Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 30. 06. 2022     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Tiskový mluvčí George Bushe:
V prezidentské debatě můžete říct cokoliv chcete a bude to slyšet 80 milionů lidí. Pokud reportéři později zjistí, že kandidát nemluvil pravdu - no a? Bude to číst 200 lidí, možná 2 tisíce nebo 20 tisíc lidí.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Slávy dcera - Předzpěv
(08. 09. 2019, 1926x)
Odpočítávání se rozběhlo
(01. 03. 2021, 1856x)
Láska přebírá kontrolu
(01. 08. 2019, 1740x)
Následovat cestu duše
(10. 09. 2019, 1653x)
Klid léta
(13. 07. 2019, 1606x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Letní likéry Barbary Beckettové


Ukázka z knihy - Kuchařské recepty - 25. 07. 2008 (15790 přečtení)

Výborné recepty australské autorky.



Meruňkový likér
Je vynikající na pokapání vychlazených plát­ků pomerančů a grepů. Používáme k flambo­vání omelet, přidáváme do ovocných salátů a čerstvého nebo sušeného ovoce, na doletí zmrzlin nebo šerbetů. A samozřejmě na pití.
500 g meruněk
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
1/2 lusku vanilky
4 hrnky vodky
Meruňky rozpůlíme, ale pecky uschová­me. Každou půlku 5krát propíchneme jehlicí. Cukr s vodou svaříme. Meruňky s peckami a vanilkou dáme do větší skle­nice. Zalejeme cukerným roztokem a vodkou. Uzavřeme a necháme odležet 2 měsíce. Přecedíme do láhvi a může­me přidat 1/2 vanilky.
Množství: 8 hrnků
 
Broskvové brandy
Z broskví vybereme ty nejlepší na přípravu broskví v brandy a zbytek použijeme hro tento recept.
1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 lžíce pokrájeného zázvoru
1 kousek skořice
1 lžička celého pepře 4 hrnky brandy
Broskve nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Přidáme cukr, zázvor a dobře pro­mícháme. Naložíme do velké sklenice spolu se skořicí, pepřem a brandy. Uza­vřeme a necháme uležet dva měsíce. První měsíc se sklenicí několikrát potře­peme. Přecedíme přes jemné sítko do láhví, které uzavřeme, a měsíc necháme stát.
Množství: 4 a 1/2 hrnku
 
Ostružinový likér
Ostružiny po vyluhování podáváme ke zmrz­lině nebo je rozmixujeme, necháme zmrazit a použijeme na přípravu granity.
7 hrnků ostružin
2 hrnky medu
1 lžíce strouhaného muškátového oříšku
2 lžíce celého pepře
4 hrnky brandy
Ostružiny dáme do misky a jemně roz­mačkáme. Vmícháme med a koření. Ovoce naplníme do sterilizované skle­nice a přilejeme brandy. Uzavřeme a necháme vyluhovat dva měsíce. První měsíc s láhví několikrát potřeseme. Pře­cedíme přes jemné sítko do láhví a měsíc necháme uležet.
Množství: 5 hrnků
 
 
Třešňový likér
Podržíme-li skleničku s tímto likérem proti světlu, spatříme, jak nádhernou má barvu. Používáme velké černé třešně.
2 kg třešní bez kecek
1 hrnek cukru
1 vanilkový lusk
3 hrnky kirsche
Každou třešni 6krát propíchneme ten­kou jehlicí. Napomáhá to proniknutí cukru a alkoholu do ovoce. Do mísy dáme třešně, zasypeme cukrenm a dobře promícháme. Naklademe do větší sklenice, zalijeme kirschem a necháme 2 měsíce stát. První měsíc s láhví několikrát potřepeme. Přecedíme přes jemné sítko do sterilizovaných láhví.
Množství: asi 4 hrnky
 
Malinový nebo jahodový likér
Poléváme s ním pudinky a přidáváme do šerbetu z bobulovin. Jahodový likér připravujeme stejným způsobem.
500 g malin
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 /2 hrnku vody
4 hrnky pálenky nebo vodky
Maliny rozmačkáme a dáme do velké sklenice. Cukr s vodou vaříme 5 minut. Vychlazený sirup spolu s alkoholem nalejeme na maliny a 2 měsíce nechá­me vyluhovat. Procedíme do láhví a uzavřeme. Je připraven k pití.
Množství: 6 hrnků
 
Morušový gin
7 hrnků moruší bez stopek
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 lžíce koriandrových semen
4 hrnky ginu
Moruše v misce rozmačkáme. Cukr vaří­me s 1 hrnkem vody, až se rozpustí. Do velké sklenice vložíme moruše, koření, sirup a gin. Necháme 2 měsíce uležet. Přecedíme přes jemné sítko, nalejeme do sterilizovaných láhví a uzavřeme. Necháme ustát měsíc před otevřením. Množství: asi 5 hrnků
 
Kdoulový likér
6 kdoulí
1 a 1 /2 hrnku cukru
několik kapek mandlové esence
4 hrnky vodky
Kdoule rozřežeme na osminky a vloží­me do sterilizované sklenice. Z cukru a 1 hrnku vody připravíme sirup a nale­jeme spolu s esencí a vodkou na ovoce. Necháme stát 2 měsíce. Přecedíme přes jemné sítko, naplníme do sklenic a uza­vřeme.
Množství: asi 5 a 1/2 hrnku
 
Šalvějový likér
Bylinkové likéry se používají k lékařským úče­lům po mnoho století. Říká se, že šalvěj pro­dlužuje život, tak to vyzkoušejme.
1 hrnek šalvějových lístků, mohou být i s květy
2 hrnky cukru
4 hrnky vodky
Do sklenice dáme šalvějové listy a při­pravíme sirup z cukru a 1 hrnku vody. Nalejeme na šalvěj spolu s vodkou. Necháme vyluhovat dva měsíce. Proce­díme do sterilizovaných láhví a uzavře­me.
Množství: 5 hrnků
 
Anýzový likér
Anýz je velmi populární semeno na ochuco­vání alkoholu v mnoha zemích. Likér z anýzu používáme k ochucení ovocných zákusků nebo s rybím a kuřecím pokrmem.
4 hrnky tequily
1 /2 hrnku drcených anýzových semen
1 malý kousek skořice
2 lžíce koriandrových semen
2 hrnky cukru
1 /2 hrnku vody
Tequilu a koření dáme do větší sterilizo­vané sklenice. Vodu s cukrem vaříme, až se rozpustí. Nalejeme do sklenice a dobře zamícháme. Necháme měsíc vyluhovat a procedíme do láhví. Likér je připraven k pití.
Množství: 6 hrnků
 
Barbara Beckett: Vaříme z vlastních zásob

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!