Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 28. 03. 2020     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Francouzský osvícený právník a spisovatel Françoise de Pitaval (*1673 - 1743):
Jakékoliv setkání s právem znamená katastrofu pro každého, ať je již vinen nebo ne.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Mayský sněm promlouvá
(01. 04. 2017, 2673x)
Probuďte svou vnitřní sílu
(22. 05. 2017, 2331x)
Otevřete dveře ke štěstí
(12. 04. 2017, 2297x)
Aktuální stav
(12. 01. 2018, 2270x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh
 
Předpověď pro ČR 1.den title= Předpověď pro ČR 2.den Předpověď pro ČR 3.den
 

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Merlíkové bochánky


Převzato - Recepty z planých rostlin - 28. 10. 2008 (6474 přečtení)

Recept z merlíku, inspirovaný našimi předky Slovany.



Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.

Doba přípravy zabere jen asi 1 hodinu a výsledkem Vám budou velice chutné a netradiční merlíkové bochánky. Tento recept velmi doporučuji všem k vyzkoušení.

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. 320 g listů (případně mladých lodych) merlíku bílého (lze použít jakýkoliv druh merlíku či lebedy, samozřejmě lze použít i špenát, ale ten zde v 9.-10. století nerostl)
  2. 170 g hladké bílé mouky a 170 g semleté jemné mouky  ( pokud nemáte kamený mlýnek použijte celozrnou mouku z obchodu, ale vlastní mouce se to nevyrovná)
  3. 100-150 g balkánského sýra  (může být i jiný druh, ale balkánský sýr si s merlíkem výrazně doplňuje chutě)
  4. hrst jemně drceného starého chleba  (lze nahradit strouhankou)  - množství závisí na hustotě směsi
  5. 3 ks vajíček
  6. 20 g másla
  7. sůl a koření (např. saturejku)

 

I.

 

Máte-li všechny ingedience k dispozici, je hlavním krokem nasbírání potřebného množství merlíku, který je u nás poměrně hojný na rumištích. Sbírají se buď listy časně z jara nebo i sečením omlazené rostliny. A to včetně lodyh s květními pupeny.

 

merlíkové bochánky 1

II.
  • Nádivka:
    1. Merlík nadrobno posekáme, posolíme a uvaříme z něj špenát. Vaříme jej asi 45 minut - tedy tak dlouho, aby nám vnikla hustá směs s minimem vody.
    2. Do špenátu přidáme nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr.
    3. Podle libosti špenát okořeníme (nám se osvědčila saturejka)
    4. Vše pořádně promícháme a zahustíme tak, aby nám vznikla tuhá pasta.
  • Těsto:
    1. Smícháme hladkou bílou s vlastní semletou mouku.
    2. Přidáme dva žloutky a kousek rozpuštěného másla.
    3. Pořádně těsto prohněteme a dle potřeby přidáváme teplou vodu, aby těsto bylo vláčné.
  • Fotogafie: Na fotogafii není přesný poměr - vídíte na ní těsto z 220 g mouky a pastu z 420 g merlíku.

 

merlíkové bochánky 2

III.
  1. Placičky:
    • Nejprimitivnější postup je ten, že z těsta uždibujeme kousky, které následně v ruce tvarujeme do placiček. Nám se osvědčily placičky o průměru 11 cm.
    • Jelikož neoplýváme zručností předků, můžeme na rozválení těsta použít váleček a prkénko. Snažíme se vyválet co nejtenší vrstvu, ze které si následně vyřezáváme kolečka.
    • Lze také použít různé moderní vykrajovací formy - chuť se sice nezmění, avšak vizuálně se oddálíme od slovanské kuchyně.
  2. Bochánky:
    1. Do středu vytvořených placiček přidáváme pastu a následně bochánky uzavřeme (slepíme k sobě přesahující části těsta).
    2. Množství pasty závisí na velikosti placiček - přibližně cca kávovou lžičku na placičky o průměru 11 cm.
    3. Pokud Vám nesejde na "historickém" vzhledu bochánků, tak si můžete pomoci různými moderními formami, které nám výrazně urychlí práci.
  3. Vaření:
    1. Bochánky vkládáme do vařící vody na cca 12 minut. Uvařené bochánky vystoupají samy k hladině - takže je můžeme postupně odebírat.
    2. O něco snažší (a dobově také obhájitelné) je vaření v horké páře. Kdy na hrnec položíme plátno s bochánky a ještě vše přikryjeme. V tomto případě vaříme bochánky cca 15 minut.
    3. Po uvaření bochánky vyjmeme a dáme na plátno nebo ošatku (ta se osvědčila), aby mírně oschly.
  4. Fotogafie: Právě uvařené bochánky.

 

merlíkové bochánky 3

IV.
  1. Po několika minutách při vyjmutí z vody/páry bochánky oschnou a schladnou - v té chvíli je náplň ještě příjemně teplá a můžeme se pustit do jídla.
  2. Bochánky z páry po schladnutí získají příjemnou tmavělesklou barvu.
  3. Bochánky lze jíst i po celkovém zchladnutí jako studené jídlo.
  4. Případně je lze ohřát v horké vodě a jako delikatesa jsou osmažené na tuku s cibulkou.
  5. Fotogafie: Merlíkové bochánky jsou připraveny k jídlu.

merlíkové bochánky 4

 


Dobrou chuť

Takto merlíkové bochánky připravovali staří Slované na svých hradištích: Výroba velkého množství bochánků je společenskou záležitostí. Hotové bochánky nahážeme do vroucí vody. Bochánky samy vyplavou na hladinu - jakmile budou uvařeny. Po vyjmutí z vody je necháme mírně zchladnout a okapat. Pro lepší chuť můžeme bochánky omastit osmaženou cibulkou a sádlem.

Slované 1 Slované 2 Slované 3 Slované 4 Slované 5



převzato z www.slovane.cz





 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
13. 11. 2019:

Tereza Spencerová: "Moralesova demise přišla pouhý týden poté, co zamítl německému koncernu těžbu lithia s tím, že lithium „patří bolivijskému lidu“… západní a prozápadní mainstream mezitím dál odmítá nazývat puč pučem, očividně podle pravidla, že co je dobré pro Západ, nikdy pučem nemůže být…"

Celý článek...


13. 11. 2019:

Advokát Jaroslav Ortman: "Jestli odkazem listopadu 89 má být, že neuznáváme svobodné volby, že neuznáváme vítěze voleb a že mají odstoupit pod tlakem ulice, tak potom organizátorům nejde o listopad. Pak jim jde v podstatě o revoluční únor 1948, kdy ulice diktovala a vytvářela akční výbory Národní fronty, zavírala lidi, svrhávala je z funkcí, advokáty vyhazovala z Advokátní komory. To je pro mě naprosto nepřijatelné a tyhle metody neuznávám. A tvrdím, že je to faleš, faleš, faleš, a pokud někdo vyzývá k takovým krokům, tak patří buď do blázince, nebo by se nad jeho výzvami měly zamyslet orgány činné v trestním řízení."

Celý článek...


05. 11. 2019:

Nekorektní blog Petra Kubáče: "klimatický summit" se stěhuje potřetí, tentokrát do Madridu. Ve Španělsku protesty nehrozí, protože v tomto "demokratickém" státě dostanete za pořádání referenda víc než v Jižní Americe za terorismus a vraždy. Takže letecké palivo přece jen bude spáleno. Pozoruhodná je situace Grety Thurnbergové, protože plout na plachetinici (i miliardářské kevlarové) Atlantikem do Evropy v listopadu je poukázka na smrt v bouři. Proto bude zlý skřítek šetřit CO2 tak, že přijme španělskou pomoc a pojede jejich velkou, železnou (patrně vojenskou) lodí s táákhle velkým naftovým motorem běžícím nepřetžitě během celé (více než) týden trvající cesty...

Celý článek...


01. 11. 2019:

Neviditelný pes: Pirátka Krausová se schází s trestně stíhaným šéfem reklamky JCDecaux Tenzerem, přičemž pirát Michálek se snaží svoji přítelkyni z maléru vytáhnout, což je zcela pochopitelné, důvody jsou zcela jasné, a odskákat to má z důvodů ne zcela pochopitelných Mikuláš Ferjenčík. Takto je to řečeno jazykem prostým.
Akutní případy Piráti zpravidla řeší bonzováním v Bruselu, ale v tomto případě to nepůjde. Musí si to vyřešit sami. Na to mají transparentní celopirátskou diskusi. Božínku… oni mají štěstí, že takové blbosti jsou mimo rozlišovací schopnost lidí, kteří chodí do práce, mají rodinu, řeší děti a složenky a na luštění ptydepe nemají čas. Aférku Krausové a Michálka a Tenzera nebudou voliči vnímat. Tu vnímají ti, kdo je nevolí, stejně to fungue s Babišem...

Celý článek...


31. 10. 2019:

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček: "Co dříve řekl učitel, nebo jiná obecně vážená osobnost, bylo bráno jako jisté měřítko hodnot, obecného vkusu a morálky. Kdo je dnes takovou osobností? Považuje se za ni každý a nazývá se to svobodou. Jsem vždy spíše pobaven, kolik ústavních právníků a politologů se objeví na sociálních sítích v souvislosti s jakýmkoliv právním nebo politickým problémem. Oni neříkají svůj názor, což by jistě bylo možné a vhodné, ale soudí jiné za to, že nesdílejí jejich představu o věci...
...poněkud přehlížíme tu část nenávistných projevů, které signalizují vážnější problémy ve společnosti. Sociální rozdíly nás mohou více ohrozit než nějaké výkřiky omezených hlupáků... Stovky milionů lidí žijí v naprosté chudobě, zatímco pár desítek miliardářů neví, kam s penězi...
"

Celý článek...


28. 10. 2019:

Hudebník Petr Štěpánek: "Bé bé bé, nepozvali nás na Hrad. Bů bů, to se řekneee! Jeden by i zaplakal. Už ale nedodávají, že kdyby je pozvali, pozvání by teatrálně odmítali, případně by zase ze slavnostního aktu demonstrativně odcházeli. Že, Mirko Stojedničko?" ...

Celý článek...


19. 10. 2019:

Komentátor Tomáš Vyoral: "Když se neznámá paní vyjádří na internetu vůči ilegálním imigrantům, nejvyšší státní zůstupce Pavel Zeman je pobouřen a angažuje se. Zatímco když starosta Řeporyjí Pavel Novotný opakovaně na internetu i jinde vyzývá a volá po smrti svých politických oponentů – konkrétních lidí, k močení na jejich hroby a bůhví k čemu, tak soudruh Zeman mlčí. Není hate speech jako hate speech..."

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!