Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 05. 08. 2020     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Karel Schwarzemberg:
Tragedií této země je skutečnost, že nemůžete věřit ani těm, které jste osobně podplatil

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Aktuální stav
(12. 01. 2018, 2588x)
Svět se mění
(19. 11. 2017, 2542x)
Naslouchejte si každou vteřinou
(02. 11. 2017, 2541x)
Nejsme připraveni
(27. 09. 2017, 2442x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Zdravá výživa

* Quinoa


JiHo - Zdravá výživa - 08. 12. 2009 (7044 přečtení)

Alternativní "obilovina" s vysokým obsahem bílkovin? Něco pro vegetariány i alternativní zemědělce - merlík čilský (Chenopodium quinoa) se v Andách pěstuje tisíce roků.



Jedná se o nenáročnou a odolnou vysokohorskou plodinu s téměř 6 tisíc let dlouhou tradicí, která od nepaměti představovala hlavní složku potravy obyvatel andské oblasti Jižní Ameriky. Semena mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují více celkových bílkovin (16 až 18 %, výjimečně i přes 20 % v sušině) než běžné obiloviny. Důležitá je jejich velmi příznivá skladba, protože nejvyšší podíl připadá na albuminy a globuliny, tedy na biologicky nejhodnotnější frakce. Vysokým obsahem esenciálních aminokyselin se quinoa podobá sóje. Oproti běžným obilovinám má vyšší obsah lysinu, nethioninu, cysteinu a treoninu. Zvýšený obsah histidinu je významný ve výživě kojenců a malých dětí. Neobsahuje a je proto vhodná na přípravu pokrmů pro celiatiky a některé další alergiky. Škrobu obsahuje semeno quinoy 58 až 68 % v sušině. Obsah tuků kolísá v rozmezí 4 až 9 % v sušině. Z mastných kyselin jsou nejvíce zastoupeny linolová (přes 50 % z jejich celkového množství) a olejová (20 %). Díky obsahu antioxidantům je olej z quinoy velmi stabilní.

Quinoa je také dobrý zdroj některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu i vitaminu C. V porovnání s běžnými obilovinami má nižší obsah pouze niacinu. Obsahue také mnohé minerální látky jako fosfor vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, mangan, síru a další, obsah ale kolísá podle vlastností půdy, na které rostlina vyrostla. Praním a obrušováním semen se obsah snižuje.

Quinoa má příjemnou oříškovou chuť a jemnou strukturu. Neupravovaná semena se mají před použitím na několik hodin namočit, aby se zbavila saponinů. Poté se voda vymění a semena se znovu máčejí. Vaří se podobně jako rýže ve dvojnásobném množství vody 14 - 18 minut.

Vařenou quinou můžeme podávat s medem, mandlemi, mlékem případně s ovocem ke snídani.
 
Quinoa se žampióny a fazolemi

Suroviny: jednu nakrájenou mrkev, na drobno nakrájenou cibuli, hrst mražených žampiónů či hlívy (když budou čerstvé, tím líp), dva šálky vařených fazolí (mohou být i černé z konzervy, ochucené) šálek propláchnuté quinoy, kostku bujónu, sůl a pepř.

Příprava: Do půl litru vody dáme jednu kostku bujónu, karotku, cibuli a houby. Až mrkev změkne, přidáme quinou a fazole (nemáte-li je vařené a konzervované, v tom případě je dodejte až na konec a nechte jen prohřát). Když se voda opět začne vařit, zmírníme oheň na minimum a vaříme asi 20 minut, dokud se voda neodpaří (jako u rýže). Na závěr ochutíme solí a pepřem, případně dalším oblíbeným kořením.
 

Quinoa se zeleninou a sýrem

Suroviny: 1 hrnek obilniny zvané quinoa, sůl, olej, 350 g brokolice, ½ sáčku mražené kukuřice, 1 větší rajče, bylinková sůl, špetka sušeného granulovného česneku, tvrdý sýr

Příprava: Nejdříve si dáme vařit quinou do 1,5 násobku osolené studené vody. Než quinoa změkne, trvá to asi 18 minut. Mezitím si připravíme zeleninu tak, že na rozpálený olej dáme na růžičky rozebranou brokolici, chvíli restujeme a pak k ní přidáme mraženou kukuřici. Ochutíme bylinkovou solí. Stáhneme plamen na minimum a s troškou vody dusíme doměkka. Přidáme pokrájené rajče a ještě chvilku vaříme. Nakonec vše posypeme špetkou sušeného česneku a vmícháme uvařenou quinou. Na talíři pokrm doplníme na proužky nakrájeným nebo nastrouhaným tvrdým sýrem.
 
Houbové rizoto s quinou a parmezánem

Suroviny: 250g quinoy, 300g lesních hub - směs (můžete nahradit žampiony), 1 cibule, olivový olej, česnek podle chuti, sůl (nejlépe mořská), petrželka, parmezán (můžete nahradit sýrem, který máte rádi)

Příprava: Nejprve si připravte quinou. Propláchněte a uvařte podle návodu v osolené vodě tvz. "al dente". V hrnci rozpalte olej a orestujete na něm cibulku nakrájenou na kostičky. Přidejte očištěné houby pokrájené na větší kousky a restujte dokud houby nebudou měkké. Potom ochuťte solí a česnekem. Smíchejte quinou a houbovou směs a vmíchejte jemně posekanou petrželku. Na talíři posypte sýrem. Doplňte čerstvou zeleninou a podávejte.
 
Quinoa pilaf

Suroviny: předem uvařená quinoa, olivový olej, cibule, mrkev, žampiony, čerstvý špenát nebo mangold, zelená jarní cibulka, sůl, sojová omáčka.

Příprava: Na olivovém oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nakrájenou na tenké proužky nebo tenké půlměsíčky, houby nakrájené na větší kousky nebo menší hlavičky nechané v celku. Trochu osolíme.

Smažíme do poloměkka, přidáme hrst špenátových listů nebo zelenou část listu mangoldu nakrájenou nahrubo a zelenou cibulku na tenká kolečka. Chvilku promícháváme, dokud listy nezvadnou.

Odstavíme z ohně a zakapneme pouze pár kapkami sojové omáčky. Vmícháme do quinoa. Kdo chce, může použít malé množství čerstvého nastrouhaného zázvoru a smazit jej od začátku s mrkví.

Dobrou chuť!

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 2,25 / Počet hlasů: 4] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 2 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
05. 08. 2020:

Spisovatel Vlastimil Vondruška: "Nejsem xenofobní, jsem Čech a vlastenec...
Mnohým z nás padli rodiče, prarodiče, příbuzní ve světových válkách 20. století. Bojovali za svobodu a bojovali proto, aby jejich rodiny mohly žít ve svobodných Čechách. Dnes se dozvídám, že není správné bránit vlast, je lepší se sebrat a odejít vyklidit prostor pro nově příchozí. To samozřejmě neznamená, že nechci pomoci potřebným lidem...
Od středověku do téhle země přicházeli cizinci a usazovali se tu v klidu míru a pohodě. Bylo k tomu potřeba dodržet tři základní podmínky: přijmout naši víru, ctít zákony českého království a živit se poctivě...
Asi mě vychovali divně, protože všechno to, co jsem miloval a v co jsem věřil, je dnes špatně. Za zločin vlastizrady je dnes naopak pokládáno vlastenectví...
"

Celý článek...


22. 07. 2020:

Spisovatel a etnolog Mnislav Zelený-Atapana: "Dřív byl v tramvaji či autobusu řidič, konduktér a revizor. Ve vlaku byl mašinfíra, konduktér a revizor. Každý se staral o svůj díl práce celého provozu. Jak začneme na jednu osobu navlékat další a další činnosti, abychom takzvaně ušetřili, nemohou se soustředit na tu svou hlavní činnost a mohou přijít závratné chyby a neštěstí..."

Celý článek...


24. 06. 2020:

Ekonomka Ilona Švihlíková: "Debata o euru se vede u nás velice povrchně. Jako kdyby jediným výsledkem eura bylo, že nemusíte do směnárny. Nebo nastupuje ‚ideologická úderka‘, kdo je proti euru, je čínský nebo ruský agent. Zcela se přitom ignoruje, jaké makroekonomické nerovnováhy euro vytváří – v EU dneska vlastně máme dvojí periférii, jižní a východní. Nehovoří se o tom, že euro zesiluje rozdíly mezi zeměmi, místo souladu přispívá k nárůstu šovinismu...
Část společnosti obsedantně nenávidí Rusko (a Čínu) a mají to jako svůj, často jediný, politický program. Tato mccarthyovská politika plní mnoho účelů – umožňuje vám útočit na každého, kdo má jiný názor, a pokusit se ho tímto způsobem umlčet, odstranit z politické konkurence...
Stupňování nelze vyloučit, protože je to karta, se kterou rády hrají veřejnoprávní média, takže se daným politikům pak zaručuje dostatečná mediální pozornost. Kromě nenávisti, kterou někteří prostě potřebují k životu, je potřeba vnímat i ekonomické zájmy. Jedním z hlavních cílů je bezesporu vyloučit ruské (a čínské) firmy ze zakázek, Dukovany počínaje, a uvolnit prostor pro jiné zahraniční ekonomické zájmy.
"

Celý článek...


21. 06. 2020:

Akce D.O.S.T.: Dost bylo Bruselu! Před 11 lety stála Akce D.O.S.T. v čele veřejných protestů proti ratifikaci Lisabonské smlouvy. Varovali jsme před společenskými důsledky eroze naší státní svrchovanosti a zesíleného útoku na naše tradice a občanské svobody. Nemýlili jsme se.
Dnes se nacházíme na dalším důležitém rozcestí.
Blížící se hospodářská krize, zesílená bezprecedentním „vypnutím“ globální ekonomiky na jaře letošního roku, má sloužit jako záminka k další centralizaci moci na úrovni EU. „Fond obnovy“ a projekt „EU nové generace“ zavádějí společné dluhy a unijní daně. Evropská unie se v případě uskutečnění této vize stane plnokrevným státem a její členské státy pouhými regionálními útvary. Význam voleb do národních parlamentů klesne na úroveň voleb do krajských zastupitelstev a politická svrchovanost České republiky se stane minulostí.
Je alarmující, že se o takto závažné věci nevede důkladná veřejná diskuse. Proto mnoho občanů naší republiky ani neví, co všechno je ve hře. Vyzýváme vládu České republiky a jejího premiéra, aby využili svého práva veta a projekt „EU nové generace“ důrazně odmítli.
V Praze dne 17. června 2020

Celá výzva...


21. 06. 2020:

Petr Žantovský: " Ve čtvrtek jsem se v iDnes dočetl, že tahle dvě veřejnoprávní média (Česká televize a Český rozhlas) společně iniciovala průzkum veřejného mínění, který se měl týkat existence a výše koncesionářských poplatků. A vítězně na nás z titulku křičí, že ‚Češi jsou pro zachování ´koncesionářský´ poplatků, výše je přiměřená‘. Už v titulku je chyba, chybí tam písmeno ch, nu ale dobrá, to se stane při rychlé práci. Nechme však titulek a pojďme na obsah...
Nešlo jen o zvýšení samotné, tedy generálním ředitelem
(ČT) opakovaně vyžadovanou nějakou další valorizaci. „Ale šlo i o rozšíření poplatků na jiné nosiče televizního kanálu, včetně telefonů, tabletů, počítačů a tak dále. Za všechno, čím můžete sledovat Českou televizi, byste měli platit. To by bylo opravdu úžasné. Vznikla by tu Česká televizní republika, velmi by to připomínalo středověkou daň z hlavy... "

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!