Z teplé vody, droždí a trochy celozrnné mouky připravíme kvásek. Po vykynutí přidáme vejce, zbytek mouky, pomleté ovesné vločky, pšeničné klíčky, sůl, česnek a majoránku a necháme vykynout. Do hrnce dáme dusit mrkev s trochou vody, olejem a solí. K podušené zelenině přidáme zbytek vody. Když začne vařit, děláme lžící nebo přes síto na halušky knedlíčky. Po uvaření dochutíme kořením a přidáme nakrájenou petrželovou nať, pažitku apod. Pondělí - snídaně: Sýrová pomazánka + pečivo
Na struhadle postrouháme tvrdý sýr a jablko. Dochutíme lněným semínkem, zelenou natí, případně kečupem, curry, křenem apod. Podáváme s topinkami (bez tuku) a syrovým zeleninovým salátem. Pondělí - oběd: Ovocná polévka a jáhlový nákyp Polévka
Nákyp
Polévka: podusíme ovoce s kořením, smícháme s přírodním cukrem a s uvařeným agarem nebo maizenou, rozmíchanou v troše studené vody. Krátce povaříme. Jáhlový nákyp: nejdříve jáhly 3x spaříme a potom povaříme asi ½ hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na olejem vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhel a na ně vrstvu jablek s přírodním cukrem a skořicí. Horní vrstvu vytvoříme zbytkem uvařených jáhel. Pečeme asi ½ hod. při teplotě 150 - 170°C. Pondělí - večeře: Brambory s karotkou, hráškem a lepkem.
Na malé kostičky nakrájíme karotku, smícháme s hráškem a dusíme. Podušenou zeleninu zalejeme teplou vodou a zahustíme opraženou moukou. Dochutíme kondenzovaným mlékem, přírodním cukrem, máslem a citronem. Jako přílohu podáváme uvařené brambory s kmínem a lepkem, který nejdříve uvaříme, nakrájíme na malé kousky a ještě podusíme na troše oleje s kmínem, sojovou omáčkou a lněným semínkem. Úterý - snídaně: Kukuřičná kaše
Do hrnce dáme vařit vodu, do vařící vody pomalu za stálého míchání sypeme kukuřičnou krupici a povaříme do měkka (asi 20 minut).Po uvaření přidáme spařené hrozinky, přírodní cukr a kondenzované mléko. Podáváme s dušeným ovocem a sypeme skořicí. Úterý - oběd: Zapečená rýže + zelný salát
Večer řádně promyjeme rýži a namočíme. Ráno rýži uvaříme se solí, olejem a kořením. Po uvaření rýži smícháme se zeleninou, ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a kořením a zapečeme. Podáváme se zelným salátem. Úterý - večeře: Zeleninový guláš + pečivo
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky a na nudličky a podusíme s kořením na oleji do měkka. Potom zalijeme horkou vodou, ochutíme kořením, sojovou omáčkou a kečupem. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami. Středa - snídaně: Pohanková pomazánka + pečivo
Pohanku opražíme na sucho, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Smícháme s cibulí zesklovatělou na oleji, kečupem a kořením. Můžeme přidat zelenou petrželku nebo jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem a čerstvou zeleninou. Středa - oběd: Ovocné knedlíky s mákem
Příprava kvásku: Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout. Příprava těsta: Do mísy dáme celozrnnou, sojovou a hrubou mouku, cukr, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na válečky, ze kterých krájíme stejné dílky o váze asi 50 g. Dílky roztlačíme, naplníme očištěným ovocem, zabalíme a necháme kynout na vále. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme, omastíme olejem a posypeme posypkou. Středa - večeře: Kedlubnové brambory s tvarohem
Pokrájené brambory uvaříme. Kedlubny oloupeme, pokrájíme na kostičky, podusíme a ještě trochu osmahneme na oleji. Brambory a kedlubny smícháme, přidáme rosovické koření a lněné semínko. Sypeme strouhaným tvarohem a zelenou petrželkou, podáváme s čerstvou zeleninou. Čtvrtek - snídaně: Rýžová kaše s kokosem
Čtvrtek - oběd: Sekaná ze sojové drti, brambory, zeleninový salát
Večer namočíme sojovou drť, pšeničné a ovesné vločky. Druhý den přidáme vejce a koření, zamícháme a dáme na olejem vymazaný plech a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem nebo s bramborovým salátem. Čtvrtek - večeře: Květák na mozeček + pečivo
Sojovou mouku vaříme s vodou, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, na jemno nakrájený a uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem a sojovou omáčkou. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami. Pátek - celý den: půst, nebo rýžová dieta (možnost zvolit podle vlastního uvážení) Sobota - snídaně: Kaše z pšeničného mica
Mico smícháme s vlažnou vodou, přidáme spařené hrozinky, cukr, kondenzované mléko a prohřejeme. Zdobíme skořicí, dušeným ovocem a slunečnicovým semínkem. Sobota - oběd: Pohanka s rajskou omáčkou
Pečeně: Pohanku spaříme a důkladně promyjeme, zalijeme horkou vodou a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme zeleninu a koření a zapečeme. Omáčka: Na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1 : 3). Do hotové omáčky přidáme vývar z koření, rajský protlak a kondenzované mléko a krátce prohřejeme. Sobota - večeře: Kukuřičné flameri
Uvaříme kukuřičnou krupici s vodou v poměru 1 : 4, přidáme trochu maizeny rozmíchané ve studené vodě nebo rozvařený agar a krátce povaříme. Přidáme cukr a dáme do misek, které jsme předem vychladili studenou vodou. Při podávání zdobíme šlehačkou a dušeným ovocem. Neděle - snídaně: Jáhlová kaše
Jáhly 3x spaříme a uvaříme do měkka. Přidáme cukr, hrozinky, opražené klíčky a kondenzované mléko. Zdobíme dušeným ovocem a skořicí. Neděle - balíček na cestu: Falešná vejce se sušenými kvasnicemi + chléb
Sojovou mouku smícháme s vodou a vaříme na mírném plameni na hustou kaši. Ke konci vaření nasypeme do kaše sušené kvasnice a dochutíme sojovou omáčkou a rosovickým kořením. Podáváme s opečeným chlebem a syrovou zeleninou.
Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na
Související články:
Celý článek |
Zpět |
Komentářů: 0 |
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010) Vegetariánské polévky (02.09.2010) Recepty z Biozahrady (29.04.2010) Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009) Jablečný dortík (18.11.2008) Merlíkové bochánky (28.10.2008) Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008) Saláty s ovocem (05.10.2008) Zelená hořčice (02.10.2008) Saláty pro masožravce (28.09.2008) Saláty se sýrem (23.09.2008) Zelné saláty (20.09.2008) Letní zeleninové saláty (15.09.2008) Čajová polévka (06.09.2008) Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008) Vltavínové recepty (19.08.2008) Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008) Hermelínové recepty (09.08.2008) Grenadýrský pochod (28.07.2008) Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008) Vaječná tlačenka (06.05.2008) Obrácené koláče (05.05.2008) Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008) Slané koláče (12.12.2007) Něco dobrého.. (11.12.2007) Švestkové úlety (24.08.2007) Další recepty z topinambur (21.08.2007) Černý bez - bezinky (13.08.2007) Nakládané ovoce (31.07.2007) Brambory se zeleninou (23.07.2007) Webmasterova pochoutka (21.07.2007) Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007) Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007) Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007) Šalamoun (04.05.2007) Šoulet (27.04.2007) Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007) Pomazánka mňamka (25.03.2007) Císařova pochoutka (20.03.2007) Komínský plněný lančmít (15.03.2007) Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007) Celerová polévka (07.03.2007) Polévka z brambor (02.03.2007) Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007) Špaldový pudink (20.02.2007) Zeleninová krémová polévka (16.02.2007) Ledvinky speciál (13.02.2007) Maláí ze sójového masa (12.02.2007) Kotlety s omítkou (10.02.2007) Inspirace do kuchyně (04.02.2007) Ořechová polévka (02.02.2007) Orientální salát (01.02.2007) Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007) Kedlubnový salát (29.01.2007) Šípkový nápoj (28.01.2007) Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007) Trojsýrová žemlovka (27.01.2007) Rozbuchy (26.01.2007) Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007) Zelerová polievka netradične (24.01.2007) Kuře na zelí (24.01.2007) Jablkový závin od Marie (21.01.2007) Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007) Ovesné cukroví (17.12.2006) Pudinkové dortíčky (16.12.2006) Sojové maso na karí (06.11.2006) Banánové opojení (02.11.2006) Sójové maso 2. (02.06.2006) Sojové maso (31.05.2006) Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006) Jamajská banánová kaše (28.12.2005) Ital recepty (2.) (15.12.2005) Ital is Vital (13.12.2005) Ital recepty (1.) (13.12.2005) Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005) Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005) Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005) Řasy potravinou (02.09.2005) Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004) Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004) Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004) Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004) Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004) Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003) ![]() ![]() Komentovat článek Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.
|
|
Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce. |