Recept proti jarní únavě, který si můžete připravit sami.
15 g vnitřní kůry jilmu dáme do půl litru vody, přivedeme k varu a mírně vaříme 20 minut. 10 min necháme zakryté stát a přecedíme. Tato denní dávka se pije na dvakrát, 250 ml před obědem a 250 ml před večeří.
Jilm u nás roste ve třech druzích: jilm vaz, jilm habrolistý, jilm drsný (synonyma jilm obecný, ladní, horský) pro léčebné účely se pokládají všechny druhy za rovnocenné. Nepodařilo se mi najít, jak je to s léčivými účinky pěstovaných druhů jilmů, takže raději nedoporučuji sbírat jilm v parku. Udává se podobné působení kůry olší – a to opět všech druhů, které u nás rostou, olše lepkavé, šedé i zelené.
Jilmová kůra se sbírá v březnu a dubnu, z mladých, i když ne úplně nejmladších větviček. Z kůry se oškrabe vrchní i střední část a ponechá se jen vnitřní část o tloušťce 0,5-1 mm. Suší se rychle.