Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 31. 10. 2020     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
G. B. Stern:
Jak optimisté, tak pesimisté jsou přínosem pro společnost. Optimisté vynalezli letadlo, pesimisté padák.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Aktuální stav
(12. 01. 2018, 2880x)
Svět se mění
(19. 11. 2017, 2817x)
Naslouchejte si každou vteřinou
(02. 11. 2017, 2806x)
Váš rok
(02. 01. 2018, 2480x)
Mayský sněm promlouvá
(15. 11. 2017, 2435x)
Spojení duší
(23. 08. 2018, 2398x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Šťovík kyselý - kuchařské recepty


Ukázka z knihy - Recepty z planých rostlin - 16. 08. 2007 (15026 přečtení)

Pěstován především ve venkovských zahradách a sbírán v přírodě: Jako kuchyňská přísada se používá do polévek, na přílohy k masitým jídlům, do boršče, salátů, na náplně do pirohů, v konzervárenství, do omáček při rožnění masa, do majonéz. V ruské kuchyni je považován (štavelové listy) za jednu z nejpopulárnějších kořenných bylin pro příjemnou kyselou chuť; vysoký obsah vitaminu C a pro příznivý obsah minerálních látek včetně železa. Šťovík má být neutralizován mlékem, smetanou, sýrem. V našich podmínkách je třeba používat šťovíku do jídel jen občas.


Šťovíková polévka česká

400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1l8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar z kostí

Jemné listy šťovíku nakrájíme na kousky, osmažíme ve 30 g másla, přidáme vývar, petrželku, sůl, pepř a uvaříme doměkka. Potom proli­sujeme. Z 30 g másla a mouky připra­víme světlou jíšku, zředíme vývarem, dobře povaříme a spojíme s proliso­vaným šťovíkem. Znovu povaříme, přikořeníme, sejmeme z ohně a vmí­cháme žloutek rozkvedlaný ve smeta­ně. Podáváme s kostičkami ze žemle osmaženými na 10 g másla.

Srbská bramboračka se šťovíkem

400 g brambor, 1 l mléka, 2 dl kysané smetany, 1 lžíce šťovíku, 2 lžíce másla, 8tenkých krajíčků veky, sůl, pepř

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, rozšťoucháme a rozmícháme se svařeným mlékem a kysanou smeta­nou. Šťovík osmahneme na másle a přidáme do polévky. Dosolíme, do­pepříme. Na másle opečeme krajíčky veky (2 na osobu), vložíme do talířů a zalijeme polévkou.

Šťovíková omáčka česká

500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany, 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl

Šťovík nasekáme nebo umeleme a po­dusíme na másle. Zaprášíme moukou, osolíme, zředíme vývarem a pova­říme. Vlijeme smetanu a znovu pova­říme.

Šťovíková omáčka slovenská

8 lžic usekaného šťovíku, 2,5 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 dl zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru, 1,5 dl smetany, 1 lžíce mouky, sůl

Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, osladíme a povaříme. Za­hustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky. Necháme přejí tvarem. Na Slovensku se používá i šťovík zahradní.

šťovík kyselý Rumex acetosa, list

Šťovíkový nákyp

700 g šťovíku, 70 g másla, 150 g žemlovky, 4 vejce, mléko, sůl, pepř tuk a hrubá mouka na nákypovou formu

Žemlovku nakrájíme na plátky, poka­peme mlékem a necháme prosáknout. Očištěný a uvařený šťovík semeleme, máslo utřeme do pěny, přidáme po­stupně žloutky, pak šťovíka rozmělně­nou žemlovku, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu rozetřeme do vymaštěné a moukou vysypané náky­pové formy a upečeme ve voda lázni ve středně vyhřáté troubě. Upečený W kyp vyklopíme, přelijeme omáčkou a hned podáváme.

Omáčka: 2 žloutky, 2 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, sůl

Uvedené suroviny kvedláme ve vod­ní lázni až zhoustnou.

Šťovíková omáčka z údolí Loiry

150 g usekaného šťovíku, 2 lžíce cibule, 3 lžíce vermutu, 1 dl smetany, 1/2 lžičky citronové šťávy, sůl a pepř

Cibuli povaříme ve vermutu a teku­tinu zredukujeme na polovinu. Přidá­me smetanu a povaříme do zhoustnutí. Vložíme šťovík, sůl, pepř a krátce po­vaříme. Nakonec přidáme citronovou šťávu.

Plotice se šťovíkovou nápkou

800 g plotice, 4 pórky, 600 g šťovíku, petrželka, kerblík 2 vejce, 100 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, 50 g žemle, 4 dl bílého vína

Plotici oškrábeme, vykucháme a očis­tíme. Nápku si připravíme z žemle namočené ve 2 lžících vína, z hrsti šťovíku, zelené petrželky a kerblíku, nadrobno usekaných, soli, pepře, muškátového oříšku, celých ušle­haných vajec, jiker nebo mlíčí z ploti­ce a 30 g másla. Plotici naplníme a sešijeme. Očistíme a spaříme šťovík a pórky, necháme okapat a dáme do máslem vymazané zapékací formy. Celou plotici potřeme máslem a přidá­me ji do zapékací formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut a často podléváme. Podáváme na stůl v zapékací formě.

Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají maso a místo masového vývaru dají zeleninový.

Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
27. 10. 2020:

Profesor Ivo Budil: "Přiznám se, že neznám žádného novináře z Blesku, ale domnívám se, že nejde o poeticky naladěné a citlivé osoby chodící o půlnoci o samotě rozjímat na opuštěné hradby Vyšehradu o smyslu českých dějin. Ten člověk tam bezpochyby šel za určitým cílem, který splnil. Nenazýval bych ho jednoduše udavačem, protože prostě dělal svoji práci. Pan profesor Prymula náležel mezi mocné muže, kteří mají vlivné nepřátele. Podobné praktiky jsme v české politice zažili již mnohokrát, a to včetně svržení předsedy vlády. Pan profesor Prymula není prvním a ani zdaleka posledním, komu se něco podobného přihodilo...
Problém České republiky spočívá v tom, že mocenské jádro Evropské unie má zájem na tom, udržovat ji v polokoloniálním či periferním postavení, k čemuž slouží liberálně levicové a aktivistické politické strany, mainstreamová média a akademické kruhy. Jakýkoliv náznak lidového vůdce, který by české společnosti umožnil plně využít její potenciál, tedy musí být zničen či diskreditován.
"

Celý článek...


27. 10. 2020:

Jaroslav Štefec: Něco tady smrdí. A hodně. Akce, jejímž cílem byla likvidace Romana Prymuly a jeho odstavení z postu ministra zdravotnictví má všechny atributy klasické operace bezpečnostních služeb. Prolhané, plné podivností a postavené na písku. Takže kdybych si mohl tipnout, směřovaly by moje úvahy spíše než oblíbeným „směrem Moskva“ (případně Peking) daleko pravděpodobnější českou cestou, případně směrem k našim „spojencům“. Podivností typu „agenta s kufrem plným ricinu“ je víc než dost. Počínaje otázkou, kdo poslal fotografa bulvárního plátku v daný čas na dané místo, až po „podivné“ znalosti jistého Moravce, takto naduté a arogantní hlásné trouby antibabišovské tak zvaně „veřejnoprávní“ televize...
Ten, kdo celou akci připravil a naplánoval, rozhodně počítal s reakcí „antirouškařů“ a dalších obhájců „práva na vymření půlky národa“, samozřejmě té, v níž nebudou oni...

Celý článek...


26. 10. 2020:

Zdeněk Troška: "...budou dělat haury do chvíle, než jim zemře (na covid pozn.red.) někdo blízký, někdo, koho měli rádi. Mám pocit, že snad nesledují televizi a nevidí záběry ze všech států světa, kde je to stejné, ne-li horší. Musím chránit sebe a své blízké, to je přece moje povinnost a nějaké frajerské pózy nejsou namístě. Stejně mi vadí to věčné fňukání, že nebudou mít na nájem, na jídlo, na toto a tamto, že jsou finančně úplně na dně – ale hned jak se v červenci rozvolnilo, na 105 tisíc Čechů vyrazilo do Chorvatska k moři. A na to peníze najednou měli?..."

Celý článek...


25. 10. 2020:

Exsenátor Jan Veleba: " V nadcházejícím týdnu jde v podstatě o všechno a pokud se nezklidní situace ve společnosti a na postu ministra zdravotnictví se rychle neobjeví kvalitní osobnost, pak opoziční demoblok a mediotelevizní žumpa ČT využijí všech prostředků k likvidaci vládnoucího hnutí, speciálně premiéra Andreje Babiše. Pokud by se jim to podařilo, tak tato společnost končí...
Naše společnost je nemocná, ztratila se slušnost, ztratila se elementární úcta k jakýmkoliv hodnotám, ztratil se stud. Nenajdete normální slušnou diskusi, názor proti názoru, najdete jenom urážky, zesměšňování a útoky...
"

Celý článek...


25. 10. 2020:

Sociolog Petr Hampl: "Epidemii si nemůže řešit každý sám. Výsledek je závislý na spolupráci. Jenže jsme v situaci, kdy se lidem lže téměř neustále a téměř o všem. O migraci, dluzích, Evropské unii, školství, mezi- národních smlouvách a čemkoliv jiném vás napadne...
Být ekonomickou celebritou – to dnes znamená, že dobře vypadáte, máte kontakty v médiích, a dokolečka opakujete, že řešením všeho je snížení daní pro bohaté, snížení státních výdajů a deregulace. To se naučíte za dvě minuty. K tomu nepotřebujete číst složité studie v cizích jazycích...
"

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!