Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 16. 09. 2021     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
A.J. Liebling:
Svoboda tisku patří tomu, kdo jej vlastní.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Párové duše
(01. 02. 2019, 2688x)
Zaměření na srdce
(30. 09. 2018, 2016x)
Světlušky
(18. 09. 2018, 1997x)
Čas uvést vše v pravdu
(10. 10. 2018, 1980x)
Co se děje kolem nás?
(03. 12. 2018, 1892x)
Kdo jsme?
(11. 11. 2018, 1845x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Merlíkové bochánky


Převzato - Recepty z planých rostlin - 28. 10. 2008 (7247 přečtení)

Recept z merlíku, inspirovaný našimi předky Slovany.



Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.

Doba přípravy zabere jen asi 1 hodinu a výsledkem Vám budou velice chutné a netradiční merlíkové bochánky. Tento recept velmi doporučuji všem k vyzkoušení.

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. 320 g listů (případně mladých lodych) merlíku bílého (lze použít jakýkoliv druh merlíku či lebedy, samozřejmě lze použít i špenát, ale ten zde v 9.-10. století nerostl)
  2. 170 g hladké bílé mouky a 170 g semleté jemné mouky  ( pokud nemáte kamený mlýnek použijte celozrnou mouku z obchodu, ale vlastní mouce se to nevyrovná)
  3. 100-150 g balkánského sýra  (může být i jiný druh, ale balkánský sýr si s merlíkem výrazně doplňuje chutě)
  4. hrst jemně drceného starého chleba  (lze nahradit strouhankou)  - množství závisí na hustotě směsi
  5. 3 ks vajíček
  6. 20 g másla
  7. sůl a koření (např. saturejku)

 

I.

 

Máte-li všechny ingedience k dispozici, je hlavním krokem nasbírání potřebného množství merlíku, který je u nás poměrně hojný na rumištích. Sbírají se buď listy časně z jara nebo i sečením omlazené rostliny. A to včetně lodyh s květními pupeny.

 

merlíkové bochánky 1

II.
  • Nádivka:
    1. Merlík nadrobno posekáme, posolíme a uvaříme z něj špenát. Vaříme jej asi 45 minut - tedy tak dlouho, aby nám vnikla hustá směs s minimem vody.
    2. Do špenátu přidáme nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr.
    3. Podle libosti špenát okořeníme (nám se osvědčila saturejka)
    4. Vše pořádně promícháme a zahustíme tak, aby nám vznikla tuhá pasta.
  • Těsto:
    1. Smícháme hladkou bílou s vlastní semletou mouku.
    2. Přidáme dva žloutky a kousek rozpuštěného másla.
    3. Pořádně těsto prohněteme a dle potřeby přidáváme teplou vodu, aby těsto bylo vláčné.
  • Fotogafie: Na fotogafii není přesný poměr - vídíte na ní těsto z 220 g mouky a pastu z 420 g merlíku.

 

merlíkové bochánky 2

III.
  1. Placičky:
    • Nejprimitivnější postup je ten, že z těsta uždibujeme kousky, které následně v ruce tvarujeme do placiček. Nám se osvědčily placičky o průměru 11 cm.
    • Jelikož neoplýváme zručností předků, můžeme na rozválení těsta použít váleček a prkénko. Snažíme se vyválet co nejtenší vrstvu, ze které si následně vyřezáváme kolečka.
    • Lze také použít různé moderní vykrajovací formy - chuť se sice nezmění, avšak vizuálně se oddálíme od slovanské kuchyně.
  2. Bochánky:
    1. Do středu vytvořených placiček přidáváme pastu a následně bochánky uzavřeme (slepíme k sobě přesahující části těsta).
    2. Množství pasty závisí na velikosti placiček - přibližně cca kávovou lžičku na placičky o průměru 11 cm.
    3. Pokud Vám nesejde na "historickém" vzhledu bochánků, tak si můžete pomoci různými moderními formami, které nám výrazně urychlí práci.
  3. Vaření:
    1. Bochánky vkládáme do vařící vody na cca 12 minut. Uvařené bochánky vystoupají samy k hladině - takže je můžeme postupně odebírat.
    2. O něco snažší (a dobově také obhájitelné) je vaření v horké páře. Kdy na hrnec položíme plátno s bochánky a ještě vše přikryjeme. V tomto případě vaříme bochánky cca 15 minut.
    3. Po uvaření bochánky vyjmeme a dáme na plátno nebo ošatku (ta se osvědčila), aby mírně oschly.
  4. Fotogafie: Právě uvařené bochánky.

 

merlíkové bochánky 3

IV.
  1. Po několika minutách při vyjmutí z vody/páry bochánky oschnou a schladnou - v té chvíli je náplň ještě příjemně teplá a můžeme se pustit do jídla.
  2. Bochánky z páry po schladnutí získají příjemnou tmavělesklou barvu.
  3. Bochánky lze jíst i po celkovém zchladnutí jako studené jídlo.
  4. Případně je lze ohřát v horké vodě a jako delikatesa jsou osmažené na tuku s cibulkou.
  5. Fotogafie: Merlíkové bochánky jsou připraveny k jídlu.

merlíkové bochánky 4

 


Dobrou chuť

Takto merlíkové bochánky připravovali staří Slované na svých hradištích: Výroba velkého množství bochánků je společenskou záležitostí. Hotové bochánky nahážeme do vroucí vody. Bochánky samy vyplavou na hladinu - jakmile budou uvařeny. Po vyjmutí z vody je necháme mírně zchladnout a okapat. Pro lepší chuť můžeme bochánky omastit osmaženou cibulkou a sádlem.

Slované 1 Slované 2 Slované 3 Slované 4 Slované 5



převzato z www.slovane.cz





 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
04. 09. 2021:

Komentátor Tomáš Vyoral: "...pravdou je, že soukromé a rodinné záležitosti by se v první řadě měly řešit mimo televizní kamery v uzavřeném kruhu. Pokud je tomu naopak, pak to zavání buď záměrnou bulvarizací, nebo třeba právě politickým bojem..."

Celý článek...


04. 09. 2021:

Mordechai Kedar: "Zrození džihádu je o dobytí Evropy prostřednictvím (většinou nelegálního) přistěhovalectví lidí s vyšší porodností než evropské národy. Pak vidíme něco jako povinnost jíst halali ve školách na západě, pokusy o umlčení kostelních zvonů nebo zavedení šaríje na veřejných prostranstvích v imigračních čtvrtích v západní Evropě. Musíme se probudit, pochopit, co se děje, a udělat nezbytné kroky, než bude příliš pozdě."

Celý článek...


28. 08. 2021:

Petr Žantovský: "...že jsou Piráti neomylní a pan Ferjenčík zejména. Všechno, co dělá, dělá dobře, ačkoli ho kolegové ze strany chtěli v reakci na pokles stranických preferencí odvolat z vedení volební kampaně, k čemuž nakonec nedošlo. On to nicméně vůbec nevyhodnocuje jako nějaký svůj problém nebo něco, co by zavinil. Je strašně bizarní, když někdo, kdo je odpovědný za nějakou záležitost, v tomto případě volební kampaň, nepřemýšlí o tom, co sám nebo jeho strana dělají špatně, nemá vůbec žádnou sebereflexi a na otázku, proč došlo k poklesu preferencí, odpovídá, že jednou z příčin je – cituji – výrazné zlepšení covidové situace a druhou dezinformace. Teprve pak říká, že ‚jsme i nějaké chyby udělali‘, i když nezmiňuje jaké..."

Celý článek...


27. 08. 2021:

Tomio Okamura:Lídryně koalice SPOLU Pekarová-Adamová opět lže jako když tiskne. Můj otec nikdy v ČR nežil, takže logicky nejsem a ani nemůžu být potomek migranta. Moje maminka byla občanem České republiy z Bystřice pod Hostýnem na Moravě, a já měl od narození československé občanství. Můj tatínek byl občan Japonska a nikdy nikam neemigroval. Ostatně, emigrovat ze supervyspělého demokratického Japonska, kde je desítky let průměrný plat v přepočtu kolem 90 tisíc korun měsíčně, ani nedává žádný smysl.

Celý článek...


15. 08. 2021:

Profesor Jan Keller: "Strana, která chce mít po volbách premiéra, může říct voličům, co si o nich myslí, teprve až po volbách. Tak to holt v průhledné politice funguje. Piráti nejsou rozhodně jediná strana, která tuto taktiku zvolila...
Myslím, že od předsedy Bartoše se během příštích týdnů dozvíme ještě spoustu dalších zajímavých věcí. Už prozradil, že kdysi cvičil judo s letošním olympijským vítězem. Možná se dozvíme, jak ve finále maratónu předběhnul Emila Zátopka a pak si šel zabruslit s Ondrejem Nepelou. Byla by škoda, pokud by takový talent nakonec skončil jako pouhý premiér...
"

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!