Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 22. 09. 2021     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Henry Wotton, britský diplomat (1659):
Velvyslanec je čestný muž, vyslaný za hranice, aby tam lhal ve prospěch vlasti.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Párové duše
(01. 02. 2019, 2706x)
Zaměření na srdce
(30. 09. 2018, 2027x)
Čas uvést vše v pravdu
(10. 10. 2018, 1988x)
Co se děje kolem nás?
(03. 12. 2018, 1902x)
Kdo jsme?
(11. 11. 2018, 1856x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Táborový jídelníček (1.)


JiHo - Kuchařské recepty - 27. 04. 2004 (9048 přečtení)

Další příklad jídelníčku z táborů jógy vám přinášíme tentokrát na pokračování. Najdete zde jak dávky surovin přepočtené na jednu osobu, tak i postupy přípravy.

Jídelníčky na týdenních soustředěních jógy nám mimo jiné mohou pomoci změnit nesprávné stravovací návyky. Koncentrační, meditační a energetizační techniky, fyzická cvičení a pobyt v přírodě zlepšují naši duševní rovnováhu, schopnost soustředit se a také přispívají k celkovému zklidnění. Následující jídelníček tomu byl přizpůsoben a usnadňuje proto zájemcům harmonický přechod na laktovegetariánskou stravu. Je ovšem nutné brát v úvahu, že zásadní změna stravovacích návyků je pro většinu lidí dlouhodobou záležitostí.

Pozor, tato dieta není určena pro trvalé stravování. Při dlouhodobém dodržování této diety by mohlo docházet k nedostatku některých živin. Také kalorická hodnota je poměrně nízká. Uvedený jídelníček tedy berte jako inspiraci a rozšiřte si jej podle zásad zdravé výživy.

Průměrný obsah živin pro jednu osobu na den

Energie

1500,0 kcal

Bílkoviny

60,0 g

Tuky

25,0 g

Sacharidy

268,75 g

Neděle

Večeře – Boršč a chléb

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Chléb

150,0

384,0

9,3

1,5

82,35

Zelenina

200,0

60,0

3,0

0,4

12,0

Olej

3,0

26,0

 

2,95

 

Kečup

3,0

3,5

0,12

0,03

0,74

Šlehačka

15,0

32,85

0,24

3,3

0,3

Sůl, citron, šfáva, bobkový list, nové koření

 

 

 

Celkem


506,35

12,66

8,18

95,39

Večeře: Bořšč

Pokrájenou zeleninu (kedlubnu, mrkev, petržel, celer na menší kostky, hlávkové zelí, kapustu na nudličky) podusíme s kořením na trošce oleje, až je měkká. Červenou řepu (celou) uvaříme zvlášť. Podušenou zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme kečup, citronovou šťávu, kyselé zelí, šlehačku a sůl. Polévku při podávání zdobíme na nudličky nakrájenou červenou řepou a zelenými bylinkami.

Pondělí
Předkrm

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Ovoce

100,0

55.O

0,7

0,3

10,0

Snídaně - Kukuřičná kaše

 

gramy

kcal

b(Ikoviny

tuky

sacharidy

Kukuřičná krupice

80,0

296,0

8,0

4,0

57,0

Kozinky

15,0

45,0

0,45

0,23

10,8

Cukr

5,0

19,5

 

5,0

 

Slunečnice

10,0

62,6

22

5,0

2,0

Ovoce

40,0

22,0

0,28

0,12

4,0

Kondenzované mléko

15,0

24,0

1,25

1,35

1,80

Skořice

 

 

 

 

 

Celkem

469,31

12,18

10,7

80,6

Oběd - Pohanka s rajskou omáčkou

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Pohanka

60,0

196,2

7,02

1,62

42,0

Olej

3,0

26,7

 

2,94

 

Zelenina

120,0

36,0

1,80

0,24

7,20

Lepek

20,0

72,0

16,0

 

2,0

Sůl

 

 

 

 

 

Celkem

 

321,6

24,82

3,82

51,20

Omáčka

 

 

 

 

 

Celozrnná mouka

20,0

712

3,32

0,58

14,28

Kondenzované mléko

20,0

32,0

1,66

1,80

2,40

Rajský protlak

10,0

10,0

0,36

 

2,24

Přírodní cukr

3,0

11,50

 

299

 

Olej

3,0

26,70

 

294

 

Bobkový list, nové koření, hřebíček

 

 

 

 

 

Celkem

 

153,1

5,79

4,49

240,1

Oběd celkem

4921

30,61

10,27

75,21

 

Večeře - Květák na mozeček

 

gramy

kcal

bílkoviny

tuky

sacharidy

Květák

150,0

30,0

2,55

0,15

5,10

Sojový pudr

15,0

52,05

5,38

3,09

4,50

Olej

3,0

26,10

 

294

 

Pečivo

150,0

384,0

9,3

1,5

82,35

Zelenina

100,0

30,0

1,5

0,2

6,0

Sůl, zeleninová nat, Iněné semínko

 

 

 

 

 

Celkem

 

521,15

18,73

7,88

97,95

Pondělí celkem

1538,35

62,22

29,15

263,76

 

Snídaně: Kukuřičná kaše

Ke kukuřičné krupici přidáme vodu v poměru 1:3-4. Vaříme 1/2 - 3/4 hodiny. Ochutíme přírodním cukrem, kondenzovaným mlékem, posekanými rozinkami a zdobíme směsí slunečnicových semen se skořicí a ovocem.

Oběd: Pohanková pečeně s rajskou omáčkou

Pečeně - pohanku spaříme a důkladně promyjeme. Zalijeme horkou vodou (1:1) a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme olej, hrášek, suchý lepek, koření a byliny. Ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a zapečeme.

Omáčka - na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1:3). Přidáme olej, koření, sůl, přírodní cukr a vaříme 20 ­30 minut (dle množství). Do hotové omáčky propasírujeme dušená rajčata, vmícháme rajský protlak, kondenzované mléko a krátce prohřejeme.

Večeře: Květák na mozeček a chléb

Sojovou mouku vaříme, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, najemno pokrájený uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem, sojovou omáčkou a zdobíme zelenými natěmi a bylinami.


 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
04. 09. 2021:

Komentátor Tomáš Vyoral: "...pravdou je, že soukromé a rodinné záležitosti by se v první řadě měly řešit mimo televizní kamery v uzavřeném kruhu. Pokud je tomu naopak, pak to zavání buď záměrnou bulvarizací, nebo třeba právě politickým bojem..."

Celý článek...


04. 09. 2021:

Mordechai Kedar: "Zrození džihádu je o dobytí Evropy prostřednictvím (většinou nelegálního) přistěhovalectví lidí s vyšší porodností než evropské národy. Pak vidíme něco jako povinnost jíst halali ve školách na západě, pokusy o umlčení kostelních zvonů nebo zavedení šaríje na veřejných prostranstvích v imigračních čtvrtích v západní Evropě. Musíme se probudit, pochopit, co se děje, a udělat nezbytné kroky, než bude příliš pozdě."

Celý článek...


28. 08. 2021:

Petr Žantovský: "...že jsou Piráti neomylní a pan Ferjenčík zejména. Všechno, co dělá, dělá dobře, ačkoli ho kolegové ze strany chtěli v reakci na pokles stranických preferencí odvolat z vedení volební kampaně, k čemuž nakonec nedošlo. On to nicméně vůbec nevyhodnocuje jako nějaký svůj problém nebo něco, co by zavinil. Je strašně bizarní, když někdo, kdo je odpovědný za nějakou záležitost, v tomto případě volební kampaň, nepřemýšlí o tom, co sám nebo jeho strana dělají špatně, nemá vůbec žádnou sebereflexi a na otázku, proč došlo k poklesu preferencí, odpovídá, že jednou z příčin je – cituji – výrazné zlepšení covidové situace a druhou dezinformace. Teprve pak říká, že ‚jsme i nějaké chyby udělali‘, i když nezmiňuje jaké..."

Celý článek...


27. 08. 2021:

Tomio Okamura:Lídryně koalice SPOLU Pekarová-Adamová opět lže jako když tiskne. Můj otec nikdy v ČR nežil, takže logicky nejsem a ani nemůžu být potomek migranta. Moje maminka byla občanem České republiy z Bystřice pod Hostýnem na Moravě, a já měl od narození československé občanství. Můj tatínek byl občan Japonska a nikdy nikam neemigroval. Ostatně, emigrovat ze supervyspělého demokratického Japonska, kde je desítky let průměrný plat v přepočtu kolem 90 tisíc korun měsíčně, ani nedává žádný smysl.

Celý článek...


15. 08. 2021:

Profesor Jan Keller: "Strana, která chce mít po volbách premiéra, může říct voličům, co si o nich myslí, teprve až po volbách. Tak to holt v průhledné politice funguje. Piráti nejsou rozhodně jediná strana, která tuto taktiku zvolila...
Myslím, že od předsedy Bartoše se během příštích týdnů dozvíme ještě spoustu dalších zajímavých věcí. Už prozradil, že kdysi cvičil judo s letošním olympijským vítězem. Možná se dozvíme, jak ve finále maratónu předběhnul Emila Zátopka a pak si šel zabruslit s Ondrejem Nepelou. Byla by škoda, pokud by takový talent nakonec skončil jako pouhý premiér...
"

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!