Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 28. 03. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Karel Čapek:
Pravými otci zákonů jsou darebáci, ne právníci.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Základní kámen budoucnosti
(17. 06. 2021, 2053x)
Spojení s bytostmi Země
(29. 04. 2021, 1968x)
Vzkříšení víry a naděje
(05. 04. 2021, 1776x)
Trhliny v mlze
(30. 03. 2021, 1688x)
Důležitý mezník
(27. 05. 2021, 1570x)
Dveře do blízké budoucnosti
(16. 04. 2021, 1523x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Saláty se sýrem


Převzato - Kuchařské recepty - 23. 09. 2008 (7655 přečtení)

Recepty na letní saláty se sýrem.



Vaječný salát

8 natvrdo uvařených vajec podélně rozkrojených na polovinu, 6 lžic majonézy, 1/2 lžičky plnotučné hořčice, 16 kaparů, 5 středních rajčat nakrájených na kolečka, 1/2 hrnku nastrouhaného čedaru, 2 zelené cibulky nakrájené nadrobno, 5 listu hlávkového salátu, sůl, pepř.

Z uvařených vajíček vyndáme žloutky a bílky zatím dáme stranou. Žloutky dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř, dobře rozmícháme a vzniklou směsí naplníme bílky. Na talíře rozložíme listy hlávkového salátu, na ně položíme naplněná vejce ozdobená kapary a obložíme je plátky rajčat, které posypeme sýrem a zelenou cibulkou.

Rajský salát

Rajská jablíčka, kysanou smetanu, worchestrovou omáčku, citrónovou šťávu, malou špetičku soli, Balkánský sýr.

Rajčata nakrájíme na malé kousky, které přelijeme ochucenou smetanou, vytvořenou takto: do kysané smetany vešleháme worchester, citrónovou šťávu (na kelímek smetany stačí půl lžíce od obojího) a přisolíme lehce. Na vršek salátu patří strouhaný Balkánský sýr. Podáváme s kouskem celozrnného pečiva. Kysanou smetanu lze nahradit bílým jogurtem nízkotučným.

Sýrový salát s paprikami

4 papriky, 1 jablko, 1/2 citrónu, rajčata na obložení, 100g trvanlivého paprikového salámu, 250g ementálského sýra případně tvrdší plátkový sýr.

Sýr, papriky zbavené semen i jablko nakrájíme na nudličky a ihned zakapeme citrónem. Vše promícháme, doplníme oloupanou cibulí nakrájenou nadrobno, i stejně pokrájenou uzeninu. Nemusíme solit, dáme na talířky a přizdobíme nakrájenými rajčaty. Podáváme s pečivem

Celer s paprikami

1 větší celerová bulva, 2 mrkve, 1 lžíce rozkrájené pažitky, 2 paprikové lusky, sůl, pepř, citrónová šťáva a trochu cukru na dochucení, 2 lžíce oleje, 150g strouhaného tvrdého sýra.

Zeleninu opereme, oloupeme a papriky odjádříme. Celer nahrubo nastrouháme s mrkví a sýrem, papriku nakrájíme na nudličky a vše posypeme pažitkou. Olej, sůl, pepř a cukr rozšleháme s citrónovou šťávou na zálivku. Podáváme vychlazený s tmavým chlebem

Salát z Hermelínu s oreganem

2 Hermelíny, svazek mladé cibule, 2 snítky čerstvého nebo přiměřeně sušeného oregana, 4 lžíce oleje, sůl, vinný bylinkový ocet, trochu bílého vína.

Sýr nakrájíme na kostičky. Opláchnutou cibuli i s natí nakrájíme na kolečka. Oregano (otrhané lístky) přelijeme teplým olejem a necháme chvíli stát, pak přidáme sůl, ocet, víno, promícháme a nalijeme na sýr s cibulí, promícháme, přikryjeme a necháme v chladnu 2 hodiny odležet. Podáváme s tmavým chlebem.

Varianta : do nálevu můžeme přidat 1-2 nadrobno nakrájené feferonky.

Holandský zeleninový salát

Rajčata, okurky, papriky, tvrdý sýr, sůl, kari koření, jogurt s majonézou.

Rajčata, papriky, okurky a tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, přidáme trochu kari koření a všechno zamícháme. Pak si rozděláme jogurt s majonézou přidáme do mísy a promícháme (tím se všechno spojí). Podáváme jako přílohu k masu na rožni, k řízku, nebo samotné jenom s rohlíkem.

Rajčatový salát s Rokfórem

50g rokfóru nebo Nivy, 1 malá cibule, několik lžic kysaného mléka, 4 větší rajčata, listy salátu.

Do misky protřeme sítem sýr, přidáme jemně usekanou cibuli a tolik mléka, aby vznikla zahoustlá omáčka. Talířky vyložíme opranými a okapanými listy salátu a na ně rozložíme na plátky nakrájená rajčata. Přelijeme omáčkou a podáváme jako přílohu k různým pokrmům nebo chlebu s máslem.

Rajčatový salát s ementálem

400g tvrdých menších rajčat, 250g ementálu, 1 cibule, 150g majonézy, 2 dl kysané smetany, mletý pepř, zelená petrželka, citrónová šťáva, sůl.

Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy spolu s rajčaty a nadrobno nakrájenou cibulí. Majonézu smícháme se smetanou, přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu, nalijeme na salát a dáme do chladničky. Před podáváním posypeme pokrájenou petrželkou.

Fenyklový salát se sýrem

Pro 4 osoby 400g hlízového fenyklu, 1 jablko, 300g ananasu nebo pomeranče, 200g ementálu. Marináda: 200g bílého jogurtu, 1 lžíce slunečnicového oleje, na okořenění galgantový prášek nebo pepř, trocha pálivé papriky.

Sýr a Fenykl nakrájíme na nudličky. Ananas a jablko na kostičky, vše zalijeme jogurtovou marinádou.

 Převzato z http://www.blankaf.estranky.cz

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!