Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 17. 01. 2020     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatĂ˝ roh  Náhodný citátkulatĂ˝ roh
Adam Michnik:
Na komunismu je nejhorší to, co přijde po něm.

kulatĂ˝ roh  Hlavní menukulatĂ˝ roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatĂ˝ roh  Přehled rubrikkulatĂ˝ roh

kulatĂ˝ roh  NejčtenějšíkulatĂ˝ roh
Mayská rada
(14. 02. 2017, 2656x)
Mayský sněm promlouvá
(01. 04. 2017, 2532x)
Jsme bytostmi Země
(01. 02. 2017, 2416x)
Cesta dále
(27. 02. 2017, 2344x)
Mayský sněm
(12. 03. 2017, 2305x)

kulatĂ˝ roh  Počasí, Slunce, LunakulatĂ˝ roh
 
Předpověď pro ČR 1.den title= Předpověď pro ČR 2.den Předpověď pro ČR 3.den
 

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatĂ˝ roh  O Jitřní zemikulatĂ˝ roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Vegetariánský jídelníček


JiHo - Kuchařské recepty - 10. 11. 2003 (22344 přečtení)

Když mluvíme o zdravé výživě, je nutné také myslet na vyvážený a pestrý jídelníček. Takže přinášíme příklad na celý týden - pamětníci táborů bhakti-jógy v Přešovicích si zavzpomínají...

Příklad táborového jídelníčku

(dávky jsou přepočteny na 1 osobu a pokud není uvedeno jinak, jsou množství uváděna v gramech)

Neděle - večeře: Knedlíčková polévka + pečivo

mrkev 60 g
voda 53,6
olej 0,2
sůl
2
voda
180
droždí 2,25
voda 10
ovesné vločky pomleté 5
pšeničné klíčky 1,5
celozrnná mouka 10
vejce 0,125 ks
česnek 0,45
majoránka 0,08
sůl
0,16
kurkuma 0,2
staročeské koření
0,2
pečivo 150

Z teplé vody, droždí a trochy celozrnné mouky připravíme kvásek. Po vykynutí přidáme vejce, zbytek mouky, pomleté ovesné vločky, pšeničné klíčky, sůl, česnek a majoránku a necháme vykynout.

Do hrnce dáme dusit mrkev s trochou vody, olejem a solí. K podušené zelenině přidáme zbytek vody. Když začne vařit, děláme lžící nebo přes síto na halušky knedlíčky. Po uvaření dochutíme kořením a přidáme nakrájenou petrželovou nať, pažitku apod.


Pondělí - snídaně: Sýrová pomazánka + pečivo

eidam 50
jablko 40
pečivo 100
zelenina 100

Na struhadle postrouháme tvrdý sýr a jablko. Dochutíme lněným semínkem, zelenou natí, případně kečupem, curry, křenem apod. Podáváme s topinkami (bez tuku) a syrovým zeleninovým salátem.


Pondělí - oběd: Ovocná polévka a jáhlový nákyp

Polévka

ovoce 60 g
přírodní cukr 20
agar (maizena) 5

Nákyp

jáhly 80
ovoce 60
přírodní cukr 10
hrozinky 20
ořechy 10
olej 1
skořice 0,3
voda 140

Polévka: podusíme ovoce s kořením, smícháme s přírodním cukrem a s uvařeným agarem nebo maizenou, rozmíchanou v troše studené vody. Krátce povaříme.

Jáhlový nákyp: nejdříve jáhly 3x spaříme a potom povaříme asi ½ hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na olejem vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhel a na ně vrstvu jablek s přírodním cukrem a skořicí. Horní vrstvu vytvoříme zbytkem uvařených jáhel. Pečeme asi ½ hod. při teplotě 150 - 170°C.


Pondělí - večeře: Brambory s karotkou, hráškem a lepkem.

brambory 300
hrášek s karotkou 75
kondenzované mléko 20
hladká mouka 10
přírodní cukr 2
máslo 5
lepek 15
olej 2
kmín, sůl, citron, lněné semínko, sojová omáčka  

Na malé kostičky nakrájíme karotku, smícháme s hráškem a dusíme. Podušenou zeleninu zalejeme teplou vodou a zahustíme opraženou moukou. Dochutíme kondenzovaným mlékem, přírodním cukrem, máslem a citronem.

Jako přílohu podáváme uvařené brambory s kmínem a lepkem, který nejdříve uvaříme, nakrájíme na malé kousky a ještě podusíme na troše oleje s kmínem, sojovou omáčkou a lněným semínkem.


Úterý - snídaně: Kukuřičná kaše

kukuřičná krupice 40
voda 310
mléko kondenzované 25
cukr 15
hrozinky 15
ovoce 40

Do hrnce dáme vařit vodu, do vařící vody pomalu za stálého míchání sypeme kukuřičnou krupici a povaříme do měkka (asi 20 minut).Po uvaření přidáme spařené hrozinky, přírodní cukr a kondenzované mléko. Podáváme s dušeným ovocem a sypeme skořicí.


Úterý - oběd: Zapečená rýže + zelný salát

rýže 90
voda 159,3
sůl 2
kurkuma 0,2
hrášek 20
mrkev 50
rosovické koření 0,5
orientální koření 0,2
olej 2
sojová omáčka 1,75
česnek 0,5
lněné semínko
0,5
zelí 150

Večer řádně promyjeme rýži a namočíme. Ráno rýži uvaříme se solí, olejem a kořením. Po uvaření rýži smícháme se zeleninou, ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a kořením a zapečeme. Podáváme se zelným salátem.


Úterý - večeře: Zeleninový guláš + pečivo

brambory 100
zelenina 200
olej 2
kečup 5
chléb 120
kmín, paprika  

Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky a na nudličky a podusíme s kořením na oleji do měkka. Potom zalijeme horkou vodou, ochutíme kořením, sojovou omáčkou a kečupem. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.


Středa - snídaně: Pohanková pomazánka + pečivo

pohanka drcená 30
voda 51
cibule 10
kečup 5
česnek 1
olej 2
sůl 0,6
rosovické koření 1
pečivo 100
zelenina 100

Pohanku opražíme na sucho, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Smícháme s cibulí zesklovatělou na oleji, kečupem a kořením. Můžeme přidat zelenou petrželku nebo jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem a čerstvou zeleninou.


Středa - oběd: Ovocné knedlíky s mákem

čerstvé ovoce 100
celozrnná mouka 70
hrubá mouka 30
sojová mouka 10
mléko 80
sůl 1
cukr
10
kvásek:  
droždí 1
mléko 5
cukr
0,8
posýpka (mák, opražené klíčky) 20

Příprava kvásku: Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.

Příprava těsta: Do mísy dáme celozrnnou, sojovou a hrubou mouku, cukr, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na válečky, ze kterých krájíme stejné dílky o váze asi 50 g. Dílky roztlačíme, naplníme očištěným ovocem, zabalíme a necháme kynout na vále. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme, omastíme olejem a posypeme posypkou.


Středa - večeře: Kedlubnové brambory s tvarohem

brambory 200
kedlubny 100
tvaroh 80
zelenina 100
olej 5

Pokrájené brambory uvaříme. Kedlubny oloupeme, pokrájíme na kostičky, podusíme a ještě trochu osmahneme na oleji. Brambory a kedlubny smícháme, přidáme rosovické koření a lněné semínko. Sypeme strouhaným tvarohem a zelenou petrželkou, podáváme s čerstvou zeleninou.


Čtvrtek - snídaně: Rýžová kaše s kokosem

rýže 70
voda 300
mléko kondenzované 20
cukr 15
kokos 6,2
hrozinky 10
ovoce (švestkový kompot) 50

Čtvrtek - oběd: Sekaná ze sojové drti, brambory, zeleninový salát

sekaná:  
sojová drť 19,4
voda 75
sůl 1
pšeničné vločky 9,7
ovesné vločky 32,8
sojová omáčka 2
majoránka 0,8
česnek 1,6
rosovické koření 0,4
tymián 0,04
vejce 0,15
olej na plech 1,5
staročeské koření
0,1
brambory 300
kmín 0,5
sůl
1
zelenina 150

Večer namočíme sojovou drť, pšeničné a ovesné vločky. Druhý den přidáme vejce a koření, zamícháme a dáme na olejem vymazaný plech a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem nebo s bramborovým salátem.


Čtvrtek - večeře: Květák na mozeček + pečivo

květák 150
sojová mouka 15
olej 3
pečivo 150
zelenina 100
sůl, natě, lněné semínko  

Sojovou mouku vaříme s vodou, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, na jemno nakrájený a uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem a sojovou omáčkou. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.


Pátek - celý den: půst, nebo rýžová dieta (možnost zvolit podle vlastního uvážení)


Sobota - snídaně: Kaše z pšeničného mica

mico 70
hrozinky 20
cukr 10
kondenzované mléko 10
ovoce 40
slunečnicové semínko 10
skořice  

Mico smícháme s vlažnou vodou, přidáme spařené hrozinky, cukr, kondenzované mléko a prohřejeme. Zdobíme skořicí, dušeným ovocem a slunečnicovým semínkem.


Sobota - oběd: Pohanka s rajskou omáčkou

pohanka 95
voda 75
sůl 1,8
sojová omáčka 2
česnek 0,5
lněné semínko 1,5
rosovické koření 0,25
olej (na plech) 2
zelenina
120
omáčka:  
celozrnná mouka 20
kondenzované mléko 20
rajský protlak 40
přírodní cukr 3
nové koření 0,2
bobkový list 0,07

Pečeně: Pohanku spaříme a důkladně promyjeme, zalijeme horkou vodou a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme zeleninu a koření a zapečeme.

Omáčka: Na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1 : 3). Do hotové omáčky přidáme vývar z koření, rajský protlak a kondenzované mléko a krátce prohřejeme.


Sobota - večeře: Kukuřičné flameri

kukuřičná krupice 100
šlehačka 20
přírodní cukr 15
ovoce 60
agar (maizena) 5
hřebíček, skořice  

Uvaříme kukuřičnou krupici s vodou v poměru 1 : 4, přidáme trochu maizeny rozmíchané ve studené vodě nebo rozvařený agar a krátce povaříme. Přidáme cukr a dáme do misek, které jsme předem vychladili studenou vodou. Při podávání zdobíme šlehačkou a dušeným ovocem.


Neděle - snídaně: Jáhlová kaše

jáhly 75
voda 310
kondenzované mléko 20
cukr 15
klíčky 5,6
hrozinky 10
ovoce 40
skořice 0,1

Jáhly 3x spaříme a uvaříme do měkka. Přidáme cukr, hrozinky, opražené klíčky a kondenzované mléko. Zdobíme dušeným ovocem a skořicí.


Neděle - balíček na cestu: Falešná vejce se sušenými kvasnicemi + chléb

sojový pudr 20
sušené kvasnice (Tebi) 2
olej 2
chléb 110
zelenina 100
rosovické koření, sojová omáčka  

Sojovou mouku smícháme s vodou a vaříme na mírném plameni na hustou kaši. Ke konci vaření nasypeme do kaše sušené kvasnice a dochutíme sojovou omáčkou a rosovickým kořením. Podáváme s opečeným chlebem a syrovou zeleninou.

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví ? ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
[Akt. známka: 3,86 / Počet hlasů: 7] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihlášený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatĂ˝ roh  Přihlášený čtenářkulatĂ˝ roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatĂ˝ roh  AktualitykulatĂ˝ roh
13. 11. 2019:

Tereza Spencerová: "Moralesova demise přišla pouhý týden poté, co zamítl německému koncernu těžbu lithia s tím, že lithium ?patří bolivijskému lidu?? západní a prozápadní mainstream mezitím dál odmítá nazývat puč pučem, očividně podle pravidla, že co je dobré pro Západ, nikdy pučem nemůže být?"

Celý článek...


13. 11. 2019:

Advokát Jaroslav Ortman: "Jestli odkazem listopadu 89 má být, že neuznáváme svobodné volby, že neuznáváme vítěze voleb a že mají odstoupit pod tlakem ulice, tak potom organizátorům nejde o listopad. Pak jim jde v podstatě o revoluční únor 1948, kdy ulice diktovala a vytvářela akční výbory Národní fronty, zavírala lidi, svrhávala je z funkcí, advokáty vyhazovala z Advokátní komory. To je pro mě naprosto nepřijatelné a tyhle metody neuznávám. A tvrdím, že je to faleš, faleš, faleš, a pokud někdo vyzývá k takovým krokům, tak patří buď do blázince, nebo by se nad jeho výzvami měly zamyslet orgány činné v trestním řízení."

Celý článek...


05. 11. 2019:

Nekorektní blog Petra Kubáče: "klimatický summit" se stěhuje potřetí, tentokrát do Madridu. Ve Španělsku protesty nehrozí, protože v tomto "demokratickém" státě dostanete za pořádání referenda víc než v Jižní Americe za terorismus a vraždy. Takže letecké palivo přece jen bude spáleno. Pozoruhodná je situace Grety Thurnbergové, protože plout na plachetinici (i miliardářské kevlarové) Atlantikem do Evropy v listopadu je poukázka na smrt v bouři. Proto bude zlý skřítek šetřit CO2 tak, že přijme španělskou pomoc a pojede jejich velkou, železnou (patrně vojenskou) lodí s táákhle velkým naftovým motorem běžícím nepřetžitě během celé (více než) týden trvající cesty...

Celý článek...


01. 11. 2019:

Neviditelný pes: Pirátka Krausová se schází s trestně stíhaným šéfem reklamky JCDecaux Tenzerem, přičemž pirát Michálek se snaží svoji přítelkyni z maléru vytáhnout, což je zcela pochopitelné, důvody jsou zcela jasné, a odskákat to má z důvodů ne zcela pochopitelných Mikuláš Ferjenčík. Takto je to řečeno jazykem prostým.
Akutní případy Piráti zpravidla řeší bonzováním v Bruselu, ale v tomto případě to nepůjde. Musí si to vyřešit sami. Na to mají transparentní celopirátskou diskusi. Božínku? oni mají štěstí, že takové blbosti jsou mimo rozlišovací schopnost lidí, kteří chodí do práce, mají rodinu, řeší děti a složenky a na luštění ptydepe nemají čas. Aférku Krausové a Michálka a Tenzera nebudou voliči vnímat. Tu vnímají ti, kdo je nevolí, stejně to fungue s Babišem...

Celý článek...


31. 10. 2019:

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček: "Co dříve řekl učitel, nebo jiná obecně vážená osobnost, bylo bráno jako jisté měřítko hodnot, obecného vkusu a morálky. Kdo je dnes takovou osobností? Považuje se za ni každý a nazývá se to svobodou. Jsem vždy spíše pobaven, kolik ústavních právníků a politologů se objeví na sociálních sítích v souvislosti s jakýmkoliv právním nebo politickým problémem. Oni neříkají svůj názor, což by jistě bylo možné a vhodné, ale soudí jiné za to, že nesdílejí jejich představu o věci...
...poněkud přehlížíme tu část nenávistných projevů, které signalizují vážnější problémy ve společnosti. Sociální rozdíly nás mohou více ohrozit než nějaké výkřiky omezených hlupáků... Stovky milionů lidí žijí v naprosté chudobě, zatímco pár desítek miliardářů neví, kam s penězi...
"

Celý článek...


28. 10. 2019:

Hudebník Petr Štěpánek: "Bé bé bé, nepozvali nás na Hrad. Bů bů, to se řekneee! Jeden by i zaplakal. Už ale nedodávají, že kdyby je pozvali, pozvání by teatrálně odmítali, případně by zase ze slavnostního aktu demonstrativně odcházeli. Že, Mirko Stojedničko?" ...

Celý článek...


19. 10. 2019:

Komentátor Tomáš Vyoral: "Když se neznámá paní vyjádří na internetu vůči ilegálním imigrantům, nejvyšší státní zůstupce Pavel Zeman je pobouřen a angažuje se. Zatímco když starosta Řeporyjí Pavel Novotný opakovaně na internetu i jinde vyzývá a volá po smrti svých politických oponentů ? konkrétních lidí, k močení na jejich hroby a bůhví k čemu, tak soudruh Zeman mlčí. Není hate speech jako hate speech..."

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!