Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 10. 2021     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Paul Kingsnorth :
Obávat se, že po kolapsu současné civilizace se dostanou k moci psychopaté, je omyl. Ti nám už přece dávno vládnou!

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Párové duše
(01. 02. 2019, 2817x)
Co se děje kolem nás?
(03. 12. 2018, 1953x)
Kdo jsme?
(11. 11. 2018, 1910x)
Aktivujte sami sebe
(24. 11. 2018, 1845x)
Celý svět pohlédne vzhůru
(02. 12. 2018, 1837x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Topinambur hlíznatý - kuchařské recepty


Ukázka z knihy - Recepty z planých rostlin - 19. 08. 2007 (58379 přečtení)

Vytrvalé vysoké byliny s poměrně málo rozvětveným kořenovým systémem, na němž jsou bramborům podobné podzemní hlízky. Terčové květy jsou žluté a početné. Velmi stará a delikátní zelenina nasládlé chuti. Po oškrabání hlízky namáčíme do okyselené vody, jinak zčernají. Používáme na saláty, v polévkách, dušené, smažené, zapékané.



Polévka z topinamburů

1/2 šálku sekané cibule, 3 šálky vařených topinamburů, 6 šálků netučného kuřecího vývaru, 2 šálky smetany, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce krájené pažitky

Do vařícího vývaru vložíme cibuli a oloupané na jemné plátky nakrájené topinambury. Vaříme asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Polévku můžeme podávat studenou nebo teplou.

Topinambury dušené s máslem

500 g topinamburů, 50 g másla, sůl

Pokrájené, osolené topinambury dusí­me na másle pod pokličkou. Před podáváním zalijeme zpěněným más­lem a osolíme.

Slunečnice topinambur - květ

Topinambury zapečené

500 g topinamburů, 50 g másla, sůl, žloutek, 2 dl mléka, 50 g tvrdého sýra

Na másle pod pokličkou udusíme na­krájené topinambury. Prolisujeme je, spojíme žloutkem rozkvedlaným v mlé­ce a osolíme. V zapékací formě, vy­mazané tukem, zapékáme se strouha­ným sýrem několik minut v troubě. Podáváme se zeleninou.

Placky z topinamburů

500 g topinamburů, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, cibule, sůl, pepř olej na smažení

Topinambury očistíme, nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl, drobně na­krájenou cibuli, pepř a dobře pro­mícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi klademe těsto, rozetřeme a opékáme oboustranně dorůžova.

Topinambury vařené

600 g topinamburů, 50 g másla, 30 g tvrdého sýra nebo strouhanky, ocet, sůl

Oškrábané topinambury vkládáme do okyselené vody. Rozkrájíme je na půlky až čtvrtky. V osolené vodě je vaříme asi 15 minut. Podáváme se smaženou strouhankou nebo strouha­ným sýrem a polité máslem.

Pochoutka z topinamburů a rajčat

500 g rajčat, 500 g na kostičky nakrájených topinamburů, 50 g másla, 1 cibule nakrájená na kostičky, 2 stroužky jemně posekaného česneku, 1 lžička sekané bazalky, sůl, mletý pepř a 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání

Rajčata vložíme na chvíli do horké vody a po vyjmutí necháme ochlad­nout. Mezitím v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazal­ku a všechno opražíme. Pak přidáme topinambury, promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupáme, trochu rozmělníme vidličkou, přidá­me k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném ohni. Upra­víme do hlubokých talířů a posypeme sekanou petrželkou.

Berlínský topinamburový salát

3 šálky topinamburů, 4 plátky slaniny, 1l2 šálku jemně pokrájené cibule, 1/4 šálku estragonového octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře

Na drobně pokrájené slanině osmah­neme cibuli. Přidáme uvařené, olou­pané a na plátky nakrájené topinam­bury, promícháme, osmahneme a zali­jeme octem. Přidáme cukr, sůl a pepř. Salát podáváme teplý k pečením.

Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají slaninu a místo masového vývaru dají zeleninový.

Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 3,25 / Počet hlasů: 4] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 5 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
14. 10. 2021:

Tato reportáž Jozefa Banáše o cestě na Krym rozhodně stojí za přečtení. Aneb není všechno tak, jak nám to média tlačí do hlavy:

Ako som na Kryme hľadal partizánov, alebo ako vyvolala rusofóbia prvú svetovú vojnu


12. 10. 2021:

Petr Hampl: "Koalice globalistických stran dostala mandát k tomu, aby zavedla všechny ty hrůzy, které vidíme v západní Evropě. Všudypřítomná stupidní politická korektnost, agresivní neziskovky běžně přecházející až k fyzickému přepadání, zatýkání za názor, masová muslimská migrace, preference islámu nad domácími zákony a nově také zelený úděl směřující k tomu, že životní úroveň většiny obyvatel spadne někam na úroveň velké krize z 30. let. Samozřejmě likvidace zbytků politické samostatnosti, vyplácení odškodného Němcům za protektorát, odstranění českého dějepisu ze škol a mnoho dalšího. Jestli byly české země až dosud krmelcem západního světa, tak počkejte, co uvidíte za vlády demobloku a Pirátostánu."

Celý článek...


10. 10. 2021:

Vidlák: "Fiala jel na programu Antibabiš. Za Antibabiše dostal všechny ty svoje hlasy. Nedostal je, protože je chytrý, protože je schopný, protože ví co chce. Tohle téměř nikoho z jeho voličů vlastně nezajímalo. Domoblok byl zvolen především proto, že Babiš spoustu lidí štval a ti se teď radují, protože vyhráli. Babiš je poražen a odstaven. Pro tohle šli k volbám tohle hodili do urny a tohle se jim splnilo.
Demoblok prostě nemůže udělat nic jiného, než se od Babiše odvrátit. Nemůže udělat nic jiného než se chopit vlády se svojí většinou. Kdyby byť jen minutu uvažovali o koale s Babišem, tak jsou v tu ránu na svých trpaslických preferencích. Babiš raus. To je heslo dne. Tohle je hlavní leitmotiv voleb. Babiš musí pryč. Ekonomika či budoucnost této země v tom nehrála žádnou roli. Kýženého ráje bude dosaženo už tím, že Babiš nebude ve vládě...
...Námět k přemýšlení jim
(voličům) dá Fiala a jeho skvadra azůra. Vláda sebevrahů. Vláda, která nemá šanci prakticky nic udělat, která bude žít z Antibabiše, ale vzhledem k blízké budoucnosti jim to moc dlouho nevydrží."

Celý článek...


09. 10. 2021:

Jaroslav Štefec: "Rád bych touto cestou veřejně poděkoval dlouholeté (podle jejího vlastního přiznání) agentce BIS a pracovnici Člověka v tísni Pavle Holcové, jakož i jí založenému, zahraničními penězi těžce dotovanému webu Investigace.cz, za získání dalších několika procent hlasů pro ANO Andreje Babiše..."

Celý článek...


09. 10. 2021:

Erik Best: "Pavla Holcová uvedla, že Investigace.cz bude chránit zdroje svých informací. Od ní tedy nezjistíme, která zpravodajská služba stojí za Pandora Papers..."

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!