpomenete?), čím déle, tím hůře pro obsah vitamínu C. Poté, co jste je vymačkala a smíchala s cukrem je důležité, při jaké teplotě byl výsledný produkt skladován a jak dlouho a případně i jestli na světle nebo ve tmě. Čím vyšší teplota a čím déle, tím nižší obsah vitamínu C.

Pokud byste měla celý proces pod kontrolou, tj. šípky natrhala ještě před mrazem, dala do mrazáku rychle zmrazit, poté rychle rozmrazila, zpracovala a snědla, troufám si tvrdit, že obsah vitamínu C by zůstal ve srovnání se šípky sušenými vysoký.

Jinak co se týká přesných čísel, nejsem schopna odpovědět, kolik jednotek vitamínu C výrobek obsahuje. Přesnou odpověď by mohla dát jen analýza obsahu vitamínu C v tom kterém konkrétním výrobku.

Ohledně obsahu dalších látek v šípcích zařadím brzy článek o růži šípkové.

Odpověď byla sepsána s použitím různých zdrojů z knih i internetu.

 
 
 

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Aloe vera "rostlina nesmrtelnosti" (18.02.2012)
Třezalková tinktura (16.08.2009)
Příprava domácích čajů z rostlin fermentací (09.06.2009)
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba L.) (22.05.2009)
Léčivé rostliny - botanická poradna 29. (15.04.2009)
Léčivé rostliny - botanická poradna 28. (28.03.2009)
Šanta kočičí jako léčivá rostlina (29.08.2008)
Léčivé rostliny - botanická poradna 27. (28.08.2008)
Léčivé rostliny - botanická poradna 26. (27.08.2008)
Léčivé rostliny - botanická poradna 24. (15.08.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - srpen (03.08.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - červenec (03.07.2008)
Léčivé rostliny - exkurze na Florenc (15.06.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - červen (03.06.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - květen (03.05.2008)
Léčivé rostliny - botanická poradna 23. (10.04.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - duben (03.04.2008)
Jedovatost pryšců (14.03.2008)
Pryšec mandloňovitý jako léčivá rostlina (14.03.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - březen (03.03.2008)
Violka vonná jako léčivá rostlina (20.02.2008)
Topolové recepty (06.02.2008)
Léčivé rostliny - botanická poradna 20. (05.02.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - únor (03.02.2008)
Topoly jako léčivé rostliny (31.01.2008)
Kuklík městský jako léčivá rostlina (21.01.2008)
Léčivé rostliny - sušení a skladování (15.01.2008)
Léčivé rostliny - obecné zásady sběru (05.01.2008)
Kalendář sběrače léčivých rostlin - leden (03.01.2008)
Léčivé koření 2. skořice (22.12.2007)
Jmelí jako léčivá rostlina (15.12.2007)
Léčivé rostliny - exkurze Háje (29.10.2007)
Řeřicha rumní (25.10.2007)
Pět P pýru plazivého (22.10.2007)
Léčivé koření 1. anýz (07.10.2007)
Léčivé rostliny - exkurze na Karlák v Praze (21.09.2007)
Bršlice kozí noha jako léčivá rostlina (03.09.2007)
Topinambur hlíznatý jako léčivá rostlina (22.08.2007)
Málo známé léčivé rostliny 14. (12.08.2007)
Aloisie, sporýš alojska (08.08.2007)
Kurz praktického poznávání léčivých rostlin (27.06.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 17. (25.04.2007)
Matthioli: O kopru zahradním (18.03.2007)
Matthioli: O rosmarýnu (11.03.2007)
Podběl jako léčivá rostlina (08.03.2007)
Matthioli: O mélí (27.02.2007)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (25.02.2007)
Léčivé rostliny - exkurze na brněnskou přehradu (20.02.2007)
Sedmikráska jako léčivá rostlina (16.02.2007)
Léčivé rostliny – exkurze do Lužánek (14.02.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 14. (12.02.2007)
Bedrník jako léčivá rostlina (11.02.2007)
Pastinák jako léčivá rostlina (04.02.2007)
Kontraindikace léčivých rostlin a některá další rizika (03.02.2007)
Bolševník obecný (22.01.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 13. (21.01.2007)
Moje zkušenosti s třezalkou (20.01.2007)
Léčivý strom v květináči (18.01.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 12. (17.01.2007)
Málo známé léčivé rostliny 13. (10.01.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 11. (07.01.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 10. (07.01.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 9. (07.01.2007)
Léčivé rostliny - botanická poradna 8. (02.01.2007)
Málo známé léčivé rostliny 12. (30.12.2006)
Léčivé rostliny - botanická poradna 7. (29.12.2006)
Málo známé léčivé rostliny 11. (26.12.2006)
Léčivé rostliny - botanická poradna 6. (22.12.2006)
Málo známé léčivé rostliny 10. (19.12.2006)
Málo známé léčivé rostliny 9. (12.12.2006)
Málo známé léčivé rostliny 8. (05.12.2006)
Léčivé rostliny - botanická poradna 5. (02.12.2006)
Málo známé léčivé rostliny 7. (28.11.2006)
Málo známé léčivé rostliny 6. (21.11.2006)
Aloe stromovitá Aloë arborescens Mill. (2.) (20.11.2006)
Pokojový žen-šen (18.11.2006)
Málo známé léčivé rostliny 5. (14.11.2006)
Málo známé léčivé rostliny 4. (07.11.2006)
Léčivé rostliny - botanická poradna 4. (03.11.2006)
Málo známé léčivé rostliny 3. (31.10.2006)
Málo známé léčivé rostliny 2. (24.10.2006)
Léčivé rostliny – botanická poradna 3. (22.10.2006)
Mocná zbraň na chřipku - třapatky (22.10.2006)
Léčivé rostliny – botanická poradna 2. (20.10.2006)
Málo známé léčivé rostliny 1. (17.10.2006)
Léčivé rostliny – botanická poradna 1. (15.10.2006)
Léčivé rostliny – botanická poradna (15.10.2006)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
26. 10. 2020:

Zdeněk Troška: "...budou dělat haury do chvíle, než jim zemře (na covid pozn.red.) někdo blízký, někdo, koho měli rádi. Mám pocit, že snad nesledují televizi a nevidí záběry ze všech států světa, kde je to stejné, ne-li horší. Musím chránit sebe a své blízké, to je přece moje povinnost a nějaké frajerské pózy nejsou namístě. Stejně mi vadí to věčné fňukání, že nebudou mít na nájem, na jídlo, na toto a tamto, že jsou finančně úplně na dně – ale hned jak se v červenci rozvolnilo, na 105 tisíc Čechů vyrazilo do Chorvatska k moři. A na to peníze najednou měli?..."

Celý článek...


25. 10. 2020:

Exsenátor Jan Veleba: " V nadcházejícím týdnu jde v podstatě o všechno a pokud se nezklidní situace ve společnosti a na postu ministra zdravotnictví se rychle neobjeví kvalitní osobnost, pak opoziční demoblok a mediotelevizní žumpa ČT využijí všech prostředků k likvidaci vládnoucího hnutí, speciálně premiéra Andreje Babiše. Pokud by se jim to podařilo, tak tato společnost končí...
Naše společnost je nemocná, ztratila se slušnost, ztratila se elementární úcta k jakýmkoliv hodnotám, ztratil se stud. Nenajdete normální slušnou diskusi, názor proti názoru, najdete jenom urážky, zesměšňování a útoky...
"

Celý článek...


25. 10. 2020:

Sociolog Petr Hampl: "Epidemii si nemůže řešit každý sám. Výsledek je závislý na spolupráci. Jenže jsme v situaci, kdy se lidem lže téměř neustále a téměř o všem. O migraci, dluzích, Evropské unii, školství, mezi- národních smlouvách a čemkoliv jiném vás napadne...
Být ekonomickou celebritou – to dnes znamená, že dobře vypadáte, máte kontakty v médiích, a dokolečka opakujete, že řešením všeho je snížení daní pro bohaté, snížení státních výdajů a deregulace. To se naučíte za dvě minuty. K tomu nepotřebujete číst složité studie v cizích jazycích...
"

Celý článek...


24. 10. 2020:

MUDr. Ivan David: "Vláda se nechala dotlačit k uvolnění opatření. Ti, kteří ji k tomu tlačili, dnes tvrdí, že vláda udělala chybu. Radit, jak se to dělat má, je o dost lehčí, než to dělat. To je ověřený fakt. Vláda musí vážit mnoho aspektů současně. Více chránit obyvatele a vystavovat se nelibosti, že jsou omezeni? Nezasahovat do podnikání, než do něj zasáhne virus, nebo ho omezit a vystavovat se hněvu a žádostem o odškodnění? Atd.
Vláda se neměla nechat dotlačit k „rozvolnění“, jenže kdo by uvěřil, že to pomohlo, když by následky nenastaly?… Koho odškodnit za újmu způsobenou vládou více a koho méně, neboť nelze dát všem stejně. Pokud by újmu způsobil nebržděný koronavirus, zase by to bylo přičítáno vládě, na koronaviru si nikdo nic nevezme...
"

Celý článek...


07. 10. 2020:

Ladislav Petráš: " Vůbec se nedivím USA, SRN VB a dalším zemím, že mají z Ruska strach. Vždyť žádný jejich občan by asi neustál to, co občané Ruska: Skripal a jeho dcera a jako poslední (zatím) případ Navalnyj. Ten prý odolal dokonce zdokonalenému Novičoku. To je opravdu hrozba zejména pro členské země NATO. Představte si, že takto chemicky odolný Rus přijede třeba do ČR a začne tady okolo sebe sypat Novičok (jako kdyby nestačil ten zpropadený ricin v kufru). No hrůza jen pomyslet... "

Celý článek...

Pozn. red.:  U všech afér, dezinformací i "informací" je vždy na místě stará otázka: Kdo z toho má prospěch?




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!