Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 13. 05. 2021     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Jaroslav Hašek:
Národ český dodnes ještě pro tanec se získá,
bohužel však vždycky tančí, jak mu jiný píská.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Spojení duší
(23. 08. 2018, 2961x)
Oddělení zrna od plev
(13. 07. 2018, 2357x)
Párové duše
(01. 02. 2019, 2292x)
Věřte ve svou jedinečnost
(27. 07. 2018, 2159x)
Co je pro naše dobro
(24. 08. 2018, 1966x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Letní likéry Barbary Beckettové


Ukázka z knihy - Kuchařské recepty - 25. 07. 2008 (15095 přečtení)

Výborné recepty australské autorky.



Meruňkový likér
Je vynikající na pokapání vychlazených plát­ků pomerančů a grepů. Používáme k flambo­vání omelet, přidáváme do ovocných salátů a čerstvého nebo sušeného ovoce, na doletí zmrzlin nebo šerbetů. A samozřejmě na pití.
500 g meruněk
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
1/2 lusku vanilky
4 hrnky vodky
Meruňky rozpůlíme, ale pecky uschová­me. Každou půlku 5krát propíchneme jehlicí. Cukr s vodou svaříme. Meruňky s peckami a vanilkou dáme do větší skle­nice. Zalejeme cukerným roztokem a vodkou. Uzavřeme a necháme odležet 2 měsíce. Přecedíme do láhvi a může­me přidat 1/2 vanilky.
Množství: 8 hrnků
 
Broskvové brandy
Z broskví vybereme ty nejlepší na přípravu broskví v brandy a zbytek použijeme hro tento recept.
1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 lžíce pokrájeného zázvoru
1 kousek skořice
1 lžička celého pepře 4 hrnky brandy
Broskve nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Přidáme cukr, zázvor a dobře pro­mícháme. Naložíme do velké sklenice spolu se skořicí, pepřem a brandy. Uza­vřeme a necháme uležet dva měsíce. První měsíc se sklenicí několikrát potře­peme. Přecedíme přes jemné sítko do láhví, které uzavřeme, a měsíc necháme stát.
Množství: 4 a 1/2 hrnku
 
Ostružinový likér
Ostružiny po vyluhování podáváme ke zmrz­lině nebo je rozmixujeme, necháme zmrazit a použijeme na přípravu granity.
7 hrnků ostružin
2 hrnky medu
1 lžíce strouhaného muškátového oříšku
2 lžíce celého pepře
4 hrnky brandy
Ostružiny dáme do misky a jemně roz­mačkáme. Vmícháme med a koření. Ovoce naplníme do sterilizované skle­nice a přilejeme brandy. Uzavřeme a necháme vyluhovat dva měsíce. První měsíc s láhví několikrát potřeseme. Pře­cedíme přes jemné sítko do láhví a měsíc necháme uležet.
Množství: 5 hrnků
 
 
Třešňový likér
Podržíme-li skleničku s tímto likérem proti světlu, spatříme, jak nádhernou má barvu. Používáme velké černé třešně.
2 kg třešní bez kecek
1 hrnek cukru
1 vanilkový lusk
3 hrnky kirsche
Každou třešni 6krát propíchneme ten­kou jehlicí. Napomáhá to proniknutí cukru a alkoholu do ovoce. Do mísy dáme třešně, zasypeme cukrenm a dobře promícháme. Naklademe do větší sklenice, zalijeme kirschem a necháme 2 měsíce stát. První měsíc s láhví několikrát potřepeme. Přecedíme přes jemné sítko do sterilizovaných láhví.
Množství: asi 4 hrnky
 
Malinový nebo jahodový likér
Poléváme s ním pudinky a přidáváme do šerbetu z bobulovin. Jahodový likér připravujeme stejným způsobem.
500 g malin
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 /2 hrnku vody
4 hrnky pálenky nebo vodky
Maliny rozmačkáme a dáme do velké sklenice. Cukr s vodou vaříme 5 minut. Vychlazený sirup spolu s alkoholem nalejeme na maliny a 2 měsíce nechá­me vyluhovat. Procedíme do láhví a uzavřeme. Je připraven k pití.
Množství: 6 hrnků
 
Morušový gin
7 hrnků moruší bez stopek
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 lžíce koriandrových semen
4 hrnky ginu
Moruše v misce rozmačkáme. Cukr vaří­me s 1 hrnkem vody, až se rozpustí. Do velké sklenice vložíme moruše, koření, sirup a gin. Necháme 2 měsíce uležet. Přecedíme přes jemné sítko, nalejeme do sterilizovaných láhví a uzavřeme. Necháme ustát měsíc před otevřením. Množství: asi 5 hrnků
 
Kdoulový likér
6 kdoulí
1 a 1 /2 hrnku cukru
několik kapek mandlové esence
4 hrnky vodky
Kdoule rozřežeme na osminky a vloží­me do sterilizované sklenice. Z cukru a 1 hrnku vody připravíme sirup a nale­jeme spolu s esencí a vodkou na ovoce. Necháme stát 2 měsíce. Přecedíme přes jemné sítko, naplníme do sklenic a uza­vřeme.
Množství: asi 5 a 1/2 hrnku
 
Šalvějový likér
Bylinkové likéry se používají k lékařským úče­lům po mnoho století. Říká se, že šalvěj pro­dlužuje život, tak to vyzkoušejme.
1 hrnek šalvějových lístků, mohou být i s květy
2 hrnky cukru
4 hrnky vodky
Do sklenice dáme šalvějové listy a při­pravíme sirup z cukru a 1 hrnku vody. Nalejeme na šalvěj spolu s vodkou. Necháme vyluhovat dva měsíce. Proce­díme do sterilizovaných láhví a uzavře­me.
Množství: 5 hrnků
 
Anýzový likér
Anýz je velmi populární semeno na ochuco­vání alkoholu v mnoha zemích. Likér z anýzu používáme k ochucení ovocných zákusků nebo s rybím a kuřecím pokrmem.
4 hrnky tequily
1 /2 hrnku drcených anýzových semen
1 malý kousek skořice
2 lžíce koriandrových semen
2 hrnky cukru
1 /2 hrnku vody
Tequilu a koření dáme do větší sterilizo­vané sklenice. Vodu s cukrem vaříme, až se rozpustí. Nalejeme do sklenice a dobře zamícháme. Necháme měsíc vyluhovat a procedíme do láhví. Likér je připraven k pití.
Množství: 6 hrnků
 
Barbara Beckett: Vaříme z vlastních zásob

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
07. 05. 2021:

Sociolog Petr Hampl: "Ať se snažíte, jak se snažíte, pořád žijete ve strachu. Agresivní dav sestávající z byrokratů a intelektuálů se může v příští minutě otočit proti vám. Dnes je to Hamáček, zítra to může být Fiala, Pekarová nebo Bartoš. Každý žije ve strachu. Nikdo si nemůže dovolit ukázat nedostatek horlivosti. Svým způsobem je to varování podobné tomu, jako když byl v 50. letech občas popraven nějaký příslušník politbyra. Všichni to vidí a nikdo si nemůže být jistý. Nekřičíš dost hlasitě? Neurážíš prezidenta vlastní země dost agresivně? V příští minutě můžeš být označen za zrádce ty..."

Celý článek...


06. 05. 2021:

Vidlák: "Existuje jen jedna jediná vyšetřovací verze. Že to odpálili ti agenti. Až na to, že existuje celá řada podverzí. Jestli měli komplice, jestli to ten komplic neudělal celé sám, jestli se druhým výbuchem nezametaly stopy, jestli se na tom nepodíleli majitelé Imexu... Chyběla ostraha, ba dokonce i ploty chyběly. BISce takový šlendrián celá léta vůbec nevadil. Tři lidé ten výbuch přežili, ale žádný Kroupa ani Kundra ani pravdomluvná ČT, nikdo s nimi neudělal žádný rozhovor. Jakoby neexistovali. Nebo by říkali věci, co se nehodí do krámu.
Když Hamáček říkal, že Vrbětice odpálili Rusové a my měli pochybnosti, tak jsme se od pravdolásky dozvěděli, že ministrovi vnitra/zahraničí se přece musí věřit. Když teď Hamáček říká, že v Moskvě handlovat nechtěl, tak jsme se od pravdolásky dozvěděli, že se mu nesmí věřit vůbec nic. Pro Babiše to platí stejně.
Informace o Vrběticích je přísně tajná, že se nesmí zveřejnit žádné podrobnosti z vyšetřování. Aby náhodou prostý lid něco nevykecal. Ale není dost tajná, aby z ní neunikaly zajímavé informace tu ke Kundrovi, tu ke Kroupovi. A nikoho to netrápí. Nikdo nekřičí, že tajné služby mají někde uvnitř krtka, který když může vynášet novinářům, možná vynáší i někam jinam...
"

Celý článek...


21. 04. 2021:

Na začátku byl požár: Ze zprávy HSZ o zásahu ve Vrběticích: "Po příjezdu jednotek HZS Zlínského kraje na místo události (sklad č. 16) provedla první jednotka HZS ZLK Slavičín průzkum ze severní strany hořícího objektu. Vzhledem k nepravidelným výbuchům nebylo možné provést průzkum i uvnitř objektu a bylo rozhodnuto o ústupu. Tato jednotka také pořídila zřejmě poslední fotografii tohoto skladu ještě před výbuchem."

Celý článek...


20. 04. 2021:

Vidlák: "Něco podobného jsem řekl v případě amerických voleb - Trump bezprecedentně zpochybnil volby a proto musí následovat další bezprecedentní krok, jinak bude odejít, odepsán a časem i umlčen. Teď to říkám i v případu Vrbětice - bezprecedentním způsobem byly rozvráceny vztahy s Ruskem. Bezprecedentním způsobem se posunulo zahraniční směřování naší země. Bezprecedentním způsobem o nás bylo rozhodnuto na dlouhá léta dopředu. Pokud nebude následovat stejně bezprecedentní zveřejnění důkazů, bude Babiš prostě a jednoduše nezvolen, pak odejít a pak možná i zničen. A stejně jako v případě Trumpa tomu bude hodně lidí tleskat. A rovnou říkám, že si vůbec nejsem jistý, jestli vůbec lze dodat dostatečně neprůstřelné důkazy, aby to veřejnost víceméně uspokojilo.
Podle mě žádné důkazy zveřejněny nebudou. Jen nám předhodí něco k věření. Jako v případě Skřípala.
"

Celý článek...


19. 04. 2021:

Senátor Jaroslav Doubrava: "Náhle obvinit nějaké agenty po 7 letech od výbuchu? Bylo využito prefabrikátu zpravodajských služeb. V politickém světě je normální, že zpravodajské služby připravují do zásoby různé prefabrikáty obvinění, aby byly ve vhodný okamžik využité k prosazení určitých zájmů. Monitorují se hovory zájmových osob, sledují tzv. zájmové osoby, cizí diplomaty, aby podle potřeby mohli být tito lidé obviněni z podvratné činnosti...
Vezměte si tu politickou tragédii, kdyby Rusko souhlasilo s velkorysými dodávkami Sputniku V, po kterém volá a chce většina našich občanů. To by Rusko bylo najednou andělem, ne klubkem teroristických zmijí. Proto připravený scénář byl spuštěn právě teď.
"

Celý článek...




WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.3a - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!