Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 13. 05. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Nositel Nobelovy ceny v oboru lékařství D. Varelly, onkolog z Brazílie:
V dnešním světě se investuje pětkrát víc do léků na mužskou potenci a do silikonů pro ženy, než do léčení pacientů trpících Alzheimerovou chorobou.
Proto budeme mít za pár roků stařenky s velkým poprsím a stařečky s tvrdým penisem, ale nikdo z nich si nebude pamatovat, na co to je.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Základní kámen budoucnosti
(17. 06. 2021, 2134x)
Důležitý mezník
(27. 05. 2021, 1649x)
Cesta za duhou
(09. 06. 2021, 1523x)
Co se po nás chce?
(01. 07. 2021, 1346x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Vegetariánský jídelníček


JiHo - Kuchařské recepty - 10. 11. 2003 (24358 přečtení)

Když mluvíme o zdravé výživě, je nutné také myslet na vyvážený a pestrý jídelníček. Takže přinášíme příklad na celý týden - pamětníci táborů bhakti-jógy v Přešovicích si zavzpomínají...

Příklad táborového jídelníčku

(dávky jsou přepočteny na 1 osobu a pokud není uvedeno jinak, jsou množství uváděna v gramech)

Neděle - večeře: Knedlíčková polévka + pečivo

mrkev 60 g
voda 53,6
olej 0,2
sůl
2
voda
180
droždí 2,25
voda 10
ovesné vločky pomleté 5
pšeničné klíčky 1,5
celozrnná mouka 10
vejce 0,125 ks
česnek 0,45
majoránka 0,08
sůl
0,16
kurkuma 0,2
staročeské koření
0,2
pečivo 150

Z teplé vody, droždí a trochy celozrnné mouky připravíme kvásek. Po vykynutí přidáme vejce, zbytek mouky, pomleté ovesné vločky, pšeničné klíčky, sůl, česnek a majoránku a necháme vykynout.

Do hrnce dáme dusit mrkev s trochou vody, olejem a solí. K podušené zelenině přidáme zbytek vody. Když začne vařit, děláme lžící nebo přes síto na halušky knedlíčky. Po uvaření dochutíme kořením a přidáme nakrájenou petrželovou nať, pažitku apod.


Pondělí - snídaně: Sýrová pomazánka + pečivo

eidam 50
jablko 40
pečivo 100
zelenina 100

Na struhadle postrouháme tvrdý sýr a jablko. Dochutíme lněným semínkem, zelenou natí, případně kečupem, curry, křenem apod. Podáváme s topinkami (bez tuku) a syrovým zeleninovým salátem.


Pondělí - oběd: Ovocná polévka a jáhlový nákyp

Polévka

ovoce 60 g
přírodní cukr 20
agar (maizena) 5

Nákyp

jáhly 80
ovoce 60
přírodní cukr 10
hrozinky 20
ořechy 10
olej 1
skořice 0,3
voda 140

Polévka: podusíme ovoce s kořením, smícháme s přírodním cukrem a s uvařeným agarem nebo maizenou, rozmíchanou v troše studené vody. Krátce povaříme.

Jáhlový nákyp: nejdříve jáhly 3x spaříme a potom povaříme asi ½ hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na olejem vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhel a na ně vrstvu jablek s přírodním cukrem a skořicí. Horní vrstvu vytvoříme zbytkem uvařených jáhel. Pečeme asi ½ hod. při teplotě 150 - 170°C.


Pondělí - večeře: Brambory s karotkou, hráškem a lepkem.

brambory 300
hrášek s karotkou 75
kondenzované mléko 20
hladká mouka 10
přírodní cukr 2
máslo 5
lepek 15
olej 2
kmín, sůl, citron, lněné semínko, sojová omáčka  

Na malé kostičky nakrájíme karotku, smícháme s hráškem a dusíme. Podušenou zeleninu zalejeme teplou vodou a zahustíme opraženou moukou. Dochutíme kondenzovaným mlékem, přírodním cukrem, máslem a citronem.

Jako přílohu podáváme uvařené brambory s kmínem a lepkem, který nejdříve uvaříme, nakrájíme na malé kousky a ještě podusíme na troše oleje s kmínem, sojovou omáčkou a lněným semínkem.


Úterý - snídaně: Kukuřičná kaše

kukuřičná krupice 40
voda 310
mléko kondenzované 25
cukr 15
hrozinky 15
ovoce 40

Do hrnce dáme vařit vodu, do vařící vody pomalu za stálého míchání sypeme kukuřičnou krupici a povaříme do měkka (asi 20 minut).Po uvaření přidáme spařené hrozinky, přírodní cukr a kondenzované mléko. Podáváme s dušeným ovocem a sypeme skořicí.


Úterý - oběd: Zapečená rýže + zelný salát

rýže 90
voda 159,3
sůl 2
kurkuma 0,2
hrášek 20
mrkev 50
rosovické koření 0,5
orientální koření 0,2
olej 2
sojová omáčka 1,75
česnek 0,5
lněné semínko
0,5
zelí 150

Večer řádně promyjeme rýži a namočíme. Ráno rýži uvaříme se solí, olejem a kořením. Po uvaření rýži smícháme se zeleninou, ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a kořením a zapečeme. Podáváme se zelným salátem.


Úterý - večeře: Zeleninový guláš + pečivo

brambory 100
zelenina 200
olej 2
kečup 5
chléb 120
kmín, paprika  

Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky a na nudličky a podusíme s kořením na oleji do měkka. Potom zalijeme horkou vodou, ochutíme kořením, sojovou omáčkou a kečupem. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.


Středa - snídaně: Pohanková pomazánka + pečivo

pohanka drcená 30
voda 51
cibule 10
kečup 5
česnek 1
olej 2
sůl 0,6
rosovické koření 1
pečivo 100
zelenina 100

Pohanku opražíme na sucho, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Smícháme s cibulí zesklovatělou na oleji, kečupem a kořením. Můžeme přidat zelenou petrželku nebo jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem a čerstvou zeleninou.


Středa - oběd: Ovocné knedlíky s mákem

čerstvé ovoce 100
celozrnná mouka 70
hrubá mouka 30
sojová mouka 10
mléko 80
sůl 1
cukr
10
kvásek:  
droždí 1
mléko 5
cukr
0,8
posýpka (mák, opražené klíčky) 20

Příprava kvásku: Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.

Příprava těsta: Do mísy dáme celozrnnou, sojovou a hrubou mouku, cukr, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na válečky, ze kterých krájíme stejné dílky o váze asi 50 g. Dílky roztlačíme, naplníme očištěným ovocem, zabalíme a necháme kynout na vále. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme, omastíme olejem a posypeme posypkou.


Středa - večeře: Kedlubnové brambory s tvarohem

brambory 200
kedlubny 100
tvaroh 80
zelenina 100
olej 5

Pokrájené brambory uvaříme. Kedlubny oloupeme, pokrájíme na kostičky, podusíme a ještě trochu osmahneme na oleji. Brambory a kedlubny smícháme, přidáme rosovické koření a lněné semínko. Sypeme strouhaným tvarohem a zelenou petrželkou, podáváme s čerstvou zeleninou.


Čtvrtek - snídaně: Rýžová kaše s kokosem

rýže 70
voda 300
mléko kondenzované 20
cukr 15
kokos 6,2
hrozinky 10
ovoce (švestkový kompot) 50

Čtvrtek - oběd: Sekaná ze sojové drti, brambory, zeleninový salát

sekaná:  
sojová drť 19,4
voda 75
sůl 1
pšeničné vločky 9,7
ovesné vločky 32,8
sojová omáčka 2
majoránka 0,8
česnek 1,6
rosovické koření 0,4
tymián 0,04
vejce 0,15
olej na plech 1,5
staročeské koření
0,1
brambory 300
kmín 0,5
sůl
1
zelenina 150

Večer namočíme sojovou drť, pšeničné a ovesné vločky. Druhý den přidáme vejce a koření, zamícháme a dáme na olejem vymazaný plech a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem nebo s bramborovým salátem.


Čtvrtek - večeře: Květák na mozeček + pečivo

květák 150
sojová mouka 15
olej 3
pečivo 150
zelenina 100
sůl, natě, lněné semínko  

Sojovou mouku vaříme s vodou, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, na jemno nakrájený a uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem a sojovou omáčkou. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.


Pátek - celý den: půst, nebo rýžová dieta (možnost zvolit podle vlastního uvážení)


Sobota - snídaně: Kaše z pšeničného mica

mico 70
hrozinky 20
cukr 10
kondenzované mléko 10
ovoce 40
slunečnicové semínko 10
skořice  

Mico smícháme s vlažnou vodou, přidáme spařené hrozinky, cukr, kondenzované mléko a prohřejeme. Zdobíme skořicí, dušeným ovocem a slunečnicovým semínkem.


Sobota - oběd: Pohanka s rajskou omáčkou

pohanka 95
voda 75
sůl 1,8
sojová omáčka 2
česnek 0,5
lněné semínko 1,5
rosovické koření 0,25
olej (na plech) 2
zelenina
120
omáčka:  
celozrnná mouka 20
kondenzované mléko 20
rajský protlak 40
přírodní cukr 3
nové koření 0,2
bobkový list 0,07

Pečeně: Pohanku spaříme a důkladně promyjeme, zalijeme horkou vodou a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme zeleninu a koření a zapečeme.

Omáčka: Na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1 : 3). Do hotové omáčky přidáme vývar z koření, rajský protlak a kondenzované mléko a krátce prohřejeme.


Sobota - večeře: Kukuřičné flameri

kukuřičná krupice 100
šlehačka 20
přírodní cukr 15
ovoce 60
agar (maizena) 5
hřebíček, skořice  

Uvaříme kukuřičnou krupici s vodou v poměru 1 : 4, přidáme trochu maizeny rozmíchané ve studené vodě nebo rozvařený agar a krátce povaříme. Přidáme cukr a dáme do misek, které jsme předem vychladili studenou vodou. Při podávání zdobíme šlehačkou a dušeným ovocem.


Neděle - snídaně: Jáhlová kaše

jáhly 75
voda 310
kondenzované mléko 20
cukr 15
klíčky 5,6
hrozinky 10
ovoce 40
skořice 0,1

Jáhly 3x spaříme a uvaříme do měkka. Přidáme cukr, hrozinky, opražené klíčky a kondenzované mléko. Zdobíme dušeným ovocem a skořicí.


Neděle - balíček na cestu: Falešná vejce se sušenými kvasnicemi + chléb

sojový pudr 20
sušené kvasnice (Tebi) 2
olej 2
chléb 110
zelenina 100
rosovické koření, sojová omáčka  

Sojovou mouku smícháme s vodou a vaříme na mírném plameni na hustou kaši. Ke konci vaření nasypeme do kaše sušené kvasnice a dochutíme sojovou omáčkou a rosovickým kořením. Podáváme s opečeným chlebem a syrovou zeleninou.

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
[Akt. známka: 3,86 / Počet hlasů: 7] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!